porem - 1871 przepisów (strona:94/125)

Deser pomarańczowo-czekoladowy 271

świątecznych ciastach przyszła pora na coś lżejszego, a deser podany w pucharku to świetna propozycja na sylwestra lub noworoczny podwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona z czekoladową śmietankową warstwą to duet bardzo zgrany, niezbyt słodki, a do tego ładnie prezentuje się w pucharku lub szklance. Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc

Smakołyki Bereniki
Sernik łaciaty bez pieczenia 83835

Bardzo lubię serniki przygotowywane bez pieczenia - można je jeść nie tylko w lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować. Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki 30%, uzupełnione

Smakołyki Bereniki
Rolada cappuccino 642

będzie rękaw cukierniczy, jeśli takim nie dysponujemy, możemy wykorzystać woreczek z mocniejszej folii, z którego zetniemy róg i w ten sposób będziemy wyciskać naszą masę. Tyle teorii, a teraz pora na przepis :) Rolada cappuccino Składniki: masa dekoracyjna 1 białko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 20g miękkiego masła biszkopt 3 jajka 60g cukru 65g mąki pszennej 2 łyżeczki

Smakołyki Bereniki
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16304

szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto przygotowywać je nie tylko w lecie, ale o każdej porze roku. Bananowy sernik z mascarpone można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ważne jest, by był zakryty lub przechowywany w zamkniętym pojemniku, to wydłuży jego świeżość i zapobiegnie wysychaniu

Smakołyki Bereniki
Deser truskawkowy 3230

truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser

Smakołyki Bereniki
Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? 374

uważany za główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce jest on spożywany przeważnie między godziną 12 a 16, lecz już od dłuższego czasu obserwuje się przesunięcie pory obiadowej w kierunku godzin wieczornych. Jest to głównie związane ze zmianą obecnego stylu życia. Dawniej kobiety siedziały w domu i gotowały, dzisiaj również rozwijają się zawodowo i to właśnie

Kulinarne Przeboje
Pocieszajka. 192

Szliśmy razem, z głową pochyloną, z dłońmi schowanymi w kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik. W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do tej pory.   Co się stało? Co się zmieniło? Czy to my, nasza wina? Czy w ciągu tylu wspólnych godzin można zmienić się nie do poznania?   Widocznie można. Opustoszałe ulice. Latarnie mgliście oświetlają

W kuchni Karmel-itki
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 270

głową, zarobić na godziwe życie żony i dzieci, wpoić nam, właśnie dzieciom, najważniejsze racje i wartości. No, a my? Koniecznie się odwdzięczmy. Dziś. Jutro. Bez okazji i w każdej porze roku. Pomyśl, co by się stało, gdyby Go zabrakło. Dlatego, dziś coś dla Niego. Ukochanego Ojca, Taty, Tatusia... Nie kupowałam prezentu - nie miałam pomysłu, poza tym, a nuż

W kuchni Karmel-itki
Magia ręcznie robionych cukierków. 169

już od Walentynek tegorocznych. Produkcja tychże cukierków odbywa się na oczach zainteresowanych, sama byłam świadkiem, uczestnikiem takiego pokazu. W wakacje mają miejsce co godzinę, natomiast w roku o określonej porze. Dokładnie nie wiem, zależy od sklepu. W każdym razie, pokaz był bardzo absorbujący. Niestety, byłam najstarsza! Dzieci mnie wyparły. Zdjęcia też nie wyszły zbyt ładne, ale cóż. Ważne

W kuchni Karmel-itki
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 178

wyziębionych murach chociaż odrobinę się nagrzało, by móc normalnie funkcjonować. Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia, chrypki, kasłanie i cieknący nos. Jesień. Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW. Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie. Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewających właściwościach, sytych

W kuchni Karmel-itki
Blog Forum Gdańsk 2012 - transmisja na żywo. 210

promocja/reklama, technologia/prawo. Oprócz wykładów i sesji plenarnych odbędą się m.in. hyde parki czy warsztaty tematyczne dla blogerów. Gdańsk w grudniu 2010 roku zorganizował pierwszą ogólnopolską konferencję blogerów. Od tej pory, rokrocznie, na zaproszenie Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańska i Instytutu Kultury Miejskiej, blogerzy biorą udział w debacie poświęconej nowym mediom. Konferencja cieszy się dużym uznaniem w branży, co owocuje

W kuchni Karmel-itki
Mgliście jesnienny KREM Z CUKINII. 169

Przecieram jeszcze zaspane oczy.  Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać. Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę. Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora wiecznego zmroku.. Mgła jak mleko spowija podwórze. Idąc, wyciągam w przód ręce, których nie widzę. Otula je gruba warstwa wilgotnej mgiełki. Trzeba  jakoś rozjaśnić ten mrok. I zignorować mgłę. Słoneczny KREM

W kuchni Karmel-itki
BABCINY JABŁECZNIK. 225

kochanej Babci. Najwspanialszej kobiety w moim życiu. Starsza Pani w kwiecistym fartuszku, o zaszronionej czuprynie, wiecznie uśmiechnięta z rumianymi wypiekami na twarzy. Właśnie robi kawę, pomimo tak wczesnej, przedpołudniowej pory. Krząta się po kuchni, stukając szklankami w plastikowych koszyczkach, jakie modne były w czasach PRL. Grzeje wodę w miedzianym garnuszku w wypłowiałe kwiatki z odbitym brzuszkiem. Zapach świeżej kawy unosi

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania