Krążkownica wrębiasta Discina ancilis - kolejny wiosenny grzyb jadalny. Mało znany bo o tej porze roku niewiele osób szuka już grzybów i je zbiera. Ale wytrawni grzybiarze, spragnieni świeżyzny, wiedzą, że kosze już dawno trzeba było odkurzyć. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapora rwania pędów sosnowych na syrop i nalewkę . Co roku o tym przypominam bo syrop sosnowy i sosnówka to świetne leki pomagające przy przeziębieniach - warto je mieć w domu. Przy okazji wizyty w lesie "strzeliłam" kilka fotek ładnym roślinkom. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatemperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy sernik przygotowaną bezą i pieczemy pozostałe 15 minut. Dzisiaj chciałam Wam polecić małego pomocnika jakim jest obieraczka do skórek. Do tej pory skórki zcierałam raczej na tarce, ale często skrobałam je razem z białą skórką, która jest gorzka a tym sprzętem szybko i bezboleśnie zeskrobiemy tyle skórki ile potzrebujemy i takiej jaką potrzebujemy
Zainspirowana w kuchniŚwięta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zainspirowana w kuchninikogo, kto miałby tak głębokie zmarszczki na czole. Jedyne możliwe wyjaśnienie mieszczące się w jej głowie było takie, że ktoś rzucił Gordona twarzą na przednią szybę samochodu." Od tej pory widok Gordona zawsze wywołuje u mnie uśmiech. W książce mamy przedstawionego młodego chłopca, który wychowuje się w ubogiej rodzinie, borykającej się z problemem alkoholowym ojca. Chcąc się wyrwać z domu
Zainspirowana w kuchniekstrakcie waniliowym przyszła pora na ekstrakty pomarańczowe i cytrynowe. Przygotowanie bardzo proste i szybkie a aromat jest na tyle intensywny, że już nie ma szans na powrót do tych kupnych :) Składniki: - 2 pomarańcze - 2 cytryny - 2 szklanki wódki Przygotowanie: Pomarańcze i cytryny sparzamy i obieramy z nich skórki. Skórki przesypujemy do słoiczków i każdą zalewamy 1 szklanką wódki. Szczelnie zamykamy
Zainspirowana w kuchnitarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego(...)dalej - a następnie przepłukać zimną, aby nie straciły koloru. Odsączyć na sitku. Pokroić w kostkę, ale zostawiając górną część łodygi (tak ok. 1/3 całości) do udekorowania wierzchu tarty. Pora przeciąć wzdłuż i poszatkować na półplastry. Zblanszować go przez chwilę w gorącej wodzie po gotowaniu szparagów. Odcedzić na sitku. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół - u mnie na ćwiartki
Grunt to przepis!Pora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru
sama złodyczpopołudnia upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu;) Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na kolację i kurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad. Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką Składniki: 1 szt filet z kurczaka , 10 dag pieczarki , 1 szt cebula dymka(...)zasiadamy do stołu! Wspomniane danie obiadowe zostawiłam w piekarniku jeszcze na 10 minut, bo było trochę większe objętościowo. Kurczak w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami Składniki: 2 szt filet z kurczaka , 1 szt por , 1 szt cukinia , 10 szt ziemniaki , 10 dag ser żółty (gouda) , 6 łyżek majonez , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamarchewki 1 cebula 1 por (biała część) 1 szklanka białego, wytrawnego wina(...)oliwek dusimy posiekane ogonki z grzybów wraz z marchewką pokrojoną w kostkę i cebulą (również w kostkę). Zalewamy 6-cioma szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny. Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamożna było zestawić z kurczakiem. Danie proste, szybkie i pyszne:) Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie Składniki: 400 dag makaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa(...)tymianek posiekany Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie wodą i jeszcze kilka minut razem podduścić. Całość mieszamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalubczyk, ze zględu na szereg jego właściwości nie tylko leczniczych - wszak to naturalny afrodyzjak;) Soczyste udka pieczone na warzywach Składniki: 10 pałeczek z kurczaka 1 średni por 1 średnia cukinia 2 pomidory 1/2 czosnku suszony lubczyk czosnek sól curry Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą, curry i suszonym lubczykiem, odstawić do lodówki(...)około 1 godziny. Pora pokroić w krążki, cukinię w paski, pomidora spażyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę. Naczynie żaroodpowrne posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek, wyłożyć przygotowane warzywa, na nie łlożyć pałeczki z kurczaka. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika - piec 60 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny(...)oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru. W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanapełnione nadzieniem zapieczemy je jeszcze w piekarniku). Moja dzisiejsza propozycja z makaronowymi muszlami w roli głównej uwzględnia trwający jeszcze sezon na cukinię i pomidory. Makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią Składniki: c.d.n ;) przepraszam, że trochę to trwało - już uzupełniam: 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli) nadzienie: 1 średnia cukinia 1 średni(...)por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładelikatnym, cytrusowym aromacie. Myślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:) Winny kurczak i uduszone warzywa Składniki: 1 filet z kurczaka 1 średnia cukinia 1 średni por 1 średni słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro sól, pieprz, curry do smaku oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę(...)przyprawić solą, pieprzem i curry, wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek, zrumienić, przełożyć do rondla. Pora umyć, pokroić w krążki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego pora, zamieszać i dusić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała