Ryż czy makaron? Makaron 2. Ulubiony owoc? Gruszka 3. Ulubiony kucharz? Mąż 4. To straszne ale nie umiem ... Jezdzic na nartach 5. Moja ulubiona pora roku to... Wiosna 6. Pisze bloga bo ... Pomaga mi znalezć nowe znaczenie życia 7. Twoja największa słabość to.. Sushi 8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą
Smaki Edytyrondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc w początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Następnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 30 min. Doprawiamy solą I pieprzem
Smaki Edytylodówki na 2 h. Ale jeżeli nie mamy czasu, możemy od razu wrzucać porcje mięsa na rozgrzany olej I obsmażyć z dwóch stron - na dużym ogniu- by pozamykać pory, by mięso było soczyste. Po obsmażeniu wszystkich kawałków, wkładamy łopatkę do garnka I zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 40 min. Mięso, jest wtedy prawie już dobre
Smaki Edytysmaku miodowo - musztardowym :) Pycha, palce lizać. Szynka rewelacyjnie sprawdzi się na potrawę na gorąco na przyjęcie lub imprezę :) Polecam Składniki: ok 2 kg szynki 2 marchweki 1 por 2 łodyżki selera 1 cebula 10 ziarenek pieprzu 5 gruszek Wykonanie: Szynkę z warzywami I pieprzem gotujemy przykrytą w całości wodą. Gotujemy 30 min + każde 500 gr szynki
Smaki Edytywspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław . Zaczynamy: Składniki: 1-1,5 kg łopatki 2 Cebule suszone grzyby 200 ml bulionu wołowego 200 ml bulionu kurczakowego pieprz
Smaki EdytyŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami . Dlatego też już najwyższa pora na kulinarne szaleństwo w kuchni. Dziś coś bardziej ozdobnego . Koszyczki z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzą się jako dekoracja , wypełnione pisankami będą z pewnością wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak nie tylko będą zdobić , Są równocześnie bardzo smaczne . Poświęcone w kościele znakomicie sprawdzą się w roli wielkanocnego
Malinowa KawiarenkaWspaniałe ciastka do niedzielnej popołudniowej kawy... oczywiście pod warunkiem ,że wytrwają do tej pory ;) Ciasto : 1 szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki szczypta soli 4-5 jajek (w zależności od wielkości ) Wodę zagotować z margaryną i solą . Wsypać mąkę i ciągle mieszając zaparzyć mąkę, aż powstanie gęste ciasto. Wystudzić. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Z ciasta formować
Malinowa KawiarenkaJeszcze wciąż pojawiają się piękne dni polskiej złotej jesieni. Wprawdzie większość liści już opadła , ale jakież piękne posłania tworzą teraz pod stopami. Postanowiłam dziś dopasować się kolorystycznie do tej pory roku . Padło na pomarańczowa marchewkę i powstały muffiny A po mieszkaniu rozszedł się cudowny zapach wywołany przyprawami korzennymi. Puszyste ciasto , pełne orzechów , rodzynek, a na wierzchu , słodka polewa i karmelizowana
Malinowa Kawiarenkachili z ananasem , z limonką i kolendrą, cytryną, czosnkowy, śliwkowy i kilka innych . Zajmują całą półkę na drzwiach lodówki - zawsze pod ręką . Eksperymentowałam juz chyba ze wszystkimi. Dziś pora na słodko-kwaśny do marynaty którą zaleję Tilapię. Czas:45 minut Składniki: 2 średnie filety z Tilapii ( jeśli była kupiona mrożona to rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć
Buniabaje w kuchniPotrawa dnia drugiego . Doskonale się sprawdza kiedy nam się spieszy. Przygotowujemy na raty. Nadmiar usmażonych sznycli po ostudzeniu ląduje w zamrażarce. Jak przychodzi pora to wystarczy otworzyć puszkę fasolki w fosie pomidorowym. Ułożyć na niej sznycle i podgrzać. Oczywiście podaję przepis od początku choć nie ukrywam, że sznycle były z zapasu. Czas: 30 minut lub 10 minut zależy
Buniabaje w kuchnikanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku
Buniabaje w kuchniEksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami. Już kilka podobnych potraw na stałe zagościło na naszym stole. Dziś przyszła pora na żeberka w dawnym stylu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniprzeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1/3 pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki
Buniabaje w kuchnipół dnia więc by nie ,,przespać" imprezy zadzwonił bladym świtem. Potem dziwiłam się , że moja Mama jest z lekka zdziwiona czemu ja składam jej życzenia o tak dziwnej porze kiedy ja z rozpędu odkładajac telefon podeszłam do spokojnie ,, komarującej" sobie w łóżeczku Mamy i zaczęłam ją ściskać. Potem nadal się dziwiłam czemu reszta dzieci nie składa życzeń ciurkiem
Buniabaje w kuchnisosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały grzybek suszony 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie sól do smaku
Buniabaje w kuchni