porem - 1871 przepisów (strona:82/125)

Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą 189

piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Po tym czasie tartaletki wypełnić nadzieniem, posypać startym serem i bułką tartą - zapiec przez 20-25 minut. Polecam też tartę z porem !                                          Smacznego

kolorowotorcikowo
Jogurtowy koktajl z mango i kardamonem 247

Uwielbia owocowe koktajle, zarówno te mleczne jak i jogurtowe. A za co - za smak, prostotę i szybkość wykonania. O każdej porze roku wrzucam sezonowy owoc do blendera i w mig powstaje pyszny, zdrowy napój ! Dziś proponuję Wam egzotyczny koktajl z mango. A jako, że walentynki tuż, tuż i większość z Was poszukuje inspiracji na ten dzień, do koktajlu proponuję dodać

kolorowotorcikowo
Pikantna zupa z kapusty i soczewicy ( z kiełbasą ) 182

pikantne zupy jest  pora tylko zimą ? Gdy trzaskający mróz za oknem ? Oj, nie. Rozgrzewająca zupa jest dobra zawsze.  Moja propozycja jest pikantna, ale nie ciężka. Także na wiosenne, chłodniejsze dni zdecydowanie polecam ! Składniki: 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego 1 marchew 1 cebula 1 szkl. zielonej soczewicy 1/3 kapusty włoskiej 150 ml przetartych pomidorów lub 1 łyżka koncentratu

kolorowotorcikowo
Kruche ciasteczka wiosenne 209

chodzi mi o pierniczki, bo te to wiadomo ;) Ja dekoruję jeszcze przy tzw. okazjach. Na pewno niedługo będę dekorowała ciasteczkowe pisanki, kurczaczki i baranki. Tymczasem jednak, przyszła pora na wiosenne motyle. Motylki posłużą mi także jako dekoracja tortu. Składniki: 160 g masła 125 g cukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie

kolorowotorcikowo
Tort marchewkowy z orzechowym kremem 297

Ciasto marchewkowe - chyba wszystkim znany placek warzywny na słodko ;) Niby skromny, niepozorny.... a daje wiele możliwości.  Były już u mnie marchewkowe muffiny , a teraz przyszła pora na torcik. Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami - dla mnie bomba ! Ciasto marchewkowe: 300 g obranej marchwi 3/4 szkl. cukru 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka

kolorowotorcikowo
Zupa-krem z pieczonych buraczków 226

Wiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać. I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający ! A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz

kolorowotorcikowo
Dorsz z pary z warzywami i sosem 163

Dorsz, to pierwsza ryba jaką spróbowałam zrobić na parze. Wyszła bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze. Składniki: filet z dorsza pół cytryny koperek suszony pieprz kilka różyczek brokułów i kalafiora sos do ryby jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć

Pasja Smaku
Faszerowane roladki z kurczaka gotowane na parze 247

pory zawsze jadłam je w wersji smażonej w panierce, ale chciałam czegoś delikatniejszego i mniej kalorycznego. Wyszły bardzo dobre i soczyste. Świetnie pasują do nich ziemniaki także gotowane na parze. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 15 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej wykałaczki Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, lekko rozbić i posypać przyprawą do kurczaka

Pasja Smaku
Dorsz na warzywach 150

Życiu na gorąco". Dorsza bardzo lubię, pomidory też, więc decyzja była tylko jedna. Cieszę się także, że mój tata postanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Pasja Smaku
Jesienna potrawka z kurczaka 176

Idą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 153

jednym z numerów "Przyślij przepis", który namiętnie prenumeruję znalazłam przepis na bułeczki z czosnkiem. Do tej pory rzadko robiłam coś z ciasta drożdżowego, więc wyzwanie było nie małe. Tradycyjnie główną rolę w przygotowaniu odegrał Domowy Cukiernik. Efekt? Mocno czosnkowe, mięciutkie bułeczki, raczej do smarowania niż jedzenia na sucho. źródło: "Przyślij przepis", nr 6/2012, s. 32-33 Składniki: 40 dag mąki

Pasja Smaku
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 156

moje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej

Pasja Smaku
Muffinki z czarnymi i czerwonymi porzeczkami 137

oknem chłodno i nieprzyjemnie, ale pora roku jak najbardziej letnia. W końcu dziś ostatni dzień czerwca! W moim ogrodzie rosną porzeczki: czarne i czerwone. Niektóre owoce już dojrzały i postanowiłam zrobić letnie muffiny.  Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/śmietany 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Pasja Smaku
Arancini - włoskie kule ryżowe 285

Arancini zachwyciły mnie na jednym z wesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa pochodzi z włoskiej kuchni i wymaga trochę czasu. Ja robiłam ją dwa wieczory. Pierwszego przygotowałam masę ryżową i farsz, drugiego zrobiłam kule i je usmażyłam.  Inspiracja

Pasja Smaku
Epoka lodowcowa na Roztoczu 131

musiało wyglądać. No cóż, taka mini epoka lodowcowa, a wraz z nią połamane drzewa i gałęzie, oblodzone chodniki i ulice oraz brak prądu po kilkanaście godzin. Niektórzy do tej pory go nie mają.   Bez prądu nie było ani TV, ani internetu. Dobrze chociaż, że kuchenkę mam na gaz, więc z gotowaniem i pieczeniem nie było problemu. Do tego nadrobiłam

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania