polewa - 11092 przepisów (strona:533/740)

Czekoladowe sakiewki z serem i truskawkami 145

kakaa sprawia , że łatwiej o przypalenie! NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Nakładamy na środek naleśników. Dodajemy pokrojone truskawki. Zawijamy w sakiewki i spinamy wykałaczką. Polewamy czekoladą i posypujemy cukrem pudrem! Smacznego! Klik w strzałkę! Zamiast truskawek możemy dodać dowolne owoce sezonowe

Ostra na Słodko
Grillowana piętrowa gruszka z rukolą , serem i orzechami pekan 126

rozgrzanym grillu. Grillujemy po ok. 5min. z każdej strony smarując odrobiną oleju bazyliowego. CAŁOŚĆ: Części grillowanych gruszek przekładamy świeżą sałatą, pokruszonym serem podprażonymi na suchej patelni orzechami. Całość obficie polewamy przygotowanym dressingiem. PORADA: Ser kozi możemy zastąpić serem feta lub brie. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami

Ostra na Słodko
Pomarańczowe naleśniki w słodkim karmelu 148

pokrojone w plastry pomarańcze. Chwilkę razem karmelizujemy. SOS: Sok z pomarańczy podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim cukier. Podgrzewamy aż zgęstnieje. Dodajemy masło. CAŁOŚC : Skarmelizowanymi owocami nadziewamy naleśniki. Polewamy gorącym sosem. Zajadamy odrazu

Ostra na Słodko
Paella z kurczakiem 8066

pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli. Dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ). Gotowe! Zamiast tradycyjnej oliwy użyłam CAROTINO oleju z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy

Ostra na Słodko
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 154

minuty z obu stron każdy plaster bakłażana. Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym . Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana. Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać startym serem

Ostra na Słodko
Drożdżówki z serem 180

każdej bułeczce robimy wgłębienie. Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 18 – 20 minut w 200ºC. Gotowe posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i polewamy toffi

Ostra na Słodko
Czekoladowe muffiny z mlecznym kremem 144

cukrem wanilinowym. Studzimy. Masło ucieramy mikserem i dodajemy pomału przestudzone mleko. Cały czas miksujemy dodając wolniutko mleko w proszku. CAŁOŚĆ: Z upieczonych muffinek delikatnie ścinamy górę. Dekorujemy kremem. Polewamy lukrem i posypujemy cukiereczkami

Ostra na Słodko
SERNIK CZEKOLADOWY 214

Sernik czekoladowy chodził za mną … chodził i wychodził! Intensywnie czekoladowy , ale nie gorzki … Delikatny … Niesamowicie kremowy i puszysty … Dzięki dodatkowi polewy z masła czekoladowego i wstążek z czekolady nabiera iście królewskiego charakteru. Kto się skusi? SKŁADNIKI: ( tortownica 18cm ) SPÓD: * herbatniki – 100 g * kakao – 1 łyżka * masło – 2 łyżki MASA: * ser biały mielony

Ostra na Słodko
Sałatka z czarnym ryżem 173

Paprykę , pomidory , ogórki kroimy w kosteczkę. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Oliwki kroimy na pół. Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy chrupiącymi grzankami i całość polewamy Sosem sałatkowym francuskim. Zajadamy odrazu! Smacznego

Ostra na Słodko
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 144

Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie w marynacie,zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.1godz. Po tym czasie układamy pojedynczo na folii aluminiowej,polewamy marynatą i wkładamy do gorącego(180C) piekarnika na ok.25-30min. SOS: Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone na pół truskawki i zasypujemy brązowym cukrem. Delikatnie mieszamy aż cukier się rozpuści

Ostra na Słodko
Ziołowe mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami 144

gofry uzyskamy w gofrownicy o mocy 1700W). Wylewamy masę porcjami i pieczemy na złoto po kilka minut. Lekko przestudzone gofry dekorujemy serkiem wyciśniętym z rękawa cukierniczego i świeżymi warzywami. Polewamy odrobiną kremu balsamicznego i posypujemy szczyptą soli. PORADA: Po upieczeniu studzimy gofry na kratce – dzięki temu pozostaną puszyste i chrupiące. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica

Ostra na Słodko
Kurczak zapiekany z mozzarellą i pomidorkami 282

minut. Po tym czasie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy plastrami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi. Dodajemy pokrojone na pół oliwki i posiekaną świeżą bazylię. Całość posypujemy odrobiną soli i polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25-30 minut. ( Jeśli ser będzie nam się spiekał możemy całość pokryć folią aluminiową ). Podajemy gorące z ugotowanym

Ostra na Słodko
Jogurtowe z nutellą 190

wysmarowanej masłem. Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut. Odstawiamy do ostudzenia! Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi! UWAGA! Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika – dlatego musimy sami dobrać odpowiedni czas , sprawdzając upieczenie za pomocą patyczka. Przepis

Ostra na Słodko
Pierożki z serem i pomarańczami 163

mocno parować podpalamy ( uważając! ). Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze , na których zamierzamy podawać. Do sosu , który został na patelni dodajemy cząstki pomarańczy i chwilkę razem podgrzewamy. Polewamy pierożki , posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Sałatka z awokado , fety i suszonych pomidorów 301

awokado. DRESSING: Resztę bazylii siekamy. Mieszamy z olejem,w którym moczyły się pomidory i miodem.Dodajemy pozostały sok z limonki oraz szczyptę soli morskiej. CAŁOŚĆ: Przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone miseczki. Polewamy dressingiem. Posypujemy szczyptą kolorowego pieprzu i odrobiną soli morskiej. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania