wrzucamy pomidory pokrojone w dość grubą kostkę, dodajemy sos pomidorowy i dusimy ok. 10 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i po szczypcie przypraw. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą. Całość posypujemy pietruszką (świeżą lub w proszku). Moje posty
Słodka Stronapieprzem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Formę 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ok. 1/3 farszu ze szpinakiem i polewamy ok. 1/3 przygotowanego sosu beszamelowego. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinien znaleźć się makaron lasagne, który posypujemy startym serem żółtym i pokrojonym
Słodka Stronamąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty
Słodka Stronatarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę sosu pomidorowego, pokrywamy 1/2 podsmażonej cukinii. Polewamy częścią (1/2) masy jajecznej. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Górę zapiekanki posypujemy pozostałym startym serem. Zapiekamy ok. 20-25 minut w temperaturze
Słodka Stronatylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym samym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi. Moje posty
Słodka Stronapierogi, które następnie przekładamy na tackę oprószoną mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Gotowe pierogi polewamy śmietaną. Dodatkowo możemy posypać cukrem. Moje posty
Słodka Stronawręcz rozpływające się w ustach spody do babeczek. Mając tak przygotowane bazy możemy puścić wodze fantazji i przygotować do nich dowolne nadzienia, kremy, polewy czy posypki - tak, aby w domowym zaciszu powstały słodkie mini arcydzieła w postaci uroczych babeczek. Spody do Babeczek - Składniki: (ok. 20 babeczek) 300 g mąki pszennej 150 g masła
Słodka Stronanaczyniu chwilę miksujemy kajmak i łączymy ze śmietaną bardzo delikatnie mieszając do połączenia składników. Na spody wykładamy za pomocą szprycy porcje kremu, a następnie posypujemy drobno pokrojonymi orzechami i polewamy kajmakiem (można do tego użyć np. "długopisu" cukierniczego). źródło inspiracji: "Babeczki i Muffiny" wyd. Olesiejuk Moje posty
Słodka Stronatylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym samym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi ruskie. Moje posty
Słodka Stronatylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym samym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi ruskie. Moje posty
Słodka Stronaparówek. Do garnka lejemy trochę wody i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Kasze kuskus przyrządzamy jak piszą na opakowaniu, przekładamy na talerze i polewamy naszą potrawką. Smacznego
Moje pyszne gotowaniepatelni rozgrzewamy oliwę. Nasze kulki maczamy w jaku a potem w bułce i smażymy na złoto. Miód rozgrzewamy w rondelku do płynnej postaci. Kuli rozkładamy na talerze i polewamy miodem. Smacznego
Moje pyszne gotowanieWlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut. Wskazówki: Zapiekanki jest sporo
upichcicpróbę. Małą łyżeczką nabierać masę serową i kłaść na lekko osolony wrzątek. Gotować (na wolnym ogniu) od wypłynięcia 2-3 minuty. Łyżką cedzakową nakładać na talerze i polewać przyrumienionym masłem. Łasuchy mogą posypać cukrem ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna