polewa - 11092 przepisów (strona:538/740)

Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym 205

rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polewamy ciepłym sosem słodko kwaśnym. Podajemy z ryżem lub ziemniakami w dowolnej postaci oraz dowolnymi surówkami. * zaleca się smażenie ryby w dość głębokim tłuszczu Moje posty

Słodka Strona
Mazurek z Orzeszkami Ziemnymi, Masłem Orzechowym i Karmelem 208

minut. Na ostudzone ciasto wykładamy masło orzechowe i rozsmarowujemy po całej powierzchni mazurka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą i przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście - studzimy. W garnku, na małym ogniu podgrzewamy miód wraz z cukrem co całkowitego rozpuszczenia. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszamy

Słodka Strona
Tort - Ciasto z Owocami Kiwi 226

miseczce i zalewamy wrzątkiem (czynność ta spowoduje, że galaretka stężeje mimo, że surowe owoce kiwi uniemożliwiają zastyganie żelatyny) - odcedzamy. Krążkami kiwi dekorujemy górę ciasta i całość polewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny. *źródło inspiracji: przepis sunny z wielkiezarcie.com Moje posty

Słodka Strona
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 426

koniec dodając cukier puder i jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy żelatynę. Powstałą masę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy górną częścią ciasta. Górę tortu możemy udekorować truskawkami. Całość polewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny. Moje posty

Słodka Strona
Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów 140

wierzch deserów. Syrop z granatów: Sok podgrzewamy na niewielkim ogniu wraz z cukrem. Gotujemy ok. 8 minut dość często mieszając. Pod koniec dodajemy ziarenka granatów - studzimy. Desery polewamy powstałym syropem tuż przed podaniem. * źródło inspiracji: przepis z wege.qkiz.pl Moje posty

Słodka Strona
Pierogi z Białym Serem na Słodko 206

osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się). Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Pierogi polewamy roztopionym masłem.  Moje posty

Słodka Strona
Makaron z Brokułami, Serkiem Brie i Sosem Serowym 264

niewielkiej ilości wody. Gdy sos zgęstnieje dodajemy po szczypcie przypraw, ściągamy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany. Makaron wykładamy na talerze, układamy brokuły, kawałki sera brie, a całość polewamy przygotowanym sosem. Moje posty

Słodka Strona
Pierogi z Truskawkami 206

osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się).  Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Pierogi polewamy śmietaną i posypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym. Moje posty

Słodka Strona
Proste Ciasteczka z Czekoladą 155

minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki masła (w razie konieczności nawet więcej). W polewie zanurzamy jedną stronę każdego ciasteczka i przekładamy na kratkę lub na papier do pieczenia. Od razu dekorujemy posypką.   Moje posty

Słodka Strona
Ryż na Mleku 318

mieszając (trwa to zwykle ok. 20 minut). Gdy ryż będzie gotowy dodajemy cukier, energicznie mieszamy i przekładamy do miseczki.  Ryż na mleku podajemy z owocami, dowolnymi konfiturami, dżemami, polewami, sokami itp. według upodobań.  Moje posty

Słodka Strona
Domowe Jagodzianki 186

ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki.     Moje posty

Słodka Strona
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym 484

przypraw. Ser ścieramy na tarce. Do śmietany wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy ok 2/3 starego sera i łączymy składniki. Do formy wysmarowanej tłuszczem wykładamy połowę makaronu i polewamy śmietaną z serem.  Wsypujemy pozostały makaron i pokrywamy sosem pomidorowym z mięsem. Całość posypujemy pozostałą częścią sera żółtego. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Słodka Strona
Domowe Hot-Dogi 263

docinając do końca. Wykładamy wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.  Parówki (lub kiełbaski) podgrzewamy w gorącej wodzie, lub w piekarniku, a następnie umieszczamy na wierchu każdej bułeczki. Całość polewamy sosami. Podajemy od razu po przyrządzeniu.       Moje posty

Słodka Strona
Sushi Panda 175

przykryciem przez kolejne 15 minut. Zaprawa do ryżu: Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować). Dressingiem polewamy ugotowany ryz i całkowicie studzimy.   W międzyczasie z arkuszy nori wycinamy nóżki, rączki, uszka, oczka i noski pand na kształt zbliżony do tych na zdjęciu. (nori możemy kilkakrotnie

Słodka Strona
Sushi - Temaki 236

przykryciem przez kolejne 15 minut. Zaprawa do ryżu: Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować). Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy. Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie nori stanie się gumowate i niesmaczne. Przygotujmy miseczkę z wodą w której będziemy moczyć

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania