rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polewamy ciepłym sosem słodko kwaśnym. Podajemy z ryżem lub ziemniakami w dowolnej postaci oraz dowolnymi surówkami. * zaleca się smażenie ryby w dość głębokim tłuszczu Moje posty
Słodka Stronaminut. Na ostudzone ciasto wykładamy masło orzechowe i rozsmarowujemy po całej powierzchni mazurka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą i przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście - studzimy. W garnku, na małym ogniu podgrzewamy miód wraz z cukrem co całkowitego rozpuszczenia. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszamy
Słodka Stronamiseczce i zalewamy wrzątkiem (czynność ta spowoduje, że galaretka stężeje mimo, że surowe owoce kiwi uniemożliwiają zastyganie żelatyny) - odcedzamy. Krążkami kiwi dekorujemy górę ciasta i całość polewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny. *źródło inspiracji: przepis sunny z wielkiezarcie.com Moje posty
Słodka Stronakoniec dodając cukier puder i jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy żelatynę. Powstałą masę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy górną częścią ciasta. Górę tortu możemy udekorować truskawkami. Całość polewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny. Moje posty
Słodka Stronawierzch deserów. Syrop z granatów: Sok podgrzewamy na niewielkim ogniu wraz z cukrem. Gotujemy ok. 8 minut dość często mieszając. Pod koniec dodajemy ziarenka granatów - studzimy. Desery polewamy powstałym syropem tuż przed podaniem. * źródło inspiracji: przepis z wege.qkiz.pl Moje posty
Słodka Stronaosolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się). Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Pierogi polewamy roztopionym masłem. Moje posty
Słodka Stronaniewielkiej ilości wody. Gdy sos zgęstnieje dodajemy po szczypcie przypraw, ściągamy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany. Makaron wykładamy na talerze, układamy brokuły, kawałki sera brie, a całość polewamy przygotowanym sosem. Moje posty
Słodka Stronaosolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się). Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Pierogi polewamy śmietaną i posypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym. Moje posty
Słodka Stronaminut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki masła (w razie konieczności nawet więcej). W polewie zanurzamy jedną stronę każdego ciasteczka i przekładamy na kratkę lub na papier do pieczenia. Od razu dekorujemy posypką. Moje posty
Słodka Stronamieszając (trwa to zwykle ok. 20 minut). Gdy ryż będzie gotowy dodajemy cukier, energicznie mieszamy i przekładamy do miseczki. Ryż na mleku podajemy z owocami, dowolnymi konfiturami, dżemami, polewami, sokami itp. według upodobań. Moje posty
Słodka Stronaucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki. Moje posty
Słodka Stronaprzypraw. Ser ścieramy na tarce. Do śmietany wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy ok 2/3 starego sera i łączymy składniki. Do formy wysmarowanej tłuszczem wykładamy połowę makaronu i polewamy śmietaną z serem. Wsypujemy pozostały makaron i pokrywamy sosem pomidorowym z mięsem. Całość posypujemy pozostałą częścią sera żółtego. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
Słodka Stronadocinając do końca. Wykładamy wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki. Parówki (lub kiełbaski) podgrzewamy w gorącej wodzie, lub w piekarniku, a następnie umieszczamy na wierchu każdej bułeczki. Całość polewamy sosami. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Moje posty
Słodka Stronaprzykryciem przez kolejne 15 minut. Zaprawa do ryżu: Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować). Dressingiem polewamy ugotowany ryz i całkowicie studzimy. W międzyczasie z arkuszy nori wycinamy nóżki, rączki, uszka, oczka i noski pand na kształt zbliżony do tych na zdjęciu. (nori możemy kilkakrotnie
Słodka Stronaprzykryciem przez kolejne 15 minut. Zaprawa do ryżu: Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować). Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy. Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie nori stanie się gumowate i niesmaczne. Przygotujmy miseczkę z wodą w której będziemy moczyć
Słodka Strona