polewa - 11092 przepisów (strona:541/740)

Jaglanka kokosowa z ananasem i daktylami 155

małym ogniu by ją podgrzać. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem do jaglanki dodajemy miód, ananasa i posiekane daktyle. Dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczek. Opcjonalnie polewamy miodem (ja polałam :)). Gotowe

Mango Papaja
Naleśniki po meksykańsku 161

wody, dodaję do sosu ciągle mieszając, chwilę pogotuję, by sos zgęstniał , przyprawiam sporą ilością pieprzu . Na naleśniki nakładam farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki ( nie miałam pod ręką). Porcja mojego smakosza :) SMACZNEGO

NA MOIM TALERZU
Tortilla z kurczakiem 200

przyprawiam i dokładnie mieszam. Gdy mam już przygotowane składniki zaczynam zwijanie tortilli . Najpierw podgrzewam placki (w mikrofali lub na patelni), smaruję sosem, posypuję sałatą, kładę kurczaka, pomidory, cebulę i polewam sosem. Zwijam, a końcówkę okręcam folią aluminiową by łatwiej było trzymać. Zamiast pomidorów można użyć kukurydzy, ogórka kiszonego /kor niszonego/zielonego, pap ryki pokrojonej w kostkę , to co mamy w lodówce

NA MOIM TALERZU
Danie na specjalne okazje! 143

przysmażam na suchej patelni z każdej strony po kilka minut.  Większe zwinięte roladki kroję na pół, układam w naczyniu żaroodpornym , na górze układam małe kawałki sera żółtego, polewam sosem, posypuję natką i wkładam do piekarnika na ok. 50 minut (sprawdzam widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedn ą roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone). Podawać

NA MOIM TALERZU
Szybki obiad 315

lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę).  P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat ę mo żna wykorzystać do baz y sosu , dodać pół opakowania śmietany

NA MOIM TALERZU
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 181

najpiękniejsze rogaliki..." Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . i pozostając w temacie ŚWIĄT: Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ . a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ. Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ . I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj

Wypisz Wymaluj
Sałatka z serem camembert 1405

paprykę kroimy na mniejsze części. Wszystko układamy na talerzu. Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy składniki sałatki. Obok kładziemy usmażony ser. Gotowe! :) Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 139

przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Przygotowanie: Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki polewamy sosem marinara i posypujemy serem pecorino oraz pomidorkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżą bazylią i cieszymy się pysznym daniem

Food Square
Mona de Pascua 184

pisanek (obecnie zastępowaną często czekoladowym odpowiednikiem). Monę formuje się w różny sposób, najpopularniejsze są wieńce, króliki, żółwie, węże, jaszczurki i małpy. Często przyozdabia się ją również kolorowymi posypkami i polewami oraz czekoladą, jak to ma miejsce w Katalonii. Będąc w Barcelonie miałem okazję zobaczyć Mony o wiele bardziej fantazyjne, z dużą ilością dodatków, zdobień, przypominające często torty o nietypowych

Food Square
Sałatka ze szpinaku, mandarynek i truskawek z dressingiem tahini 162

odsączeniu mandarynek sól morska biały pieprz Wszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki sos. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i polewamy nim sałatkę. * Domową pastę tahini przyrządza się podprażając sezam na suchej patelni, a następnie blendując go na gładką pastę. Można się wspomóc dodatkiem oliwy

Food Square
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 117

kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée z zielonego groszku i pieczonymi batatami (przepisy poniżej). Na sam koniec łososia jak i bataty polewamy sosem z granatów. Pieczone bataty: 4 średniej wielkości bulwy batatów 2 łyżki oliwy z oliwek gruboziarnista sól morska 1-2 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane

Food Square
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 109

kluseczki. Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej gotować je partiami, tak aby się nie posklejały. Gnocchi podajemy prosto z wody i polewamy je masłem szałwiowym lub oliwą z posiekaną bazylią oraz posypujemy ulubionym serem. Świetnie smakują również podsmażone na maśle.  * Zainspirowała mnie Kwestia Smaku

Food Square
Piernik staropolski - część 1, ciasto 190

tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie  już  znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie na kilka dni przed Świętami. No to do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki pszennej

Food Square
Wątróbka drobiowa z warzywami 147

odsączamy na sitku.    Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy trochę przyprawy barbecue i przyprawy  do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami, polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki.    W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną kostkę, cebulę w ćwierćplasterki. Pokrojone warzywa posypujemy niewielką ilością przyprawy warzywko

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 186

stronach do zrumienienia.   Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C.    Upieczone polewamy sosem grzybowym. Podajemy np. z surówką z białej kapusty. Smacznego! To początek dań z ziemniaków. Niebawem pojawią się kartacze

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania