polewa - 11092 przepisów (strona:542/740)

Kartacze 164

być słonawa). Wkładamy kartacze, ale tylko tyle, aby miały luz. Kiedy wypłyną na powierzchnię zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 25-30 minut.    Wyjmujemy na talerze, polewamy skwarkami i zachwycamy się smakiem.    Z podanej porcji produktów uzyskujemy 12 sztuk kartaczy.    Równie dobrze smakują odsmażane na patelni. Chrupiąca skorupka i zapach-tego

Maminek kulinarny
Nudle z owocami 152

cukier    Makaron gotujemy według przepisu z opakowania. Odcedzamy. W czasie gotowania makaronu kroimy śliwki na cząstki. A potem już tylko nakładamy makaron na talerz, śliwki na makaron, polewamy jogurtem, posypujemy cukrem, dekorujemy śliwkami i................mniam, mniam!  A wszystko w 5 minut

Maminek kulinarny
Karczek w warzywach 187

naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawę barbecue i delikat do mięs (po troszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawami i dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.    W tym czasie przygotowujemy warzywa: -3 marchewki -2 cebule -2 papryki -kilka suszonych pomidorów -ząbek czosnku    Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę, marchew

Maminek kulinarny
Kopytka 177

garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Na wrzątek wrzucamy nasze kopytka. Od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię potrzebują ok. 2 minuty.    Zbieramy je na talerz, polewamy tłuszczykiem, posypujemy skwarkami i delektujemy się smakiem.    Inna wersja to jajeczka.  W porcje białego ciasta wkładamy ciasto marchewkowe i formujemy jajka.    Jeszcze inna forma

Maminek kulinarny
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 147

rumiane - czyli gotowe.    Zaczynamy układankę. Placek smarujemy sosem tzatziki i posypujemy kapustą pekińską.    Na kapustę kładziemy mięso, następnie ogórek, paprykę, pomidory, cebulkę i kapustę pekińską, polewamy solidnie sosem tzatziki a na końcu papryczką i... ...zabieramy się do jedzenia. Smacznego

Maminek kulinarny
Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem 151

patelnię i mieszamy z mięsem i pieczarkami.    Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.    W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z patelni.    Przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż 30 minut. Świetnie smakuje z ogórkiem lub papryką konserwową. Smacznego

Maminek kulinarny
Pierogi z grzybami 184

wodę, solimy i dodajemy trochę oleju. Wkładamy przygotowane pierogi do wody i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.    Wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym olejem z cebulką. Z tej porcji ciasta i farszu uzyskujemy 50-60 pierogów. Część z nich możemy zamrozić. Mrozimy je oczywiście w wersji surowej (przed gotowaniem). Należy ułożyć

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 185

duże placki. Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy i zapiekamy. Placki należy odwrócić kilka razy.    Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.    Placki polewamy sosem z mięsem, dodajemy dowolną surówkę i mniam mniam... Smacznego

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 201

mąki,mieszamy i dolewamy do rondelka,  stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego koperku, doprawiamy do smaku  i zagotowujemy. Mięso jest już gotowe. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem koperkowym. Idealnie pasują do tego czerwone buraczki. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanki w bułeczkach 111

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem do czasu, kiedy zetną się jajka.    Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy bułki żółtym serem i polewamy ketchupem. Przykrywamy odciętymi częściami bułek.    Wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Fuśka (prażucha ziemniaczana) 397

wody i wstępnie tłuczemy.    Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy do ziemniaków mąkę i tłuczemy do osiągnięcia jednolitej masy.    Nakładamy na talerz łyżką namoczoną w tłuszczu, polewamy tłuszczem ze skwarkami i gotowe. Fuśkę możemy też podawać z sosem lub gulaszem. Zapachniało wiosną... Smacznego

Maminek kulinarny
Babka makowa 198

pieczemy ok. 20 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.    Jest upieczone.    Wyjmujemy z foremki i studzimy.    Polewamy przygotowanym lukrem. Lukier: -białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem  -dodajemy sok z cytryny -jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru Smacznego

Maminek kulinarny
Karkówka z grilla 172

Karkówkę kroimy w cienkie plastry, czosnek w plasterki.    Na dno naczynia wlewamy niewielką ilość oleju, posypujemy przyprawą barbecue i solą i układamy warstwę kotletów.  Polewamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue i solą  a na to układamy plasterki czosnku. Tak układamy warstwy do wyczerpania mięsa. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej

Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa 164

Dodajemy pokrojonego pora i mieszamy.    Na dno wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy niewielką ilość ciasta.    Na nim układamy makaron.    Na makaron wykładamy pieczarki i polewamy niewielką ilością ciasta.    Posypujemy pokrojoną papryką.    Układamy kolejną warstwę makaronu a na nim mięso i paprykę.    Zalewamy pozostałym ciastem.    Wstawiamy

Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 174

okraszenia pierogów.    Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut.    Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe. Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania