polewa - 11092 przepisów (strona:546/740)

Tagliatelle z owocami z sosem waniliowym i nutą bazylii 218

żółtko i łyżeczkę mąki tak, aby nie było grudek - wlewamy do mleka i mieszamy aż zacznie gęstnieć (uważamy, aby się nam nie przypalił)  - na talerz układamy makaron, owoce polewamy sosem i dodajemy świeże listki bazylii Gotowe szybko słodko z mnóstwem witamin i nutą zioła pod postacią bazylii <3. Korzystajmy z darów wiosny Smacznego

Basia w kuchni
Letnia surówka z bobem, młodym groszkiem w towarzystwie dressinku z granatu 180

talerz układamy groszek, listki botwinki, ugotowany i obrany bób, owoce granatu, fetę oraz kwiaty lawendy (ja dodaję same kwiatki wyciągnięte z łodygi mają posmak zbliżony do oregano(wedle mnie)) - polewam całość dressingiem i można zajadać Szybko kolorowo i smacznie a przy tym  jak można nasze kubki smakowe zadowolić dając im taką gamę smaków oraz witamin. Smacznego tworzenia

Basia w kuchni
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 148

suchy ciasto jest gotowe - wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto) Smacznego

Basia w kuchni
Pieczony boczek na kanapkę 178

czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskie Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz boczek - po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni - co jakiś czas mięso obracamy i polewamy sosem który powstaje podczas pieczenia oraz 3-4 razy podczas pieczenia smarujemy mięso wodą Tak pieczemy ok 2,5godziny  lub dłużej w zależności od grubości naszego boczek godziny

Basia w kuchni
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 389

koktajlowych 1 papryka zółta puszka łososia w sosie naturalnym sos koperkowy olej woda Wykonanie: Wykładamy sałaty, pomidorki przekrojone na połowki, kruszymy ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę.Wykładamy osączonego łososia. Polewamy sosem. Do przygotowania sałatki użyłam Sera Favita serowo kanapkowego Mlekovity

Z Majeczką w kuchni
Szybkie Panang Curry z kurczakiem 369

cukrem i poszarpanymi liśćmi limonki. Mieszamy, dolewamy resztę mleka kokosowego i gotujemy tylko do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia. 3. Panang Curry przekładamy do miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) * liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści

Tajskie smaki
Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 286

minut (przewracając kosteczki) do uzyskania złotego koloru. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone filety z kurczaka, usmażoną dynię i pokruszony ser feta. Wszystko delikatnie mieszamy i polewamy przygotowanym dressingiem. Smacznego

Oryginalny smak
Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym 223

piersi z indyka 1 łyżeczka sosu teriyaki 1 duża marchewka 100 g selera naciowego 1/2 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po upływie czasu marynowania na rozgrzaną patelnie grillową

Czarnawisienka
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 253

przyprawa świetnie nadaje się zarówno do ciast korzennych jak i do ciasteczek. Idealnie sprawdzi się jako opcja obowiązkowa w pierniku świątecznym. Niżej przepis na bezglutenowy pienik z powidłem i polewą czekoladowo imbirową oraz na bezglutenowy piernik z pigwą.      Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie

Wypisz Wymaluj
Baklava 341

laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy do wystudzenia. Syropem polewamy tylko co wyjętą baklavę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia (minimum 4 godziny). Dekorujemy posiekanymi lub w całości orzechami

Malinowe Pocałunki
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 150

kilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy migdałowym sercem w lukrowej polewie. Mimo, że za oknem mroźno, to w mojej kuchni ciepło i przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas! Ciasto: 30 dag mąki żytniej, używałam

Apetyczna babeczka
Torciki bezowe z serkiem, pomarańczami i granatem 151

łyżki. Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy sok pomarańczowy oraz cynamon. Podsmażamy w nim cząstki pomarańczy które następnie układamy na serku. Przykrywamy je górą bezy. Torciki ozdabiamy ziarenkami granatu i polewamy sosem miodowo-cynamonowo-pomarańczowym który został na patelni. Deser najlepiej podajemy od razu gdy pomarańcze są jeszcze ciepłe. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Mienta blog
Pstrąg z migdałami 161

patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę z obu stron do zarumienienia. Ściągamy rybę, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je, aż się zezłocą. Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę oraz polewamy masłem z migdałami. Smacznego

Kolizje Smaków
Brukselka z parmezanem i prażonymi pestkami dyni 209

Przygotowanie: Brukselkę, myjemy i czyścimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. W tym czasie prażymy pestki dyni, a na koniec dodajemy masło. Ugotowaną brukselkę, odcedzamy, polewamy pestkami z masłem i startym parmezanem. Wszystko delikatnie mieszamy i gotowe. Prawda, że proste :) Smacznego

Niezły Młynek
Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) 235

osiągnie.  Wyjąć szynkowar z garnka i odstawić do całkowitego ostygnięcia (mój stał przez noc).  Rozpiąć klamrę i wstawić szynkowar do góry nogami na talerzu do zlewu.  Polewać wrzątkiem przez chwilę.  Następnie stuknąć kilka razy tak, żeby mięso się wysunęło  (u mnie chwilę to trwało

Sto kolorów kuchni