polewa - 11092 przepisów (strona:546/740)

Schab pieczony w mleku 617

przykryje całego schabu). Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia schab od czasu do czasu polewać mlekiem. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim mięso (wraz z  sosem mleczym powstałym podczas pieczenia), aż do całkowitego wystudzenia. Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą

Gospodyni Miejska
Prosty sos pomidorowy 201

czas mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 - 7 minut. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i gotować stale mieszając, aż do jego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Ciepłym sosem polewać gołąbki czy klopski. SMACZNEGO !   Uwagi do przepisu: Sos można doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem czy innymi, ulubionymi przyprawami np. oregano czy bazylią. Kostkę bulionową można zastąpić 1/2 łyżki przyprawy

Gospodyni Miejska
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 201

wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie napełnione wodą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej bez przykrycia.  Co 30 minut obracać gęś i polewać wytopionym tłuszczem. Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika, nakryć, odstawić na 10 minut

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 316

Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko. Szaszłyki robione są z każdego mięsa. Zazwyczaj podaje je się z cebulą. Tutaj kurczak A tu wieprzowina - dopiero zdjęta ze szpikulca W wielu miejscach

Poezja smaku
Sos ciemny pieczeniowy domowy 185

piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos) - gdy kości dochodzą w piekarniku, obieramy warzywa kroimy na większe kawałki, układamy na blaszce polewamy oliwą i posypujemy solą morską. - wkładamy na 15 minut do piekarnika i równie je przypiekamy doda to smaku i koloru  - gdy kości i warzywa są gotowe układamy w garnku

Basia w kuchni
Kluski leniwe z karmelizowanym jabłkiem oraz nutą cynamonu 169

karmel równo pokrył nam jabłka - gotowe kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układam je na papierze kuchennym, aby odsączyć je od wody, kładę na talerz układam na nich jabłka oraz polewam sosem który powstał z jabłek i karmelu - gotowe WSKAZÓWKI - ważne, aby ciasto na  kluski przygotować krótko przed podaniem zapobiegnie to niepotrzebnemu rozmiękczeniu kluski. - można przygotować ciasto wcześniej i więcej

Basia w kuchni
Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 153

większego pojemnika wrzucam umyty szpinak, obrane owoce sharon i wlewam nektar bananowy wszystko miksuję blenderem i wlewam do szkanek - gotowe jajka, boczek, ser, kiełki, orzechy układam na talerzu polewam sosem i podaje wraz z sokiem warzywno owocowym. Może i jest przy tym trochę zabawy ale naprawdę warto czasem tak zacząć dzień z takim śniadaniem zwłaszcza w sobotę lub niedzielę gdzie

Basia w kuchni
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 224

wody i gotuję do ich wypłynięcia - rozgrzewam patelnię z drugą połową masła, dodaję do niej pokrojona w kostkę szalotkę i złocę na patelni - ugotowane pierogi układam na talerzu i polewam ich masłem z szalotką - Pychota:) - resztę nieugotowanych pierogów najpierw mrożę na plastikowych talerzykach tak, aby się nie dotykały po czym przekładam ich do woreczka i dalej mrożę . Taki sposób zapobiega

Basia w kuchni
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 151

smaki na dno układamy naleśnik na niego masę czekoladową z mascarpone, naleśnik, konfiturę z wiśni, naleśnik masę czekoladową, naleśnik a na górę szpryca nakładamy bezę. Delikatnie ściągamy pierścień i polewamy sosem. Wbrew pozorom nie jest to tak słodki deser jak by się wydawało, smak podbijają wiśnie w occie balsamicznym z pieprzem oraz sam sos czekoladowy Jest to moja wersja naleśnika

Basia w kuchni
Waniliowy makaron farfalle z borówkami w sosie waniliowym 179

przypalił) - gotujemy makaron w osolonej wodzie ok 3 minut jeżeli używamy kupnego postępujemy wedle podanej instrukcji czasu - odsączamy i podajemy z twarogiem, borówkami i świeżymi listami mięty polewamy to wszystko naszym waniliowym sosem Danie jest pyszne a mięta cudownie odświeża słodycz sosu i borówek Smacznego

Basia w kuchni
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 232

ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika) gotową studzę na kratce  przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę  gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta  Jest to idealny przepis dla tych co nie lubią wyrabiania ciasta drożdżowego:) szybko sprawnie i pysznie. Przepis

Basia w kuchni
Domowa pizza 178

pomidora)posypuję mozzarelą i świeżym tymiankiem - wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę - piekę 8-10 minut - po tym czasie wsuwam kolejną - daję jej odparować, polewam ulubionym sosem w moim przypadku domowym keczupem, dodaję rukoli   i można zajadać :) Smacznego

Basia w kuchni
Kluski Rzymskie z pomidorkami "Gnocchi alla Romana" 191

resztę masła rozpuszczamy - nagrzewamy piekarnik do 200 stopni - za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię - przecinamy na pół nasze pomidorki nakładamy na nasze kluski, polewamy masłem i posypujemy startym parmezanem - pieczemy ok 20 minut do zrumienienia się klusek - upieczone posypujemy listami bazylii oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem Są przepyszne warte grzechu :) Smacznego

Basia w kuchni
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 170

stopni - za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię  - boczek kroję w kosteczkę, cebulę we wiórka i układam na kluskach posypuje rozmarynem - całość polewam masłem i posypuję startym parmezanem - wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut do zrumienienia się skladników - gotowe posypuję jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i można zajadać świetnie do tego pasują nasze ogórki

Basia w kuchni
Kolorowe tagliolini z cukrem fiołkowym 178

WYKONANIA : - makaron gotujemy w osolonej wodzie świeży 3 minuty jeżeli używamy kupnego postępujemy wedle instrukcji na opakowaniu - ugotowany makaron układamy na talerzu, twaróg tniemy na kosteczki posypujemy nim makaron, polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy fiołkowym cukrem oraz płatkami fiołków. - gotowe danie jest banalnie proste ale ilość kolorów i bogaty smak tworzy z niego coś cudownego. Same kolory naładują nasze baterie

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania