polewa - 11092 przepisów (strona:554/740)

Kurczak pieczony z warzywami 281

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i tymiankiem. Przykrywamy nimi mięso. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i cebule w ćwiartki.  Dorzucamy ząbki czosnku - w łupinkach. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odsuwamy warzywa na boki. Pieczemy jeszcze przez 10-15 minut, aż skórka się zarumieni

Moje Kuchenne Rewelacje
Zdrowe buraki pieczone ^^ 148

owijamy srebrną folią. Pieczemy w 180* po godzinie sprawdzamy widelcem czy są miękkie i wyciągamy. Buraki odwijamy z folii i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, przyprawiamy i polewamy sokiem z cytryny

Kuchenny Skrawek Nieba
Biszkopt z masą jabłkową 186

masy dodajemy dwie galaretki, cukier. Lekko ostudzamy. Dodajemy cynamon. Biszkopt przekrawamy na połowę. Na jedną wylewamy lekko ciepłą masę, przykrywamy drugą.  Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. U mnie bez niczego. Mniej cukru.  Gotowe. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Burgery z miodowym pulled pork 201

mieszanką Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny ( tym razem marynowałam mięso ponad 20 godzin). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (takiego z przykrywką), polewamy resztą marynaty, przykrywamy i pieczemy w 90 stopniach przez 8 godzin. W między czasie przewracamy je około 2 razy. Bułki możemy przygotować dzień wcześniej albo w czasie gdy mięso się

Mienta blog
Sałatka ze szpinakiem, gruszką i gorgonzollą 195

szpinak wkładamy do miski (lub układamy bezpośrednio na talerzach), dodajemy pokrojony w kostkę (ok. 1,5 cm) ser gorgonzolę (ten z niebieską pleśnią), plastry gruszki i prażone orzechy. Całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Panna cotta z sosem malinowym 173

odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Gotowy sos można przetrzeć przez sito (kwestia gustu). Wyjmujemy filiżanki z lodówki, zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie i przekładamy na talerzyk. Polewamy sosem i dekorujemy malinami. Smacznego

Oryginalny smak
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 139

przykryciem około 25 min. Sos: Do rondelka wlewamy śmietankę, wino i dodajemy pokruszony ser. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Gotowym sosem polewamy roladki. Smacznego

Oryginalny smak
Sałatka Cezar 1946

resztę składników i bardzo dokładnie mieszamy. Sałatę rzymską myjemy, odsączamy z wody i przekładamy na talerz. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i układamy pokrojone w plastry mięso. Wszystko polewamy sosem, posypujemy grzankami i parmezanem. Smacznego

Oryginalny smak
Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce 122

mielimy, na gładką masę. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm. W każdą kuleczkę delikatnie wbijamy wykałaczkę. Przygotowujemy karmel i trzymając za wykałaczkę polewamy nim sezamowe kuleczki (uważajcie na palce, oparzenie od karmelu na prawdę boli !). Czynność ta wymaga trochę wprawy, ale… praktyka czyni mistrza Wykałaczkę z oblaną kuleczką wbijamy w plastelinę

Oryginalny smak
Sałatka z rukolą, prosciutto i pomidorkami koktajlowymi 241

razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą. Rukolę płuczemy, osuszamy, przekładamy na talerz, dodajemy przekrojone na pół pomidorki (większe kroimy na ćwiartki) i starty parmezan. Wszystko polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Plasterki prosciutto przekrawamy na pół, zwijamy w ruloniki i układamy w sałatce. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i posypujemy nimi gotową sałatkę. Smacznego

Oryginalny smak
Filiżanka z białej czekolady z musem truskawkowym 159

Efektowna filiżanka z białej czekolady wypełniona pysznym musem truskawkowym… Tak podany deser na pewno zachwyci gości Składniki: Filiżanki (4 szt.): 3 tabliczki białej czekolady (lub gotowej polewy czekoladowej) czerwony barwnik spożywczy foremki silikonowe (opcjonalnie po serkach, jogurtach) Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa „Winiary” 400 g truskawek 125 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Filiżanki: Trzy połamane tabliczki czekolady rozpuszczamy

Oryginalny smak
Udawany naleśnik 6185

Galaretkę truskawkową kroimy w kostkę. Udawane naleśniki wyjmujemy z lodówki. Na każdego z nich kładziemy serek mascarpone, pokrojoną galaretkę i truskawki. Delikatnie zwijamy, powoli odrywając folię. Roztapiamy czekoladę i polewamy naleśniczki. Dekorujemy truskawkami, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Oryginalny smak
Sałatka z roszponką, wędzonym łososiem i kozim serem 362

kozi ser. Łososia pokrojonego w cieniutkie plasterki zwijamy w małe ruloniki i układamy w sałatce. Wszystkie składniki na dressing dokładnie mieszamy, aż się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Smacznego

Oryginalny smak
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 166

rondelka wlewamy śmietankę i wsypujemy starty na najmniejszych oczkach oscypek. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy białym pieprzem. Mus delikatnie wyciągamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem. Smacznego

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 169

Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem), aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe bakłażany przekładamy na talerz i polewamy sosem. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania