polewa - 11092 przepisów (strona:558/740)

Sałatka z roszponki, sera dojrzewającego Saloio Gourmet i granata 179

mleka krowiego, koziego i owczego 1 duży dojrzały granat 60 ml oliwy z oliwek  Roszponkę układamy na salaterce, na to ucieramy na tarce ser, posypujemy nasionami granata i polewamy oliwą z oliwek. Nic prostszego a doznania szałowe :) Słodycz granata cudownie balansuje z tym słonym serem

Delicious Titbits
Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 198

dobrze rozdrobnić ser. 2. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 40 minut, następnie na wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia. Składniki na warstwę bezowo - kokosową: 4 białka pozostałe z ciasta i masy serowej  4 łyżki cukru kryształu

Apetyczna babeczka
Lunch'owa sałatka ;) 514

prażymy na suchej patelni. Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki. Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu.  Posypujemy sezamem. Gotowe!:)) Warto pamiętać, że najlepiej polać sałatkę sosem tuż przed podaniem

Czerwona Porzeczka
Gniazdo jajeczne z bryndzą 193

Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Przekładamy na talerz, dodajemy podzieloną na kawałeczki bryndzę, a na środek makaronu jajko w koszulce. Całość polewamy stopionym masłem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy pieprzem.  Przygotowanie jajka w koszulce: Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500 ml wody

Moniki Smakołyki
Babka piernikowa z serem 336

piekarnika i pieczemy 105-120 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia w foremce. Następnie wyciągamy na kratkę do studzenia ciast. 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, polewamy babkę i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotowe! :) *na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Do miski wkładamy czekoladę i podgrzewamy

My Culinary Art
Dietetyczna tarta z jogurtem naturalnym, gruszkami i czekoladą 156

cienkie plastry gruszki i pieczemy całość 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy, najlepiej przez noc. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią tartę. Całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe

Mango Papaja
KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE) 190

delikatnie i gotuję około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Po wypłynięciu hartuję je zimną wodą 5-6 sekund na durszlaku, przekładam do osobnego garnka i  polewam dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami, bądź przesmażonym boczkiem z cebulką, albo (jeśli akurat mam) stopionym własnej roboty smalcem z cebulką. Podaję z zasmażaną kiszoną kapustą TUTAJ  (synowi) ,a mężowi

Walijskie Pichcenie
PENNE W KLASYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM 157

wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy starty ser, najlepiej parmezan (ja sobie odpuszczam) i... zjadamy. Smacznego

Walijskie Pichcenie
GALARETKOWY MISZ-MASZ 161

przewidzianej na opakowaniu wody, kiedy zaczyna tężeć dodajemy 2 łyżeczki słodkiej śmietanki. Roztrzepujemy i wylewamy na poprzednia warstwę. Na to wykładamy dowolne owoce (maliny, truskawki, borówki), posypujemy granolą i polewamy jogurtem owocowym

Walijskie Pichcenie
SAŁATA Z SOSEM JOGURTOWYM 180

seler naciowy drobno kroimy - dodajemy do jogurtu, mieszamy, solimy, pieprzymy, siekamy szczypior. Sałatę myjemy, delikatnie osuszamy, jeśli liście są duże, rwiemy je na mniejsze kawałki. Sałatę układamy w salaterce, polewamy naszym jogurtowym sosikiem. Jeśli mamy świeży koper - posypujemy po wierzchu

Walijskie Pichcenie
STROGANOW 263

łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól - pieprz - majeranek - łyżeczka octu winnego Wykonanie: Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski o tej samej grubości. Polewamy octem winnym, posypujemy majerankiem i chowamy na 1h do lodówki. W tym czasie kroimy cebulę i podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni przesmażamy

Walijskie Pichcenie
FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA 157

garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą.Podsmażamy chwilkę ciągle mieszając. Masełkiem ze zrumienioną bułką polewamy fasolkę

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 257

koperek olej łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny sól, pieprz cukier Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu

Walijskie Pichcenie
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 203

koperkiem. Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy : w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy chwilę na papierowym ręczniczku, po czym przekładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy kilka ugotowanych różyczek brokuła i ....voila! Mamy pyszny obiadek

Walijskie Pichcenie
KASZA MANNA Z JEŻYNAMI 222

minut, aż kaszka będzie gęsta. Do osobnego rondelka wsypujemy jeżyny z łyżką cukru i 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Syropem z owocami polewamy kaszkę

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania