polewa - 11092 przepisów (strona:564/740)

Tort makowy z kremem jajecznym 444

jakiś czas zrobić przerwę i od dna zamieszać masę łyżką. Po takim czasie ubijania miskę zestawiamy z pary i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Z masła odejmujemy jedną łyżkę do polewy, a resztę ubijamy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce całkowicie zimnej masy jajecznej i ubijamy do połączenia. Gotową masę rozdzielamy na równe części (można zostawić trochę do dekoracji

Poezja smaku
Ciasto piankowe na herbatnikach 59477

białek. Po przygotowaniu należy je kroić tak, by jeden herbatnik na wierzchu i jeden na spodzie ciasta stanowiły kanapkę. Jeśli chcemy przygotować bogatsze w smaki ciasto, wierzch można udekorować polewą czekoladową

Smakołyki Bereniki
milky way, mleczna droga 241

pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy mleko w proszku. Gdy masa ostygnie ucieramy margarynę i łączymy oba składniki. Polewę można wykonać z roztopionej w kąpieli wodnej tabliczki  czekolady mlecznej z dodatkiem 20 dag margaryny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
cygańska droga czyli walka z galaretką 227

części na jednej rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch kładziemy plastry biszkoptu na przemian z plastrami galaretki. Na wszystko nakładamy resztę masy i przykrywamy  ciemnym ciastem. Wierzch możemy polać polewą. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 195

końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba  najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała:D  Po za niespodzianką dla kubków smakowych trzeba było  wymyślić jakąś dekorację żeby nasycić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Panna cotta czyli słodkie popołudnie 191

Żeby wyjąć gotowy deser w foremek należy je umieścić na chwile w ciepłej wodzie. Wtedy delikatnie odrwią się od dna. Gotowy deser po ułożeniu na talerzu polewamy sosem.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 345

roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i łyżeczkę żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody) Układamy ostatnia warstwę ptasiego mleczka i wkładamy całość do lodówki. Roztapiamy drugą tabliczkę czekolady i polewamy  nią wierzch, można posypać  na wierzch wiórkami kokosowymi. Ciasto po 2 h w lodówce można podawać na stół. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka ajerkoniakowa w białej czekoladzie 193

inne bakalie w zależności od naszego smaku. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu babkę aż nie wystygnie zostawiamy w formie. Zimną polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą białą i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada truskawkowa w czekoladzie 192

podrosło i smarujemy białkiem z wierzchu aby się ni przypaliło i wkładamy do pieca na około 40 minut na tem. 180 stopni.  W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy ją roladę. Ja posypałam ją jeszcze sezamem. smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Miętowo- truskawkowe ptasie mleczko 232

mleczku nie pozostały nam grudki galaretki. Gotową masę wylewamy do tortownicy na  zastygłe miętowe  ptasie mleczko. Gdy wierzchnia warstwa zastygnie można udekorować wierzch owocami lub zrobić dowolna polewę. Polecam również ułożenie biszkoptów lub herbatników pod ptasie mleczko ale nie jest to konieczne. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tradycyjny keks 220

Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto jest upieczone gdyż jest ono bardzo gęste.  Gdy ostygnie ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką na tłusty czwartek 241

ciasta wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Gotowe wkładamy an rozgrzany tłuszcz, musi być o na tyle dużo aby pączki sobie swobodnie pływały. Upieczone i ostudzone pączki polewamy lukrem i cukierkami lub cukrem pudrem. Ja pączki jak zwykle piekłam gdyż nie lubię smażonych polecam również taką wersje , piec należny 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wielkanocne przepisy 174

swój świąteczny stół. Ja życzę was smacznego jajka i do zobaczenia po świętach, odpoczywajcie i bawcie się. Pozdrawiam Mazurek z masą kajmakową http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/mazurek-z-masa-kajmakowa.html Babka ajerkoniakowa w polewie z białek czekolady   http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-ajerkoniakowa-w-biaej-czekoladzie.html Babka  czekoladowo pomarańczowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html Babka cafe latte http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-cafe-late.html Babka kawowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-kawowa.html Mazurek pomarańczowy http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/wielkanocny-mazurek-pomaranczowy.html Babka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Gruszki w winie z czekoladą 233

gotujemy gruszki przez 20 do 30  minut, tak aby były miękkie ale nie rozpadały się.  Ugotowane owoce wyciągamy cedzakiem na talerz. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy ją gruszki. Na koniec deser posypujemy migdałami.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie