polewa - 11092 przepisów (strona:573/740)

Deser - wiśniowa pianka z truskawkowym musem 191

wrzątku, mieszamy. Ostudzoną galaretkę przelewamy małym strumieniem do kremówki i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia. Truskawki miksujemy z cukrem i polewamy nimi pianki wiśniowe. Na koniec posypujemy desery kokosowym błonnikiem

Aga w kuchni
Tort z jagodami 133

jedną stronę. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do tortownicy (25 cm) i pieczemy 40 min w 170 stopniach. Gdy biszkopt nam ostygnie, przekrawamy goi polewamy nasączeniem przygotowanym z w/w składników. Biszkopt smarujemy ubitą kremówką z cukrem i posypujemy jagodami. Układamy drugi nasączony biszkopt i ponownie smarujemy go kremówką z jagodami

Aga w kuchni
Placki z kurkami ze śmietaną 162

tartą, jajka oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy placuszki, rozpłaszczając je na patelni. Smażymy ok. 2 minut z obu stron. Na talerzu polewamy śmietaną

Aga w kuchni
Mini gołąbki w liściach winogrona 126

przypaliły. Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami i posypujemy koperkiem

Aga w kuchni
Sałatka z rukolą i mozzarellą 142

talerzu. Umyte pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie. Obok pomidorków układamy odcedzone kulki mozzarelli. Sos przygotowujemy z oliwy, soku z cytryny i fit up. Wymieszanym sosem polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy grzankami. Podajemy na kolację albo do obiadu

Aga w kuchni
Babeczki z kremem budyniowym i borówkami 141

gęstnieć zdejmujemy z ognia, cały czas mieszając. Żółtka ubijamy z cukrem i posiekanym masłem. Dodajemy budyń i miksujemy. Wkładamy po 2 łyżeczki kremu budyniowego do babeczek. Dekorujemy borówkami i polewamy tężejącą galaretką wiśniową. Chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Deser z kaszy manny 165

mleka wsypujemy kaszę mannę i mieszamy, aż do całkowitego zgęstnienia. Na samym końcu słodzimy. Odstawiamy kaszę mannę do ostudzenia. Następnie przekładamy do przezroczystych szklanek lub miseczek. Schładzamy w lodówce. Polewamy sokiem malinowym i podajemy

Aga w kuchni
Sałatka z kukurydzą 148

specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się

Aga w kuchni
Sałatka z burakami 161

Mieszamy z marchewką, obraną specjalną obieraczką, która obiera w długie, wąski paski. Dodajemy pokrojonego w paski ugotowanego buraka, układamy na sałatce kawałki żółtego sera pleśniowego. Posypujemy sałatkę grzankami i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny

Aga w kuchni
Sałatka z gruszkami i figami 138

układamy kawałki żółtego sera pleśniowego i obrany ze skórki świeży włoski orzech. Gruszkę przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, układamy na talerzu. Figę kroimy w ćwiartki. Całą sałatkę polewamy sosem włoskim rozrobionym z oliwą z oliwek. Podajemy na kolację. Można także podać z białym serem pleśniowym, polecam

Aga w kuchni
Sałatka z figami 167

figi kroimy w ćwiartki i układamy na sałacie. Plasterki sera pleśniowego kruszymy i układamy między figami, Na koniec gruszkę kroimy w długie, cienkie paseczki i układamy na rukoli. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszania sosu Fit up z oliwą z oliwek. Polecam, sałatka jest pyszna

Aga w kuchni
Surówka z marchewki i ananasa 150

soku z cytryny, szczypta cukru. Przygotowanie:      Marchewki obieramy i ścieramy na tarce lub w specjalnej maszynce z tarczami na ścierania. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy marchewkę z jabłkami. Na końcu dodajemy kawałki ananasa i wlewamy pół soku z puszki. Mieszamy, dodajemy szczyptę cukru. Surówka idealnie pasuje jako dodatek do obiadu

Aga w kuchni
Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi 177

talerzu układamy liście rukoli. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. ser pleśniowy rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Następnie sałatkę polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Na koniec posypujemy sałatkę płatkami migdałowymi oraz suszoną żurawiną

Aga w kuchni
Sałatka z kurczakiem 169

papierowej torebki i smażymy z obu stron. Następnie kroimy kurczaka w paseczki i układamy na sałacie. Sos przygotowujemy z wyciśniętego czosnku, wymieszanego z oliwą z oliwek i tymiankiem. Polewamy sosem sałatkę

Aga w kuchni
Szaszłyki drobiowe z piekarnika 207

Tarsmak. Przygotowanie:      Piersi kurczaka myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi. Nacieramy solą i pieprzem. Kroimy w kawałki ok. 2,5x 2,5 cm i polewamy odrobiną oleju. Dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Paprykę kroimy w kwadraty ok 2x 2 cm. Na przemian nadziewamy kurczaka, paprykę żółtą, kurczaka

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania