minut. Czas jest zależny od gatunku kukurydzy, ale wystarczy lekko nakłuć widelcem jedno ziarenko i sprawdzić czy już jest miękkie. Po ugotowaniu kukurydzę musimy lekko przestudzić i albo polewamy ją stopionym masłem, albo układamy na niej jego kawałeczki, solimy i gotowe
Kulinarne przygody Gatityodrobiną soli i płatkami chili, dodajemy oliwę, ocet i 1 łyżkę zimnej wody. Na talerzu układamy listki rucoli, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i bób. Wszystko polewamy sosem... i gotowe ! Smacznego
Kulinarne przygody Gatitymrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową. Lody kręciłam 60 minut. Po przełożeniu ich do plastikowego pojemnika polewamy lody 20 ml naparu i delikatnie mieszamy tworząc esy floresy. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny
Kulinarne przygody Gatitynastępnie zwijamy w ciasny supeł. Bułeczki układamy na blaszce, zostawiając miedzy nimi odstęp, bo jeszcze urosną. W każdej bułeczce robimy palcami wgłębienie, łyżką wkładamy do niego odrobinę borówek i polewamy sokiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, aż się lekko zrumienią. Pierwszą porcję bułeczek, po lekkim przestudzeniu zjedliśmy popijając zimnym
Kulinarne przygody Gatityodrobinę oliwy i ucieramy dalej z ziołami i skórką cytryny. Gdy aromaty się połączą dodajemy pozostałą oliwę i sok z cytryny. Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy przygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy
Kulinarne przygody Gatitymoździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy. Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje
Kulinarne przygody Gatityzdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku ! W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę
Kulinarne przygody Gatitysól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w paski, układamy w salaterce i na nią kładziemy pomidory i jajka pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w piórka, kawałki tuńczyka i kapary. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
Kulinarne przygody Gatitywhisky, mieszamy i zawartość patelni wkładamy do miski z wątróbkami. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. Następnie masę przekładamy do miseczki i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do lodówki podajemy schłodzone. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarne frajda !", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita
Kulinarne przygody Gatitydowolne niezbyt duże kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do salaterki lub miski. W kubeczku dokładnie mieszamy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, po czym polewamy nim warzywa i wszystko razem mieszamy
Kulinarne przygody Gatitytłuszczu i ciastka będą nasiąkać zbytnio tłuszczem, zamiast się smażyć. Usmażone wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi. Nadziewamy konfiturą gdy są jeszcze letnie, polewamy lukrem i posypujemy skórkami
Kulinarne przygody GatityMałe pączki z cukrem pudrem A tutaj kilka mniej tradycyjnych karnawałowych słodkich propozycji: Ciasto marchewkowe z polewą
Kulinarne przygody Gatityuzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej, kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy partiami do momentu gdy kurczak będzie złocisty. Kurczaka odcedzamy z nadmiaru tłuszczu, wykładamy na talerz, polewamy sosem i natychmiast podajemy, żeby mięso było chrupiące
Kulinarne przygody Gatityżadnych dodatków smakowych, typu skórka cytrynowa czy bakalie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie jej zależny od Waszej inwencji. Moją delikatnie ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier lub po prostu cukier puder. Serdecznie polecam na świąteczny stół. Inspiracja Najsmaczniejsze.pl Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu
Kulinarne przygody Gatitygęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem
Kulinarne przygody Gatity