polewa - 11092 przepisów (strona:578/740)

Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 247

gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Krówki Ciągutki autorka: Zegarynka5 | blog: Zegarynka5 Tarta limonkowa i domowy kajmak autorka: mapa295 | blog: Ciastkoterapia Koktajl - deser owocowy z mlekiem kokosowym, bitą śmietaną i polewą krówkową autorka: ptakova | blog: Healthy Living / gdy zdrowie smakuje najlepiej

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 393

ogniu około 5-7 minut. Doprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy miód i musztardę i sok z 1/2 cytryny. Mieszamy, chwilę podgrzewamy aby składniki się połączyły. Polędwiczkę kroimy w plastry i polewamy sosem . insertCookd("50a867d584886d9d043d63a7efdf7866

Mania Gotowania
Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada 184

przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.   Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy polewę. Dżem podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy żelatynę. Aby żelatyna równomiernie się rozpuściła możemy ją rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dokładnie mieszamy żelatynę z dżemem. Masę studzimy i wkładamy

Mania Gotowania
Pieczeń a'la Orloff 247

mięsem. Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot, tak aby wszystkie składniki pozostały na miejscu. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Następnie polewamy obficie pozostałym sosem i pieczemy około 20-25 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka). Podajemy z pieczonymi warzywami

Mania Gotowania
Kofta kebab z bułką pita 221

około 2-3 minuty. Podgrzewamy chlebki pita w piekarniku, najlepiej najpierw posmarować je lekko wodą lub oliwą aby zbytnio się nie spiekły. Do kieszeni chlebków wkładamy mięso i warzywa. Polewamy sosem

Mania Gotowania
Marchewka glazurowana 390

być zbyt miękka, gdyż będziemy ja jeszcze podsmażać. Ugotowana marchew dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Wkładamy marchewki, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy miodem, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym. Mieszamy, tak by marchewki się dokładnie pokryły masłem z przyprawami. Smażymy marchewki przez około 3 minuty, aby się zeszkliły, a glazura zbrązowiała. Podajemy

Mania Gotowania
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem 435

podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki,  smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie. Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem. Pieczemy około 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje

Mania Gotowania
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 398

mleka będzie zbyt gęsty możemy go jeszcze rozcieńczyć. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Ja używam naczynia prostokątnego. Układamy płaty lasagne na dnie. Nakładamy mięso z sosem, warstwę szpinaku i polewamy sosem beszamelowym. Posypujemy odrobiną sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy

Mania Gotowania
Ciasto czekoladowe z wiśniami 440

smaku. Jeśli chcielibyście wykorzystać czekoladę deserową zamiast mlecznej, do ciasta należy dodać więcej cukru. Wielbiciele ciast przepełnionych owocami śmiało mogą też zwiększyć ilość wiśni. Ciasto można po upieczeniu udekorować polewą czekoladową, ja uznałam, że samo w sobie jest bardzo aromatyczne i nie ma takiej potrzeby

Smakołyki Bereniki
Mexican Nachos czyli Zapiekanka z Chipsami :) 271

paseczki, fasole odcedzamy z zalewy a ser scieramy na tarce o grubych lub małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub jakiegoś naczynia do pieczenia wsypujemy część nachos. Polewamy je sosem, posypujemy salami, fasolą i serem. Wysypujemy resztę nachos z opakowania i powtarzamy te same czynności.   Wstawiamy do piekarnika w 180 - 200st. na ok 15min aż ser się

Olikowa kuchnia
Surówka kalafiorowo-brokułowa 187

Dodajemy posiekany koperek. Jabłko obieramy , ścieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, polewamy nim całość i dobrze mieszamy. *możemy dodać również czerwonej papryki

Olikowa kuchnia
Amerykańskie pancakes w wersji kakaowej 293

łyżki ciasta i smażymy pulchne placuszki. Smażymy do czasu jak ładnie podrosną w górę i pojawią się pęcherzyki powietrza o odwracamy na druga stronę. Tak usmażone placuszki polewamy serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypujemy dowolnymi owocami np. borówkami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Makaron z sosem truskawkowym 192

Dodajemy cukier i kefir i znow razem mieszamy w blenderze  Gotowy sos odkladamy  Teraz gotujemy makaron, wedle przepisu na opakowaniu  Ugotowany makaron nakladamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym, jesli jest malo slodkie dosladzamy Smacznego! Ps Mozna robic taki sos z innych owocow tj. maliny. Ciekawym pomyslem jest zrobic makaron z serem ( http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/07/makaron-z-serem.html ) i polac

Klaudynkowa kuchnia
Cynamonowe ciasto cukiniowe z miodem drahimskim 193

papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem Smaku

Ze smakiem i z pasją