polewa - 11092 przepisów (strona:575/740)

Knedle ze śliwkami i miodem 140

środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką tartą. Taką zasmażką polewamy knedle

Aga w kuchni
Makaron z łososiem i cukinią 222

minutek na parze. Na patelni podgrzewamy kremówkę, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz. Podgrzewamy do odparowania. Na talerz wykładamy makaron, warzywne paski, kawałki łososia i polewamy całość sosem śmietanowym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii

Aga w kuchni
Owoce z grilla 162

gruszkę kroimy w plasterki. Na patelni grillowej rozpuszczamy masło. Układamy owoce i grillujemy po 1 minucie z każdej strony. Następnie układamy je na talerzu. Posypujemy migdałami blanszowanymi i słonecznikiem. Polewamy miodem i kremem balsamicznym, robiąc przy tym zygzaki. Całość posypujemy zgniecionymi płatkami migdałowymi

Aga w kuchni
CIASTO Z DŻEMEM 171

porzeczki z książki „Przepisy czytelników, ciasta i ciasteczka” Prosty przepis niewymagający żadnych umiejętności, na smaczne ciasto, które na pewno każdemu posmakuje. Idealny do niedzielnej kawki J Przepis na polewę  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pstrąg pieczony w piekarniku. 235

Przygotowanie:  Pstrąga dokładnie myjemy i usuwamy wnętrze. Jeżeli chcemy możemy odkroić głowę, ale ja nie odkrawam, bo moim zdaniem tak się ładniej prezentuje po upieczeniu. Po tym pstrąga polewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek lub sól czosnkową.  Cytrynę kroimy w plastry i napełniamy plastrami środek pstrąga. Rybę odstawiamy do zamarynowania się na 4 godziny do lodówki

Kuchnia Łukasza
Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem 344

polędwiczki równomiernie się przyrumieniły. Polędwiczki kroimy na pół. Mix sałat układamy w misce, na wierzchu układamy z grillowane polędwiczki i połówki pomidorków. Wszystkie składniki na dressing dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, Pini). Smacznego The post Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka pomarańczowa. 202

połowie szklanki wody. Gotujemy do zgęstnienia przez ok. 20 sekund i odstawiamy do przestygnięcia. Sos solimy i pieprzymy. Kaczkę podajemy na wielkim talerzu z ryżem kolorowym lub ziemniakami, wszystko polewamy sosem i odrobiną oliwy z oliwek

Kuchnia Łukasza
Sałatka Cezara 417

cytryny (według smaku) bardzo dokładnie mieszamy, dopóki dressing zgęstnieje. Do wielkiej misy z sałatą dodajemy kurczaka, grzanki i dokładnie mieszamy, opruszamy ztartym na drobnych oczkach tarki serem i polewamy dressingiem

Kuchnia Łukasza
Caprese 360

plastry. Robimy dressing : do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy sól i pieprz dobrze mieszamy i odstawiamy na bok. Na wielkim talerzu układamy kolejno w krąg: mozzarella, pomidor, mozzarella, pomidor itd. Polewamy dressingiem i opruszamy bazylią

Kuchnia Łukasza
Szopska sałatka 344

zielone papryki 100g bryndzy 2 łyżki oliwy pieprz Przygotowanie: Pomidor, ogórek i paprykę myjemy, a także osuszamy. Wszystkie warzywa krojimy w dosyć dużą kostkę. W misie układamy warzywa i polewamy oliwą, i pieprzymy (nie solimy, bo bryndza jest słona). Na górę kruszymy bryndzę

Kuchnia Łukasza
Duszone nóżki królika z puree ziemniaczano kalafiorowym. 158

godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy. Serwujemy na dużym talerzu, polewamy sosem pozostałym od uduszonych nóżek królika

Kuchnia Łukasza
Zupa krem z dyni. 199

ząbki czosnku 1,5 l bulionu drobiowego oliwa sól pieprz grzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę, przekładamy na brytwankę, polewamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Szklimy na nie dużej ilości oliwy i przekładamy do gotującego się bulionu

Kuchnia Łukasza
Sałatka Łukasza. 348

słomkę i także dodajemy do pomidora z kapustą. Wszystko dokładnie mieszamy.  Do majonezy dodajemy sos chilli i odrobinę wody, wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy sałatkę i polewamy sosem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Czekoladowy sernik na zimno. 172

sera dodajemy roztopioną czekoladę, żelatynę, kakao i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę sernikową wlewamy na biszkopt i odstawiamy na całą noc do lodówki.  Po zastygnięciu sernik polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy wedle uznania. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Soczysta pieczeń z indyka. 240

szklanki wody i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym na górę piersi układamy pokrojone w cienkie plastry masło i ponownie pieczemy 10 minut. Podczas pieczenia co 5-7 minut polewamy wędliny sokiem powstałym na dnie blachy. Pod koniec pieczemy 10 minut pod grillem, aby powstała chrupiąca skórka. Smacznego

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania