polewa - 11092 przepisów (strona:568/740)

Sałatka ziemniaczano-brokułowa 455

wodzie a następnie kroimy w kostkę razem z ogórkiem. Szczypiorek siekamy i wszystko przekładamy do salaterki, dodajemy kukurydzę i mieszamy. Z musztardy, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy sos, którym polewamy całość

Zainspirowana w kuchni
Kotlety w migdałowej panierce. Żółty ryż. Sałatka z patisonów. 173

rozgrzanym oleju z obu stron. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozcinamy woreczki, wysypujemy ryż i zabarwiamy go kurkumą. Można także dodać do gotującej się wody kurkumę. Kotlety polewamy miodem przed podaniem i posypujemy pokruszonym płatkami migdałowymi. Obok układamy żółty ryż i sałatkę z patisonów

Aga w kuchni
Sałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami 1701

najlepiej przezroczystego) układamy ugotowane na parze brokuły, na nie rozkruszamy ser feta. W miseczce mieszamy drobno posiekane ząbki czosnku oraz koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem czosnkowym polewamy składniki w naczyniu. Na średnim ogniu i suchej patelni prażmy migdały aż osiągną piękny złoty (lekko brązowy) kolor. Kiedy migdały ostygną, posypujemy nimi sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem. Gotowe

Mango Papaja
Polędwiczka w melasie 266

się obniży, a mięso zamiast się smażyć zacznie się gotować, co zepsułoby całe danie). Gdy wszystkie kawałki mięsa będą usmażone, na rozgrzany wok/patelnię wlewamy resztkę marynaty, zagotowujemy i polewamy gotowe kawałki mięsa. Posypujemy sezamem. Najlepiej smakuje z ryżem. Post Polędwiczka w melasie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
"Otrębianka" kokosowa z gruszką - po prostu niebo w gębie :P 160

zalewamy wodą/mlekiem i gotujemy do zgęstnienia. Otrębiankę przelewamy do słoiczka/miseczki, posypujemy cynamonem i dodajemy serek wiejski kładziemy. Gruszkę kroimy w plasterki, układamy na serku, posypujemy cynamonem i polewamy miodem. Możemy zjadać od razu lub wstawić do lodówki i rano delektować się pysznym połączeniem smaków

Kuchenny Skrawek Nieba
"Budyń cieciorkowy" na domowej mące z ciecierzycy 120

200ml mleka miód/cukier/stewia gruszka cynamon Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę oraz  słodzidło i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy do salaterki/miseczki. Gruszkę kroimy w plasterki, dodajemy do budyniu, polewamy miodem i posypujemy cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Deser na jesienne wieczory, czyli gruszki zapiekane z musem jaglano-bananowym 149

banana i blendujemy na gładką masę Do masy wsypujemy 15g mieszanki ziaren i mieszamy Gruszkę kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne W powstałe zagłębienia nakładamy przygotowany mus i polewamy całość miodem Gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego- bez pokrywki- i wstawiamy do piekarnika na 25 minut w 180°C Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy i podajemy Gruszki przygotowane

peanutbuttermonster
Potrójnie Czekoladowe Ciasteczka 155

ciasteczek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 6-8 minut do zarumienienia się. Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy chwilę na blaszce, następnie delikatnie przenosimy na kratkę kuchenną. Polewamy 50 g roztopionej mlecznej czekolady. Po ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. The post Potrójnie Czekoladowe Ciasteczka appeared first on Made

Made By Mom And Son
Obiad z Fetą! Akcja! 234

wrzucam do miski.  Kiedy kurczak jest już gotowy, kroję go także w kwadraty i dorzucam do reszty składników wraz z makaronem.  Na koniec doprawiam solą i pieprzem, polewam oliwą.  Smacznego

Chocolate Stop Tempting
Dżem dobry do łóżka czyli uzdrowiona owsianka dla Sączysmarka [konkurs] 234

Wlałam masę jogurtową. Po czym wstawiłam do nagrzanego na 150st. piekarnika na 30min. Owsiankę wyjęłam z piekarnika. Udekorowałam posypką owsiankową. Pod koniec pieczenia rozpuściłam dżem. Posłużył mi on za polewę wieńczącą dzieło.    Uzdrowiona owsianka dla Stwórcy tak mnie rozgrzała, iż postanowiłam zgłosić ją do konkursu

bastalena
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 197

jabłka na ciasto. Jabłko które odłożyliśmy na bok kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w plastry i układamy wkoło od brzegów formy do środka. Posypujemy cynamonem, polewamy miodem lub golden syrupem. Brzegi ciasta zaginamy do środka, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45- 60 minut (w zależności od tego

Symfonia Smaków
Sernik nowojorski 219

pieczemy przez 30 min po czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową . (Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć ) Górę sernika można  pokryć polewą, lukrem lub sosem

Wypieki Uli
Śledź w słodkich buraczkach 388

odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam do misy i skrapiam sokiem z cytryny. Buraki dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą. Układam je na folii aluminiowej posypuję solą, polewam 1 łyżką miodu a na górę kładę płaską łyżkę masła. Całość dokładnie zawijam i zapiekam w piekarniku (ok godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można

Mechanik w kuchni
pâté z galaretką z jabłek 160

jabłek. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku i zostawiamy aż spęcznieje. Następnie podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści i dodaje do soku jabłkowego, gdy galaretka jabłkowa zacznie tężeć polewamy nią powierzchnię pâté. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam grzanki z chleba, które każdy z nas smarował sobie tym pasztecikiem. Smacznego. Pâté z galaretką ze świeżo wyciśniętego soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. 270

małe kawałeczki. Buraki, obrane i ugotowane, ścieram na grubych oczkach. Jabłko obieram,  usuwam gniazda nasienne, również ścieram na grubych oczkach. Cebulę obieram, lekko sparzam (nakłutą na widelcu polewam wrzątkiem  lub umieszczam na minutę w gorącej wodzie, w misce), kroję bardzo drobno. Pęczek koperku także siekam. Wszystko razem mieszam, dodaję majonez, doprawiam pieprzem. Sól wydzieli się od śledzi, dlatego

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania