polewa - 11092 przepisów (strona:567/740)

Grzanki z bobem w sosie serowym z orzechami 201

mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu. Radzimy nie solić, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Orzechy włoskie obieramy z łupinek i rozkruszamy. Na przygotowanych grzankach układamy bób, polewamy je przygotowanym sosem, a na niego wsypujemy orzechy. Gotowe

Kolizje Smaków
Sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami 234

oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy rukole, cytrusy oraz kurczaka. Całość polewamy przygotowanym sosem i zajadamy

Kolizje Smaków
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w sosie pomidorowym 466

można dorzucić czosnek granulowany. Po około 10 minutach zdejmujemy z ognia i dorzucamy cebulki. Mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy nieco tłuszczem. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem. Z wierzchu obsypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na kwadrans na 150 stopni, najlepiej opcja opiekania. Obserwujemy wierzch zapiekanki, wyjmujemy gdy ser zacznie się nieco rumienić. Zajadamy

Kolizje Smaków
Sałatka z kurczakiem i miodowym dipem 292

marynaty i smażymy na patelni na odrobinie oliwy. Podczas smażenia dodajemy masło. Mieszankę sałat umieszczamy na talerzu układając na nich pomarańcze oraz kurczaka. Całość obsypujemy pestkami oraz delikatnie polewamy sosem. Zajadamy

Kolizje Smaków
Sałatka z rukolą, serkiem camembert i gruszką 389

talerzu układamy rukolę. Na to kładziemy pokrojony w paseczki ser. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy na sałatkę. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Przyrządzamy sos z octu i oliwy. Polewamy przygotowane sałatki i zajadamy. Jako dodatek do sałatki możemy podać np. grzanki

Kolizje Smaków
Karkówka w sosie własnym z pyzami 244

stopni na godzinkę. Do mięsa co jakiś czas zaglądamy i podlewamy powstałym sosem. Po upływie około godzinki w szklance wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz sos sojowy. Przygotowanym sosem polewamy mięso. Zmniejszamy temperaturę na 150 stopni i zostawiamy jeszcze na pół godzinki. Po tym czasie mięsko jest miękkie i soczyste, a dookoła niego powstał pyszny

Kolizje Smaków
Pizza cztery sery 235

zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką Na blacie wysypujemy nieco mąki. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu:   W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano

Kolizje Smaków
Żeberka według Magdy Gessler z malutkimi modyfikacjami 3480

układamy między kawałkami żeberek. Do naczynia można wlać jeszcze nieco wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami

Kolizje Smaków
Babka z wiórkami czekoladowymi 183

naczynia przekładamy naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza piekarniku na 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu babki polewamy ją roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Smacznego

Kolizje Smaków
Ptysie z kremem śmiatanowo-czekoladowym 152

średnich oczkach. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, zagęstnikiem oraz rozdrobnioną czekoladą. Nakładamy na przekrojone ptysie krem i zamykamy wierzchnią częścią ciastka. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego

Kolizje Smaków
Galaretka cytrusowa według Gordona Ramsay’a 335

płynem. Wstawiamy na noc do lodówki. By wydobyć galaretkę z formy wystarczy umieścić ją na chwile we wrzątku, a galaretka sama się wysunie. Gordon Ramsay podaje galaretkę cytrusową z polewą z owoców passiflory, my jednak jemy na „sucho” i jest wyśmienita

Kolizje Smaków
Pizza ze szpinakiem 240

gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie, intensywnie

Kolizje Smaków
Śledź pod pierzynką ze śmietany 237

mleku na całą noc. Ogórek, cebule i jabłko kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy ze śmietaną i majonezem. Śledzia kroimy w duże kawałki. Układamy na półmisku i polewamy przygotowaną śmietaną. Możemy podawać na stół

Kolizje Smaków
Piernik marchewkowy 217

przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy

Kolizje Smaków
Śledź po litewsku 255

malutkim ogniu. Dolewamy wywar z grzybów, a je same kroimy na drobno i dorzucamy na patelnie. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Opcjonalnie można wszystko razem wymieszać i podawać w formie sałatki.Smacznego

Kolizje Smaków