ćwiartki, kalafiora dzielimy na różyczki. Nabijamy warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół godzinki. Można pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, żeby warzywa
chwile dla mnienależy się zaopatrzyć w: 8 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru 2 łyżeczki soli Oczywiście ilość poszczególnych składników można dowolnie zmieniać, tak samo jak ilość samej przyprawy. Gotową przyprawą polewamy ryż i drewnianą łopatką kroimy go pod kątem 45 st. Nie mieszamy ryżu, ponieważ może zmienić się w papkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Taki ryż jest już gotowy do robienia sushi
chwile dla mniekosteczkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miski układamy sałatę, na nią kładziemy tuńczyka, jajka i warzywa. Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy nim sałatkę. Bon appetit
chwile dla mniechilli ostra papryka i pieprz, ale to już nie to samo ;)) suszony rozmaryn Ziemniaki kroimy w dużą kostkę lub półksiężyce i umieszczamy w misce. Olej mieszamy z przyprawami i polewamy nim ziemniaki, mieszamy. Oleju powinno być tylko tyle, żeby ziemniaki były nim pokryte, nie powinny w nim pływać. Ziemniaki przekładamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut w temp
chwile dla mniegęsty, dolewamy odrobinę wrzącej wody, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na gorące pół naleśnika, nakładamy farsz, składamy naleśnik na pół. Naleśniki smarujemy majonezem, posypujemy grubo kapustą pekińską i polewam je keczupem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia Danusioddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusiplacki, wykrawać krążki specjalną foremką do pierogów. Na środek krążka nałożyć nadzienie i zacisnąć foremkę. Gotowe pierogi gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Pierogi wybierać łyżką cedzakową na talerze, polewać ubitą śmietaną z cukrem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusipieprz, dokładnie wymieszać. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia pierogów . Pierogi wybieramy łyżką cedzakową na talerze, polewamy tłuszczem z boczkiem i cebulką (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia DanusiPyszny murzynek z serem, to ciasto jest rewelacyjne na każdą okazję! Można je też dodatkowo polać polewą czekoladową. Murzynek z serem SKŁADNIKI: CIASTO jajka -4 szt cukier - 1 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki margaryna - 1 kost cukier waniliowy -1 opak woda zimna -5 łyżek kakao -3 łyżki mąka - 1,5 szkl MASA SEROWA jajka - 4 szt cukier
Kuchnia DanusiFajne połączenie smaków, uwielbiam takie seromakowce. Jak ktoś lubi można jeszcze ciasto polać polewą czekoladową Seromakowiec SKŁADNIKI: CIASTO 1/2 szkl cukru pudru. 1 żółtko margaryna - 0,5 kost mąka - 1,5 szkl tłuszcz do formy. MASA MAKOWA cukier puder - 1 szkl jajka - 2 szt mak - 500 g aromat waniliowy bułka tarta - 2 łyżki bakalie MASA SEROWA jajka
Kuchnia Danusikozi, pokrojony w kostkę (bądź starty), układamy na burakach, całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. W miseczce mieszamy syrop klonowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Powstałym dressingiem polewamy nasze carpaccio i dekorujemy natką pietruszki. Gotowe
Mango Papajapodsmażamy z obu stron. Ostudzony placek naleśnikowy smarujemy serkiem twarogowym i składamy w trójkącik. Tak przygotowanego naleśnika wstawiamy do lodówki. Rano podgrzewamy jagody tak, aby puściły sok i polewamy nim nasze śniadanko:) Kocham jagody :D Kojarzą mi się z leniwym, ciepłym latem. Niestety wakacje już dawno za pasem, a jagodowe zapasy z zamrażarki są ograniczone. Dlatego nie często mogę
Kuchenny Skrawek Niebamiodem i cynamonem ~ Składniki: 30g ryżu 150g jogurtu naturalnego miód/cukier/stewia śliwka cynamon Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie dosładzamy, przekładamy do miseczki/słoiczka i posypujemy cynamonem. Ryż polewamy jogurtem, dodajemy śliwki i jeszcze raz posypujemy cynamonem
Kuchenny Skrawek Niebamiksujemy. Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce. Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy roladę. Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością. Czekoladę rozpuszczamy z wodą w rondelku i polewamy nią roladę. Przechowujemy w lodówce
Aga w kuchnikażdą łyżeczkę do przystawek nakładamy trochę posiekanej kapusty pekińskiej. Następnie układamy oliwki zielone i czarne. Paprykę konserwową kroimy w cienkie paseczki, nakładamy odsączoną kukurydzę i dekorujemy kaparami. Taką sałatkę polewamy sosem vinegrette. Takie sałatki idealnie sprawdzają się na imprezach albo jako aperitif przed głównym daniem. Polecam
Aga w kuchni