polewa - 11092 przepisów (strona:582/740)

Sałatka z ognistym łososiem 376

solą do rozpuszczenia mieszamy, olej powoli dolewamy. Pieprzem całość doprawiamy i na 5 min. odstawiamy. Mix sałatkowy mieszamy, na talerz przekładamy, kapary, oliwki, połówki pomidorków dokładamy, sosem winegret polewamy. Łososia wędzonego na wzór ognia rozdzielamy, między sałatkę wkładamy, delikatnie pieprzem doprawiamy i całość smacznie sobie zjadamy. Smacznego

Moniki Smakołyki
Jajecznica z Kurczakiem, Pomidorami i Szczypiorkiem 244

pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony biały pieprz szczypta pomidorów mielonych Skworcu odrobina masła do smażenia Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na malutkie kawałeczki. Pomidora myjemy, nacinamy delikatnie i polewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę. Usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy mięso, które opruszamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu

Blondynka Gotuje
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 239

orzeszki ziemne, dodajemy masło i sok z cytryny. Wszystkie składniki rozdrabniamy za pomocą blendera na dość jednolitą masę - jeśli będzie za sucha dodajemy jeszcze odrobinę masła. Dno naczynia żaroodpornego polewamy niewielką warstwą oliwy z oliwek, kolejno wykładamy na nie zamarynowane cząstki dyni wraz z dodatkami, gałązki romarynu i polędwiczki rybne, na których wierzch wsmarowujemy chrupiącą panierkę. Całość posypujemy jeszcze całymi

Symfonia Smaków
Gotujemy białą kiełbasę 248

wykorzystana do ugotowania białego barszczu , nawet takiego z torebki . Ugotowaną, białą kiełbasę możemy po przestudzeniu lekko ponakłuwać i obsmażyć na tłuszczu.Wpierw obsypujemy lekko majerankiem, a potem po usmżeniu polewamy keczupem :) smacznego

Proste Potrawy
Pieczone jabłka z rodzynkami w rumie 152

rodzynek rum, miód czekolada w płynie - ja pominęłam konfitura porzeczkowa Przygotowanie: Umyte jabłka wydrążamy  w środku łyżeczką Rodzynki moczymy w rumie , a potem wkładamy  w wydrążone jabłko Polewamy po wierzchu miodem Zapiekamy około 10- 15 min. w piekarniku Układamy na talerzu i  dowolnie dekorujemy np. czekoladą, konfiturą. To może być świetny deser, szczególnie dla tych osób , które

Proste Potrawy
Sałatka z sosem musztardowym 348

Oliwki kroimy na połówki, umyty por kroimy w pół krążki Bazylię siekamy, dosypujemy i wszystkie składniki razem mieszamy Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki, mój sos miał smak słodko-kwaśny Polewamy sałatkę i delikatnie całość mieszamy, jesli trzeba lekko solimy Taka sałatka jest dość pożywna i urozmaicona w składzie Może być atrakcją każdej imprezy:) Do sałatki użyłam oleju SŁONECZNIKOWEGO firmy

Proste Potrawy
Babka czekoladowo - migdałowa 263

wszystkie składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez 50-60 min. Składniki na polewę czekoladową : 4 łyżki łyżki kakao, 2-3 łyżki gorącej wody, 12 dag cukru pudru, łyżka masła. Cukier zmieszałam z kakaem, dodałam gorącej wody oraz masło. Podgrzewałam w rondelku na małym

Proste Potrawy
Mazurek orzechowy 209

czas ucierałam Gdy masa była już jednolita wyłożyłam ją na silikonową foremkę o wymiarach  22x19 cm  Piekłam przez min 50 min w temp. 160 stopni C Udekorowałam polewą z czekolady i orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :)  W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis

Proste Potrawy
Testowanie produktów producenta Agros Nova 182

smaku, po rozcieńczeniu bardziej czułam w składzie limonkę niż cytrynę, której jestem wielbicielką. Estetyczne butelki szklane posiadają korek niekapek. Uważam, że syropów można używać także do sporządzania drinków czy polewania deserów.   Sok 100 % Wielowarzywny    Fortuna,  ma w składzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki

Proste Potrawy
Sałatka z gyrosem 347

ogórki pokroić w kostkę Kapustę pokroić w drobne paseczki i posypać lekko cukrem, by puściła soki- osączyć na sicie Poszczególne składniki sałatki układać w przezroczystym naczyniu, każdą warstwę polewać na przemian majonezem i keczupem, w mojej sałatce na wierzchu ułożyłam mięso z kurczaka. Ułożenie warstw warzyw zupełnie dowolne. Sałatka najlepiej smakuje po co najmniej godzinnym schłodzeniu w lodówce

Proste Potrawy
Biała kapusta z sokiem grejpjfrutowym-surówka 171

zeszłego roku) 8-9 łyżek soku ze świeżo wyciśniętego grejpfruta  2 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kukurydzianego, odrobina soli i zmielonego kminku Przygotowanie: Umytą kapustę szatkujemy drobno Polewamy sokiem , solimy, posypujemy kminkiem (można z tego zrezygnować) i dokładnie mieszamy, ugniatamy lekko łyżką Dodajemy miód i olej ponownie mieszamy Surówka ta ma swój specyficzny smak, mnie bardzo smakuje

Proste Potrawy
Polenta na słodko 154

soli i grzejemy chwilę,wyłączamy gaz by chwilę wszystko zmiękło, jeśli trzeba dodajemy do smaku soku z cytryny i miód Po 15 min. zagrzać wszystko ponownie (tylko chwilę), sosem polewamy kaszkę kukurydzianą. Dla mnie to danie było deserem

Proste Potrawy
Placki ziemniaczane inaczej 169

dokładnie wymieszać Smażyć na gorącym oleju z obydwu stron do zrumienienia, ja wlewałam 2-3 łyżki masy, nie mogą być za grube, bo się nie przesmażą Posypujemy cukrem lub polewamy jogurtem czy keczupem. Placki mają lekko drożdżowy posmak, jeśli  tego nie lubimy to nie należy ich smażyć

Proste Potrawy
Ogóreczki w oleju i occie - "krokodylki" - przepis na zimę 162

Umyte, nieobrane ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plastry Posypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin Po tym czasie dokładnie odsączamy, a najlepiej odciskamy Rozgrzewamy 8 łyżek oleju i polewamy takim rozgrzanym wszystkie ogórki , dokładnie mieszamy Posypujemy chili, dodajemy drobno pokrojony czosnek , mieszamy całość i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą z octem i cukrem, to pozostawiamy na 12 godz

Proste Potrawy
Ryż na sypko z jabłkami. 157

Składniki : ryż- ugotować na sypko słodki mus jabłkowy śmietana, ewentualnie cynamon Przygotowanie: Na ugotowany ryż wykładamy mus jabłkowy, polewamy śmietaną i posypujemy cynamonem. To naprawdę szybkie i bardzo proste danie na słodko

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania