polewa - 11092 przepisów (strona:591/740)

Pizza capriciosa 182

była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie

Kolizje Smaków
Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem 432

kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie  żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy szpinak, a na końcu polewamy powstałą masą jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 15-20 minut. Smacznego

Kolizje Smaków
Warstwowy deser z truskawkami 166

naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy w mikrofali i polewamy wierzch deserów. Ozdabiamy np. listkiem mięty. Smacznego. *Nie podajemy dokładnej ilości bo zależy ona od szerokości szklanek. Kolejność warstw jest również dowolna i można ją swobodnie zmieniać

Kolizje Smaków
Frytki z batatów (z piekarnika) 223

mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą i dwukrotnie płuczemy. Osuszamy na ręczniku papierowym i ponownie umieszczamy w misce. Polewamy olejem i obsypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie frytki były pokryte nasza mieszanką. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza grzanie góra i dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem

Kolizje Smaków
Gulasz 166

łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę. Na gorącą patelnię wylewamy około

Kolizje Smaków
Makaron z sosem z sera pleśniowego i pomidorów 257

się nie przypalił. Dodajemy pomidory krojone bez skórki oraz pokrojony na kawałki ser z niebieską pleśnią. Całość trzymamy na ogniu póki ser się nie rozpuści. Nakładamy makaron na talerz, polewamy powstałym sosem i zajadamy na ciepło

Kolizje Smaków
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 248

patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i sałatką

Kolizje Smaków
Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym 380

dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli 164

miski przykładamy paterę i całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną serową półkule. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z pozostałą śmietaną kremówką i polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego

Kolizje Smaków
Naleśniki z serem i borówkami na słodko 183

Myjemy patelnie i ponownie stawiamy ją na gaz. Rozpuszczamy masło. Przesmażamy przygotowane naleśniki, aż do ślicznego zarumienienia. Po usmażeniu naleśników pozostawione borówki smażymy na maśle, które zostało na patelni. Polewamy nimi naleśniki. Smacznego

Kolizje Smaków
Pożywna zapiekanka 214

czasu do czasu mieszając podsmażamy całość. Wszystkie składniki na sos łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Batoniki musli 193

wyrównujemy, dociskając łyżką.  Pieczemy przez ok. 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy upieczoną masę rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy na ok.1h w chłodne miejsce po czym kroimy na mniejsze kawałki (nie polecam krojenia "na gorąco" ponieważ masa jest wtedy bardo krucha). Smacznego

kuchnia do kwadratu
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 174

pozostałą cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż uzyska brązowy kolor.  Gotowy ryż z soczewicą podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Na wierzchu układamy skarmelizowaną cebulkę i polewamy pozostałą oliwą.  P.s. Lubicie karmelizowaną cebulę? Skusicie się na dzisiejsze danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 184

Suszone grzyby w postaci borowików stanowią bazowy smak dla risotta. Ożywiłam go dodatkiem anyżowego kopru włoskiego oraz listkami szałwii, zioła często łączonego z dynią w kuchni włoskiej. Wprost uwielbiam polewać tortellini (a nawet zwykłe pierogi) masełkiem szałwiowym. Pomyślałam dlatego, że listki szałwii dodane na początku duszenia oddadzą swój smak maśle i przenikną cały ryż. Zwieńczeniem dania są kosteczki jaskrawej pieczonej

Chilli Czosnek i Oliwa
"Sałatka na przeziębienie" - grecka sałatka z natki pietruszki 227

ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem z cytryny. Pyszności!:) Uwagi do przepisu: Moja sałatka wyszła nieco gorzka - być może moje tahini nie było najwyższej jakości ( muszę się przyznać, że spędziło w kuchennej szafce kilka

Chilli Czosnek i Oliwa