była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie
Kolizje Smakówkostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy szpinak, a na końcu polewamy powstałą masą jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 15-20 minut. Smacznego
Kolizje Smakównaturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy w mikrofali i polewamy wierzch deserów. Ozdabiamy np. listkiem mięty. Smacznego. *Nie podajemy dokładnej ilości bo zależy ona od szerokości szklanek. Kolejność warstw jest również dowolna i można ją swobodnie zmieniać
Kolizje Smakówmielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą i dwukrotnie płuczemy. Osuszamy na ręczniku papierowym i ponownie umieszczamy w misce. Polewamy olejem i obsypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie frytki były pokryte nasza mieszanką. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza grzanie góra i dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem
Kolizje Smakówłyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę. Na gorącą patelnię wylewamy około
Kolizje Smakówsię nie przypalił. Dodajemy pomidory krojone bez skórki oraz pokrojony na kawałki ser z niebieską pleśnią. Całość trzymamy na ogniu póki ser się nie rozpuści. Nakładamy makaron na talerz, polewamy powstałym sosem i zajadamy na ciepło
Kolizje Smakówpatelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i sałatką
Kolizje Smakówdużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Smacznego
Kolizje Smakówmiski przykładamy paterę i całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną serową półkule. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z pozostałą śmietaną kremówką i polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego
Kolizje SmakówMyjemy patelnie i ponownie stawiamy ją na gaz. Rozpuszczamy masło. Przesmażamy przygotowane naleśniki, aż do ślicznego zarumienienia. Po usmażeniu naleśników pozostawione borówki smażymy na maśle, które zostało na patelni. Polewamy nimi naleśniki. Smacznego
Kolizje Smakówczasu do czasu mieszając podsmażamy całość. Wszystkie składniki na sos łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około 50 minut
Zainspirowana w kuchniwyrównujemy, dociskając łyżką. Pieczemy przez ok. 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy upieczoną masę rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy na ok.1h w chłodne miejsce po czym kroimy na mniejsze kawałki (nie polecam krojenia "na gorąco" ponieważ masa jest wtedy bardo krucha). Smacznego
kuchnia do kwadratupozostałą cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż uzyska brązowy kolor. Gotowy ryż z soczewicą podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Na wierzchu układamy skarmelizowaną cebulkę i polewamy pozostałą oliwą. P.s. Lubicie karmelizowaną cebulę? Skusicie się na dzisiejsze danie
Chilli Czosnek i OliwaSuszone grzyby w postaci borowików stanowią bazowy smak dla risotta. Ożywiłam go dodatkiem anyżowego kopru włoskiego oraz listkami szałwii, zioła często łączonego z dynią w kuchni włoskiej. Wprost uwielbiam polewać tortellini (a nawet zwykłe pierogi) masełkiem szałwiowym. Pomyślałam dlatego, że listki szałwii dodane na początku duszenia oddadzą swój smak maśle i przenikną cały ryż. Zwieńczeniem dania są kosteczki jaskrawej pieczonej
Chilli Czosnek i Oliwaryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem z cytryny. Pyszności!:) Uwagi do przepisu: Moja sałatka wyszła nieco gorzka - być może moje tahini nie było najwyższej jakości ( muszę się przyznać, że spędziło w kuchennej szafce kilka
Chilli Czosnek i Oliwa