wykonaniu. Jedyna trudność to zdobienie, które jest niestety bardzo czasochłonne. No ale dla takiego efektu warto się trochę pomęczyć. Oczywiście w wersji dla leniwych możemy pozostawićje po prostu w polewie czekoladowej i będą również smakowitą przekąską. Te ciasteczka na patyku są idealnym rozwiązaniem na imprezę,szczególnie taką z udziałem dzieci. Na pewno podbiją serca wszystkich. Uważam,że lepiej sprawdzą się
Mania Gotowaniazioła prowansalskie Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciasto francuskie rozkładamy (nie wałkujemy). Układamy równolegle plasterki salami i pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce
Mania Gotowaniakąpieli wodnej. Również odstawić aby lekko ostygła. Żółtka utrzeć. Przestudzoną masę kakaową dodawać małymi partiami do żółtek. Cały czas miksując. Masło zmiksować na gładką masę. Dodawać stopniowo kakaową polewę. Na końcu dodać czekoladę. Dokładnie zmiksować. Masę rozsmarować na kruchym spodzie. Przykryć pozostałym blatem, tak aby beza była na wierzchu
Mania Gotowaniaminut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem
Mania Gotowaniajakiś czas aby opiekły się ze wszystkich stron. Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w dużą kostką. Przekładamy do miski. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatę
Mania Gotowaniauważając aby nie wykipiała. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Polewą możemy od razu wysmarować wierzch naszej tarty lub schłodzić ją w lodówce, a następnie ubić jak śmietanę, dzięki czemu zwiększy swą objętość i będzie bardziej puszysta. Wszystko zależy od tego
Mania Gotowaniachrupkie. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory suszone oraz oliwki. Podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Kiedy sos będzie gotowy mieszamy go ze składnikami z patelni. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem
Mania Gotowaniaminut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem
Mania Gotowaniapodpiekamy przez około 10 minut. Mają się otworzyć, uważamy jednak aby się zbytnia nie spiekły. Składniki sosu łączymy ze sobą. Gotowe kebaby przekładamy do bułek, dodajemy warzywa i polewamy sosem
Mania Gotowaniasojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Szynkę włoską podsmażamy na osobnej patelni, tak aby była chrupiąca. Na końcu dodajemy ją do sosu. Po upieczeniu kluseczek polewamy je przygotowanym sosem i wszystko posypujemy gorgonzolą i mozzarellą. Zapiekamy jeszcze około 10 minut. Podajemy bezpośredni po upieczeniu
Mania Gotowaniachrupiące. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Na końcu dodajemy oliwki i wcześniej podsmażony boczek z szynką. Mieszamy dokładnie składniki i chwilę podsmażamy aby smaki się wymieszały. Makaron polewamy sosem, nakładamy pozostałe dodatki i posypujemy obficie parmezanem
Mania Gotowaniaokoło 2 minuty z każdej strony). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Składniki sosu dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy dokładnie polędwiczkę. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym odrobina oliwy. Polewamy mięso pozostałą marynatą. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Kroimy w plastry. Ja podałam polędwiczki z pieczonymi ziemniaczkami posypanymi parmezanem i doprawionymi rozmarynem
Mania Gotowaniasię rozpuścił i przyprawiamy sos. Ser żółty ścieramy na tarce. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Ja używam naczynia prostokątnego. Układamy płaty lasagne na dnie naczynia. Nakładamy mięso z sosem, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy odrobina sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy
Mania Gotowania