masło, dodajemy miód i cynamon. Dokładnie łączymy. Dokładamy połówki orzechów włoskich. Gotowy sos cynamonowy z orzechami włoskimi Naleśniki smarujemy musem jabłkowym i składamy w koperty. Układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem cynamonowym. Od razu podajemy. Smacznego. Mmmm... gotowe PS. Uwaga, uzależniają
Ratunku obiaddużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym makaronem, kopytkami czy po prostu z chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet bez żadnego dodatku. Miseczka gulaszu, ciepły koc i zimno
Ratunku obiadwyjąć masła z lodówki, można sobie z tym łatwo poradzić. Ok. 1/3 masła topimy wtedy w mikrofali lub w rondelku. Resztę kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Polewamy zimne masło tym roztopionym. Teraz łatwiej będzie wszystko zagnieść.) Całość ugniatamy dłońmi aż wszystko się połączy. Masa powinna zlepić się w całość. Musi być gęsta na tyle, żeby łatwo można
Ratunku obiadWilgotne, o subtelnym, cytrynowym aromacie i z makowymi piegami. Jednak to w dodatkach tkwi prawdziwy sekret. Dzięki nim te małe muffinki stają się naprawdę wyjątkowe. Przygotowałam do nich dwie polewy-kremy. Lemon curd, czyli kwaśno-słodki, krem cytrynowy o bardzo intensywnym smaku oraz ganache z gorzkiej czekolady. Ganache znacie już z przepisu na czekoladowy tort urodzinowy . To bardzo kremowy
Ratunku obiadprzepisu smażymy nie bardzo cienkie naleśniki. W tym czasie gotujemy parówki (ewentualnie możemy podgrzać je w mikrofalówce). Po środku naleśnika układamy plasterek żółtego sera, a na nim gorącą parówkę. Polewamy ulubionymi sosami, ale tak by z jednego brzegu zostawić trochę miejsca. Ten wolny brzeg zaginamy, a później całość zwijamy dookoła parówki. Tym sposobem podczas jedzenia „hot-doga” sosy nie będą
Ratunku obiadzamknąć aromat pysznych i soczystych pomarańczy w słoiczku? Zrobić orange curd! Jakiś czas temu pokazywałam na blogu lemon curd , który świetnie sprawdził się jako coś na kształt polewy do babeczek. Tym razem zastosowanie kremu miało być nieco inne, a i chęci do kuchennych eksperymentów były większe, dlatego bez żadnych przepisów, ale z 2 kg pomarańczy zabrałam się
Ratunku obiadWszystkie składniki sosu (miód, sok z cytryny, sos chili, oliwę oraz wodę) umieszczamy w szklance lub najlepiej zakręcanym pojemniczku (np. w słoiku) i dokładnie mieszamy (wstrząsamy słoiczkiem). Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Sałatka ma piękne kolory i świetnie prezentuje się na stole. W tle możecie zobaczyć do czego ją przygotowałam. Przepis na to mięsko już wkrótce na blogu. Miłej
Ratunku obiadmieszamy ze śmietanką (gdy chcę, żeby na pewno nie było grudek, robię to w blenderze). Dodajemy do gotującego się sosu i dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w niezbyt grube plastry, polewamy sosem i od razu podajemy. Wiem, że zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia, ale gdy wokół stołu zebrała się już gromadka łakomczuchów, która na dodatek przybyła z daleka ciężko kazać
Ratunku obiadwarstwę makaronu. Na nim układamy połowę farszu, który cieniutko smarujemy sosem beszamelowym. Następnie znów makaron, farsz i cienka warstwa beszamelu. Na koniec całość przykrywamy jeszcze jedną warstwą makaronu i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch możemy również posypać tartym żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, a efekt i tak był wspaniały. Lazanię pieczemy 30-35 min. w 180 stopniach Celsjusza
Ratunku obiaddrugiej wsypać kakao i wymieszać i również przelać do formy. Piec w temp. ok 180 st. C. Około 35 -45 min. Do suchego patyczka. Po wystygnięciu można polać polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego
Miksturownikminut z obu stron, ale na mniejszym ogniu niż było to napisane na opakowaniu. Jogurt mieszamy z papryką ostrą i słodką, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy razem, polewamy oliwą i doprawiamy delikatnie solą. Wrapsy wrzucamy na 3 min. do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po wyciągnięciu ich z piekarnika smarujemy je sosem jogurtowo - paprykowym. Układamy na środku warzywa
Miksturownikodrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozbijamy i wkładamy w pergamin z ziołami. A później na rozgrzaną patelnię. Pieczemy po 7 min. na małym ogniu. Makaron polewamy sosem, kurczaka kroimy na paski i układamy na sosie. Dodatkowo posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Smacznego
Miksturownikłyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Owoce kroimy, (pomarańcze i banany obieramy -oczywiście) i układamy warstwami w miseczce. Z miodu i soku z cytryny robimy sosik i polewamy owoce. Wszystko posypujemy otrębami z żurawiną. Koktajl witaminowa bomba. Składniki: 1/2 grejpfruta 1 pomarańcza sok z połówki cytryny 1 łyżka miodu Obrane i pokrojone
Miksturownikminimum i gotujemy przez 20 min., często mieszając. Obrane gruszki trzemy na tarce. Gotujemy sok i dodajemy gruszki i cynamon. Gotujemy około 5 min. Ryż przekładamy do miski i polewamy gruszkami. Na wierzch można dodać miód lub syrop klonowy. Smacznego
Miksturownikrozgrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy godzinę - aż wierzch zbrązowieje. Sernika nie wyciągamy od razu - pozostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia. Z pozostawionej masy krówkowej i śmietanki robimy polewę na ciasto - po prostu mieszamy obydwa składniki ze sobą. Na wierzch wysypujemy wiórki kokosowe. Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego
Miksturownik