sosu dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz czosnek, całość doprawiamy do smaku świeżo zmieloną solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową i finalnie, delikatnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję szparagów. Szparagi zapiekamy 10-15 minut aż do zarumienienia powierzchni. Szparagi podajemy udekorowane listkami bazylii lub innymi świeżymi ziołami. Smacznego! *Jest to jedynie nasza propozycja podania
Symfonia Smakówśniadanie, obiad, podwieczorek (: Składniki Szparagi (4 sztuki do jednej porcji) Oliwa z oliwek Sól, pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie Szparagi myjemy dokładnie, osuszamy i odcinamy zdrewniałe części. Polewamy oliwą i mieszamy ręką tak, aby każdą sztukę pokryć tłuszczem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i kładziemy na górę 2- 3 łyżki masła. Wstawiamy do nagrzanego
Symfonia Smakówpodsumował ciasto jednym słowem : obłędne! A skoro on tak powiedział o serniku (za którymi nie przepada) to znaczy, że jest naprawdę przepyszny:) Inspiracja Spód: 220g herbatników w polewie czekoladowej, 100g masła, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit). Herbatniki połamać na kawałki i przy użyciu blendera zmielić na pył. Wymieszać z orzechami laskowymi oraz stopionym masłem
Z miłości do słodkościCiasteczkowy czas u nas nastał;) Ostatnio były pyszne czekoladowe ciasteczka w polewie, jednak dzisiejsze są kompletnie inne. Są to kruche ciasteczka, jednak bez dodatku masła. W środku zawierają niespodziankę w postaci karteczki z wróżbą:) Dzięki wróżbie ciasteczka świetnie pasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej
Z miłości do słodkościszklanki śmietanki 30%, łyżka masła. Ciasta przełożyć grubą warstwą powideł. Czekolady połamać na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch piernika. Odstawić na co najmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł
Z miłości do słodkościprezent, którym mogę obdarować znajomych i rodzinę. Świetnie nadają się do tego tego małe grzybki, orzeszki i szyszki napełniane słodkim kremem. W tym roku dodatkowo posmarowałam je czekoladową polewą i obtoczyłam w zmielonych orzechach laskowych. Są pyszne, kruche słodkie, idealne;) Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody
Z miłości do słodkościgęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościrozdzieramy na kawaleczki i ukladamy na talerzach. Na salate kladziemy pokrojone w plasterki jablko i rzodkiewki. Posypujemy orzechami i na koncu "kruszymy" ser. Doprawiamy sola i swiezym pieprzem. Calosc polewamy sosem. Smacznego
Przysmaki Karolkizimna woda i odcedzic. Skladniki salatki ulozyc na talerzu lub wymieszac. Sos: Przyrzadzamy go z majonezu, oliwy, octu, soli i pieprzu. Skladniki razem mieszamy by powstala gladka emulsja. Sosem polewamy salatke i obficie posypujemy startym serem. Mozna udekorowac natka pietruszki. Smacznego
Przysmaki Karolkipaseczki, a truskawki w plasterki. Ulkadamy skladniki na talerzach zaczynajac od salaty, na ktorej kladziemy salami i truskawki. Scieramy na tarce parmezan. Salatke posypujemy swiezym, czarnym pieprzem i polewamy sosem. Smacznego
Przysmaki Karolkisoku z cytryny. Ilosc wszystkich skladnikow w tym sosie zalezy od naszych preferencji. Odlozone wczesniej truskawki kroimy na cztery i mieszamy ze sosem. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem z truskawek. Smacznego
Przysmaki Karolki