koncu dodajemy ziemniaki, make i sultanki. Racuszki nakladamy na patelnie lyzka i smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki
Przysmaki Karolkipiekarnika i dopiekamy. Schab przekladamy na platere, a wywar z pieczeni mieszamy z 1 lyzka konfitury i z kilkoma pokrojonymi suszonymi morelami. Powstanie w ten sposob sos, ktorym polewamy plastry schabu. Smacznego
Przysmaki KarolkiMieszamy i wykladamy do tortownicy wysmarowanej maslem. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wystudzic. Polewe przygotowujemy w kapieli wodnej, rozpuszczamy maslo z czekolada i polewamy tym ciasto. Dekorujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
Przysmaki Karolkichwili aż zacznie się robić złotawy. Ściągamy z ognia i dodajemy natychmiast 50 g masła. Energicznie mieszamy. Gdyby karmel zbyt szybko zastygał można go lekko podgrzać. Gotowym karmelem polewamy tartę i posypujemy płatkami migdałowymi. Przepis zamieszczam w ramach akcji " Orzechowy tydzień " zorganizowanej przez Atinke z bloga " Tak sobie pichcę
Przysmaki Karolkisolą i pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie formujemy klopsiki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku topimy pozostałe masło (20g) i polewamy nim każdy z klopsików, posypujemy też pokruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy je w nagrzanym wcześniej piekarniku do 210°C przez 15-20 minut. Podajemy ze sosem pomidorowym lub sałatką z pomidorów
Przysmaki Karolkiśmietanę, sok z 1 cytryny, startą skórkę z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczonego łososia przekładamy na talerz wraz z brokułami i polewamy gorącym sosem. Danie posypujemy natką pietruszki
Przysmaki Karolkipory przygotowywałam je z truskawkami, dziś były to śliwki. Do ciasta dodałam pó ł łyżeczki cynamonu, co zmieniło ich smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego na patelni, do którego dodałam 1 łyżkę mielonych orzechów laskowych i pó ł łyżeczki cukru . Podgrzałam jeszcze przez 2 minuty i polałam tym knedle. Inne śliwkowe propozycje
Przysmaki KarolkiKażdy z nas zna wafelek knoppers ale nie każdy wie ze bardzo podobny można zrobić w domu. Ma dwie pyszne warstwy mleczna i nugatowa, chrupiące orzeszki, wafel i polewę czekoladowa. Nie jest skomplikowany, nie wymaga wielkich umiejętności i pysznie smakuje. Sprawdzony przepis ze strony Moje wypieki . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomysł na ciasto, do którego można wykorzystać pozostały mak oraz zbrązowiałe banany. Ciasto ze względu na mak i białą śnieżną polewę świetnie będzie się prezentowało na świątecznym stole. Jest proste i tanie, idealne. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjeżeli ciasto robimy w całości (nie wycinając kółek, należy powiększyć ilość kemu z mascarpone(250 g serka mascarpone, 170 g białej czekolady i 1 łyżeczka oleju ) oraz polewy czekoladowej (około 120 g) Smacznego i słodkiego Dnia Matki
Zabawa smakiemprzyprawa do kurczaka z knorra, pieprz, troche oliwki I z ketchupem Ukladamy obrane lub nie ziemniaki w naczyniu zaroodpornym, na to udka z kurczaka, pieczarki ( baby)ok 100 gr, polewamy marynata Wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Wyjmujemy I posypujemy serem feta, wkaladamy na dalsze 20-30 min. Smacznego
Smaki Edytyjaka , dodac 500 ml jogurtu greckiego, posolic , popieprzyc. Dodac dwie lyzki startego sera. Wymieszac. Do naczynia zaroodpornego ukladamy na spodzie oberzyne, na to mieso mielone, oberzyne I polewamy sosem jogurtowym. Na wierzch posypujemy starty parmesan. Wkladamy do nagrzanego do 180 c piekarnika na ok 40 min. Smacznego
Smaki Edytywkladamy do lodowki na ok 2 godzimy. Ciasto wkladamy miedzy papier do pieczenia, walkujemy na placek. Wycinamy . Kladziemy na blache wylozona papierem do pieczenia. Teraz przystepujemy do zrobienia polewy. Skladniki: 1 bialko 150g cukru pudru sol Ubijamy bialko , dodajemy szczypte soli, I porcjami dosypujemy cukier puder. Ciasteczka smarujemy pedzlem. Wkladamy do agrzanego na 160 stopni piekarnika
Smaki Edytyząbki czosnku papryka, pieprz, sól Robimy sos: oliwę, rozmaryn, czosnek, pieprz , paprykę I sól- mieszamy w miseczce. Warzywa pluczemy- kroimy I wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Polewamy warzywa połową oliwki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Pieczemy warzywa ok 45-60 min. Co 15 min przewracamy je. Udka płuczemy I smarujemy oliwką. Wkładamy do piekarnika
Smaki Edytyząbki czosnku oliwa Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. Obieramy I kroimy w talarki. Układamy na blaszce, wyciskamy do miseczki czosnek, dolewamy oliwy- mieszamy. Polewamy ziemniaki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na około 20-30 min. I gotowe. Smacznego
Smaki Edyty