polewa - 11092 przepisów (strona:615/740)

Jajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance 171

suchej, rozgrzanej patelni układamy grzanki i smażymy z obu stron na rumiano. Na grzance układamy plasterek sera koziego, następnie plastry czerwonej cebuli, paprykę, roszponkę i jajo. Na koniec polewamy dresingiem musztardowo-miodowym i podajemy na stół. Idealny początek dnia

Sajkofanka smaku
Sałatka z serem korycińskim, jajem i kiełkami z patelni 193

dokładnie, po czym kroimy na pół. Ser koryciński kroimy w drobna kostkę.  Na talerzu układamy sałatę, kiełki, jajo pokrojone w plasterki, dookoła posypujemy pokrojonym serem i przyozdabiamy ziołami. Polewamy dresingiem. Smacznego

Sajkofanka smaku
Lawendowy twarożek z miodowo-morelowym sosem 175

orzechowym  dodatkowo: owoc miechunki W miseczce łączymy twarożek z lawendą, miodem, wanilią. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: morele kroimy w bardzo drobną kosteczkę, zatapiamy w miodzie i syropie. Polewamy po twarożku i podajemy :) Pychotka

Sajkofanka smaku
Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym 240

się w środku. Gotowe jajo wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, delikatnie odcedzamy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami. Na talerzu rozkładamy sałatę, pomidorki, tuńczyka, kapary, orzechy włoskie i polewamy pesto. Na koniec układamy jajo, jeszcze ciepłe i zajadamy. Smacznego życzę

Sajkofanka smaku
Owocowe szaszłyki z grilla 185

Pyszne grillowane szaszłyczki owocowe. Dobre jako deser np. polane polewą czekoladową jak również mogą stanowić dodatek do grillowanego camemberta. składniki: 3 plastry świeżego ananasa 2 małe jabłka 1 banan 10-12 truskawek Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić na kawałki. Banana obrać i również pokroić na kawałki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce nadziewać

Monia miesza i gotuje
Zapiekane ziemniaki 304

czosnek. Naczynie żaroodporne podgrzać w piekarniku, wyjąć, ułożyć ziemniaki i zalać masłem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać około 45 min w 200 st. Od czasu do czasu ziemniaki polewać masłem

Ala piecze i gotuje
Babka czekoladowa z szampanem 274

upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Babka jest na dużą formę o pojemności 2,5 litra

Ala piecze i gotuje
Caprese 279

kulka mozzarelli kilka listków bazylii dobrej jakości oliwa sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy na przemian na talerzu. Ozdabiamy listkami bazylii i polewamy dobrą oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem

Mechanik w kuchni
Wiosenna z makaronem ryżowym 340

kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam. Olej, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszam. Dodaję starty czosnek, zioła i po szczypcie soli i cukru. Gotowym sosem polewam sałatkę i dekoruję. Naprawdę szybka i smaczna sałatka. Smacznego

Mechanik w kuchni
Sałatka grecka z makaronem 197

składniki posypuję 2 łyżeczkami oregano i wstępnie mieszam. Sos koperkowo-ziołowy wsypuję do 3 łyżek wody, kolejno dodaję 3 łyżki oliwy i łyżeczkę sosu sojowego, całość dokładnie mieszam i polewam sałatkę. Jeszcze raz delikatnie mieszam i odstawiam na ok 2h do lodówki. Podawać można jako dodatek do obiadu, jako sałatkę do mięs gillowanych czy jako samodzielną potrawę. Smacznego

Mechanik w kuchni
Szparagi z sosem holenderskim 119

ubijania sos zacznie gęstnieć i wyglądem przypominać majonez, jest jednak od niego zdecydowanie lżejszy i ma delikatniejszą formę. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy sos jeszcze solą i białym pieprzem. Sosem polewamy ugotowane szparagi wyciągnięte z wody. Do sosu można dodać świeże zioła., np. pietruszkę, estragon. The post Szparagi z sosem holenderskim appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka z czekoladą 196

Ciasteczka po upieczeniu studzimy na kratce. Ciastka układamy w pary, jedną stronę ciastka smarujemy borówkami z imbirem lub porto (lub inna konfiturą). Lekko dociskamy drugą połową. Wierzch ciasteczek smarujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w mleku gorzkiej czekolady, posypujemy czekoladową powierzchnię ciasteczka siekanymi migdałami. Smacznego! The post Kruche ciasteczka z czekoladą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pâté z drobiowych wątróbek 180

zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych kokilek. 50 g masła rozpuszczamy, mieszamy z pietruszką i polewamy powierzchnię pâté. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam krążki z chleba, które każdy z nas smarował sobie tym pasztecikiem. Smacznego, Pâté z drobiowych wątróbek było wyborne. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka à la caprese 345

caprese Koreczki caprese z oliwkami Plastry pomidora i plastry sera owczego bundz układamy naprzemiennie, na wierzchu układamy małe świeże listki bazylii. Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek. Można do doprawienia Sałatki à la caprese zastosować świeże oregano, ocet balsamiczny, aby urozmaicić jej smak można do tej sałatki podać np. czarne oliwki (które

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owsiane babeczki z żurawiną 169

formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Jak zrobić lukier? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie. Babeczki są najlepsze kiedy są ciepłe! Smacznego ! The post Owsiane babeczki z żurawiną appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania