polewa - 11092 przepisów (strona:545/740)

Sałatka brokułowa z makaronem 5424

cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe

W poszukiwaniu inspiracji
Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem 181

wierzchu skórką cytrynową. Folię zawijamy, tak by powstały prostokątne paczuszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30-40 minut. Gotowe steki wykładamy na talerze i polewamy dressingiem. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem, grillowaną cukinią i groszkiem- Lunch box 396

średniej cukinii sól pieprz oliwa z oliwek z oregano Cukinię kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i grillujemy po kilka minut na patelni grillowej, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. W misce mieszamy gorącą cukinię, ciepłą kaszę, szpinak i groszek (szpinak zwiędnie pod wpływem ciepła). Dodajemy pestki słonecznika, siemię lniane i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe

Mango Papaja
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 509

minut. 2. W między czasie w miseczce łączymy jogurt naturalny,  1/3 łyżeczki garam masala,  1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i  1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Kurczaka polewamy powstałą marynatą i mieszamy, aby każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka

Tajskie smaki
Rolada z kremem chałwowym 191

wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 221

Narodzenia. Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście.   SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną) 2 jajka szczyptę soli 1 łyżeczka pełna cynamonu  SPOSÓB WYKONANIA: - semolinę

Basia w kuchni
Wspomnienie lata 189

czekoladowe (nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie słowa wyjdą mi spod palców). Mnóstwo czekolady w cieście, i do tego ganache (które trochę mi się zważyło, ech ). Zamiast polewy następnym razem ubiję kremówkę - ciasto będzie lżejsze, chyba nawet bardziej letnie. Z drugiej strony - teraz odkrywam w sobie ogromne zapotrzebowanie na czekoladę... Może dziś smakowałoby mi bardziej...? Brownie z czekoladowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z granatem 145

wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą myśl głodna się robię. Wracając jednak do meritum - pasch się u nas ani nie robiło, ani nie jadło. Dlatego dopiero rok temu zrobiłam swoją pierwsza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka budyniowa 280

upiec na Wielkanoc, ale idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka.  Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem , nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna. Śmietankowa babka budyniowa Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy 22 cm) 5 jajek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa po sezonie 140

wyczuwalna. Wyszła mięciutka, puchata i wilgotna, i nawet cztery dni później była jak najbardziej zjadliwa. Z pewnością powtórzę ten wypiek jeszcze nie raz - przy kolejnej okazji z lukrem bądź polewą czekoladową (tym razem służyła mi za drugie śniadanie, darowałam więc sobie wszystkie lepkie szczegóły; i tak była pyszna). Cytrusowa babka drożdżowa Składniki: (na formę do babki o pojemności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak straciłam szacunek do samej siebie. I boskie brownie z powidłami, na pocieszenie 191

delikatną nutą cynamonu. Sycące i poprawiające humor. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy - ta porcja jest zdecydowanie za mała, nawet dla dwóch osób.  Ja mojego nie ozdabiałam polewą, bo C. chciał zabrać część do pracy. Ale można. Przypuszczam, że będzie jeszcze lepsze... Brownie z powidłami i cynamonem Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 125 g masła 100 g ciemnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe pierniczki. Moje pierwsze z nadzieniem! 232

przepisu Niuli . Bardzo lubię pierniczki alpejskie, te tradycje, z powidłami śliwkowymi, oblane pyszną czekoladą. Te są właśnie takie - miękną dwa dni po przygotowaniu ze względu na nadzienie i polewę, ale będą pyszne aż do Świąt. Na początku zastanawiałam się, czy przypadkiem nie zrobić z połowy porcji - wyobrażałam sobie, że z kilograma mąki wyjdzie mi ich cała masa! Okazało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny kokosowe 259

muffinki wypełnionej papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około 20 - 25 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić, dodając do niej łyżkę mleka. Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym

Gospodyni Miejska
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 185

masy. Wystudzone babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi. SMACZNEJ ŚWIĘCONKI! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm. Lukier można zastąpić polewą czekoladową. Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe. Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę czy olej. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania