polewa - 11092 przepisów (strona:535/740)

Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową 1312

masę , dodajemy krem orzechowy , kakao i orzechy – dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Pierwszy wafel smarujemy połową masy nugatowej , przykrywamy. Smarujemy całą masą mleczną , przykrywamy. Smarujemy resztą masy nugatowej , przykrywamy , dociskamy. Polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy prażonymi orzeszkami. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 280

gotujemy ok. 4-5 minut. Dodajemy śmietanę i sól , g otujemy minutę. Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , d okładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami. Smacznego! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych. Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając

Ostra na Słodko
Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą 145

kakao – 3 łyżki * woda – 1 szkl * wanilia – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śliwki myjemy , wydrążamy pestki. Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ). Polewamy wodą i na niewielkim ogniu dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Im mniej wody zostaje – tym częściej miejszamy. Dodajemy cukier i mieszamy tak , by się rozpuścił – cały czas

Ostra na Słodko
Boczek pieczony – pyszny! 126

czasie boczek wraz z marynatą wkładamy na blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ). Takiej wielkości boczek piecze się ok. 100 – 140 min w zależności od mocy piekarnika. Smacznego

Ostra na Słodko
Sałatka z łososiem i smażonym tofu 182

ręczniku, posypujemy ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i pieprzu. Ogórka kroimy w półtalarki, łososia siekamy. Na talerzu układamy sałaty,skrapiamy dressingiem, dodajemy usmażone tofu, posiekanego łososia , świeży ogórek i wszystko polewamy resztą chrupiącego dressingu. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Naleśniki w gorącym sosie ananasowym 155

mieszamy i podgrzewamy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy resztę ananasa i dusimy kolejne 5 minut. Wlewamy rum , mieszamy. CAŁOŚĆ: Przygotowanym nadzieniem smarujemy delikatnie naleśniki , składamy w trójkąty , polewamy jeszcze odrobiną sosu i posypujemy wiórkami. Podajemy gorące!!! Smacznego! Do zrobienia wykorzystałam napój sojowy lekko słodki Alpro

Ostra na Słodko
CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE! 178

użyc do tego zwykłej kwadratowej formy – ok. 20 cm ). Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40-45 minut ( sprawdzamy patyczkiem ). Zostawiamy do ostudzenia. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 396

cytryny – 3 łyżki * ciepła woda – 2 łyżki * cukier puder – ok. 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok z cytryny mieszamy z wodą. Dodajemy cukier puder i dokładnie rozcieramy. Polewamy natychmiast! Więcej pomysłów na słodkie smakołyki znajdziecie na stronie KASI Zapraszam

Ostra na Słodko
Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 155

masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową. 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka skórka. 5. Na talerzu układamy mięso, puree i pomidorki. Pomidorki polewamy sosem octowym, a ziemniaki i mięso odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego

My Culinary Art
Świąteczne kruche ciasteczka 275

ostygnięcia. Po ostygnięciu można przygotować czekoladę - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko, następnie cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy przez 3 minuty - aby czekolada była delikatna. Dekoracja: Każde ciasteczko polewamy czekoladą i układamy na nim co tylko chcemy, to już zależy od dodatków jakie posiadamy i jakie najbardziej lubimy. Polecam i życzę smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Śledzie z suszonymi śliwkami 258

godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy i drobno kroimy. Śledzie odsączamy i tniemy na 2cm kawałki. Czerwoną cebulę siekamy w piórka. Następnie wkładamy do miseczki, obsypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Do cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz śledzie. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły

Kolizje Smaków
Sałatka z fetą, awokado i pomidorem posypana pestkami słonecznika 569

rukola, szpinak, sałata lodowa) i dodatki (tutaj mamy ogromne pole do popisu!). Teraz czas na dressing, aczkolwiek według mnie nie jest on konieczny. W swoich sałatkach unikam dressingów lub polewam sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny... Po co dodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne. Składniki: garść rukoli, umytej i osuszonej 30 gram sera fety, kroimy

Mango Papaja
Karmelowiec 186

bitą śmietaną. 0,5 litra śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix.  Ciasto przełożone bitą śmietaną polewamy gorącym karmelem (puszkę skondensdowanego mleka słodzonego gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin). Smacznego

Salonik smaków
Rolada makowa 190

przez 5 minut.    Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową .    Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.       Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.    Dekorujemy według uznania.    Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Brazylianka 1937

wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia. Warstwy ciasta: pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek. Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania