polewa - 11092 przepisów (strona:526/740)

Pierniczki wegańskie 159

minut.2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć wycięte ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Studzić na kratce. Polewamy lukrem.  Smacznego Post Pierniczki wegańskie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Czekoladowe trufle 328

specjalnie na Święta z gorzkiej kuwertury. Kuwertura to rodzaj czekolady o podwyższonej zawartości masła kakaowego (pow. 31%), używa się jej do oblewania trufli, jako materiał na praliny lub na polewy czekoladowe. Trufle zostały obtoczone w kakao, w wiórkach kokosowych i siekanych migdałach. Możecie sami pokusić się o przygotowanie własnych posypek:  np. oblać je czekoladą, obsypać je siekanymi orzechami, cukrem pudrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto chałwowo -miodowe! Jak baton! Obłędne! 364

całkowitego wystygnięcia. Masa w tym czasie zgęstnieje. Blaty kroimy na pół. Tak aby po złożeniu tworzyły na wysokość cztery sztuki.  Każdy blat obficie smarujemy karmelem. Na sam wierzch polewamy również karmel i dodatkowo posypujemy pokruszoną chałwą. Ciasto przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte folią. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień. Pyszne!  Co sądzicie? ;-)) Buuuuziaki!!! CO RAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA! ;-DDDD

SMYKWKUCHNI
Oszukane Bajaderki 131

masę- jeśli jest zbyt sucha dodajemy mleka. Formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki na kilka godzin- najlepiej całą noc. Kulki stężeją. Można polać je polewą z rozpuszczonych krówek

Mango Papaja
Keks królewski 143

minut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gdy keks ostygnie polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska . Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym

Poezja smaku
Pieczona ricotta z pieczonymi pomidorami 329

blaszkę, posypać solą, pieprzem oregano i 15 minut przed końcem pieczenia ricotty wstawić je do piekarnika i piec razem. Ricottę kroimy w kwadraty, podajemy z pieczonymi pomidorami i oliwkami, polewamy oliwką i sosem z foremki.   Białka czynią z tej potrawy smaczne ,lekkie danie obiadowe. Ricottę może zastąpić góralski bundz

Kulinarny karnet Christophera
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 199

Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania. Po odlaniu i wyjęciu z garnka kroimy je na 4 lub 6 części (w zależności od wielkości ziemniaków). Umieszczamy w misce, polewamy pozostałą oliwą i posypujemy papryką oraz rozmarynem. Dokładnie mieszamy , by przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki.  Ziemniaki przekładamy do tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli

Zakręcony Widelec
Świąteczne pierniki 183

można piec równocześnie na kilku blachach przy włączonej funkcji termoobieg). Pierniki studzimy i przekładamy do metalowych puszek, gdzie przeczekają do Świąt. Możemy je także ozdobić lukrem, polewą, kolorowymi pisakami, posypkami, orzechami

Zakręcony Widelec
Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem 173

goździki. Mieszamy i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu, stale mieszając. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, polewamy nim piersi kaczki. Smacznego

Oryginalny smak
Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową 198

nich jest keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał bożonarodzeniowy keks z marcepanem. Składniki: 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki

Czerwień i błękit
Pierogi z Kapustą i Grzybami 325

pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym samym czasie cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle.  Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi. Moje posty

Słodka Strona
Świąteczna strucla makowa 349

studzimy. Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z tego przepisu można przygotować także tradycyjny makowiec. Rulonu z ciasta nie przecinamy wtedy wzdłuż, zawijamy natomiast

Ratunku obiad
Piernikowa rolada z marcepanem 202

rozwałkować masę marcepanową, podsypując podczas wałkowania mąką. Marcepan przenieść na ciasto - ciasto ciasno zwinąć, formując roladę. Piec w 180 stopniach C przez 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia.  Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju roślinnego. Rozpuszczoną czekoladą oblać roladę marcepanową.  Przed podaniem, można oprószyć  cukrem pudrem.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierniczki na choinkę z lukrem! 216

wystudzeniu lukrujemy. JAK ZROBIĆ LUKIER: - 1 białko - 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - 2 krople aromatu cytrynowego W miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier na białą masę, polewaj ciasteczka

SMYKWKUCHNI
Wigilijny sos grzybowy 297

suszonych grzybów na kolacji wigilijnej był w moim domu zawsze. Robiło się z najlepszej gęstej śmietany i dużej ilości grzybów. Nie wyobrażam sobie, aby mogło go zabraknąć :) Takim sosem polewaliśmy smażonego karpia i ziemniaki gotowane w mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię :) Składniki: 2 spore garście najlepszych

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania