polewa - 11092 przepisów (strona:525/740)

Surówka z sałaty lodowej z papryką 178

nasienne i dowolnie kroimy.3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku.4. Sałatę, paprykę i pora mieszamy, dodajemy siekany szczypiorek i polewamy dressingiem. Mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Śledzie ze śliwkami 175

pokroić w paski lub ćwiartki.3.  Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników.5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej). Od czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem.5. Przed podaniem wyłożyć na półmisek

Kuchnia domowa Ani
Makowiec drożdżowy 233

chłodne miejsce.6. Blaszkę w ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować.Smacznego!!!P.S.Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same

Kuchnia domowa Ani
Brazylianka 319

przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć.3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą.5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej 236

marynaty mieszamy w misce. Plastry mięsa obtaczamy w marynacie, całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.3. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą, w której było mięso. Pieczemy w 180 st C przez 1,5 godziny (godzinę pod przykryciem i 30 minut bez).4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!!!Źródło: Kruche babeczki

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z mandarynek 160

słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Cielaczek 323

aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut.4. Na ostudzone ciasto można wyłożyć polewę kakaową lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto można zrobić w mniejszej blaszce - wtedy będzie wyższe.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki czeskie 155

Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie to została mi już tylko jedna puszka). Pierniczki można udekorować, polukrować i posmarować polewą - wedle uznania. Dla mnie są idealne.Składniki (robiłam z połowy tej porcji):80 dag mąki pszennej25 dag cukru kryształu4 jajka12 dag tłuszczu (u mnie margaryna)2 łyżeczki sody oczyszczonej4 łyżki

Kuchnia domowa Ani
Sałatka grecka 283

paprykę kroimy w dowolne kawałki, podobnie obranego ogórka.2. Cebulę kroimy w piórka.3. Fetę kroimy w kostkę (lub korzystamy już z gotowej pokrojonej).4. Wszystkie składniki układamy warstwowo, polewamy odrobiną oleju wymieszanego z przyprawami (u mnie zioła prowansalskie).Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak z piekarnika - aromatyczny i soczysty 271

igiełek świeżego rozmarynu1 płaska łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki2 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, osuszamy. Mięso porcjujemy wedle uznania. 2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Mięso polewamy marynatą, mieszamy. Naczynie przykrywamy talerzem i owijamy folią, by zapach nie zdominował lodówki :)3. Mięso mieszamy w marynacie raz na jakiś czas. Powinno się marynować przynajmniej kilka godzin (u mnie

Kuchnia domowa Ani
Sałata z dressingiem jogurtowo-koperkowym 250

wykonania:1. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.2. Przygotowujemy sos: siekamy koperek i zieloną cebulkę. Jogurt mieszamy z zieleniną, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polewamy sałatę i mieszamy całość.3. Podajemy do obiadu.Smacznego!!!Źródło: Proste ŻarcieInne propozycje na sałatę do obiadu (klikamy na zdjęcie):Sałata z jajkiem i śmietanąSałata ze śmietanąSałata z ogórkiemSałata z jajkiem

Kuchnia domowa Ani
Sałatka brokułowa z kurczakiem i papryką 845

kostkę.3. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę.4. W salaterce układamy warstwami od dołu: połowa brokuła, połowa papryki, mięso z kurczaka, połowa brokuła, połowa papryki, krojone pomidory. Całość polewamy sosem. Schładzamy przed podaniem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Muffinki czekoladowe z wiśniami 145

wsypać wiśnie.3. Ciasto przelać do foremek do ok 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180 st. C.4. Po upieczeniu i wystudzeniu można je polać roztopioną czekoladą lub polewą i udekorować np. wiśniami.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczony łosoś z koperkiem i cytryną 115

słodką mieloną papryką.2. Masło roztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, koperek i solimy do smaku.3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut bez przykrycia.Smakuje bardzo bardzo dobrze!Smacznego!!!Źródło: Passionfruit

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Kilimandżaro 547

pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń.4. Przełożyć ciasto (od dołu):biszkopt - masa jabłkowa - krem budyniowy - biszkopt5. Na wierzch wyłożyć polewę, ozdobić wedle uznania.Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania