polewa - 11092 przepisów (strona:522/740)

Pijane, smażone banany w czekoladzie 155

sokiem z cytryny, dodajemy rum i chwile smażymy z obu stron. W kąpieli wodnej rozstawiamy czekoladę, dodajemy do niej kremówkę, mieszamy. Po chwili polewamy smażone banany. cytryna fajnie przełamuje słodycz bananów i czekolady oraz czuć aromat rumu. smażone banany w czekoladzie

Bon Appetit Małgorzaty
Rozanielony deser... 152

zmiksować blenderem na jednolity mus. Dodać cukier puder by sos nie był zbyt cierpki. Na dnie pucharków układamy biszkopciki. Następnie zalewamy je masą. Na wierzchu polewamy musem z kiwi. dekorujemy plasterkami kiwi oraz żelkami.deser z kiwi

Bon Appetit Małgorzaty
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią 242

kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz i sos gotowy.sałatkę polewamy sosem oraz posypujemy słonecznikiem. makaronowa sałatka ze szpinakiem i cukinią

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche, maślane ciasteczka z lukrem (serduszka) 140

dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około 15- 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor. Po wystudzeniu ciastek polewamy je lukrem ( u mnie gotowy lukier) i posypujemy cukiereczkami. Jeśli ktoś woli zrobić samodzielnie lukier poniżej przepis:Składniki na lukier różowy:pół szklanki soku z cytryny albo z grapefruita

Bon Appetit Małgorzaty
Kawowy krem sułtański 170

bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką.Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż. Janusza Kondratiuka i krem sułtański :)kawowy krem sułtański

Bon Appetit Małgorzaty
WuZetka 281

Przekładamy krem na płat ciasta, ale zostawiamy około pół szklanki, żeby na końcu zrobić kleksy. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Lukier: składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy nim ciastoNa każdej porcji robimy kleksy z kremu. kadr z filmu "Miś"Wuzetka

Bon Appetit Małgorzaty
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 178

czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć.Na każdy płat naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym.naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi

Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek na andrucie (dla leniwych) 160

masła2 łyżki śmietanki kremówkiWafle smarujemy na przemian masą kajmakową oraz powidłami. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki i masła. Pamiętajmy, że miseczka nie może dotykać wrzątku. Polewamy czekoladą wafle, następnie posypujemy bakaliami.mazurek na andrucie

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim) 167

Gotujemy około 1,5 minuty. By białko się  ścięło a żółtko pozostało płynne. Tost: jajko podajemy z podsmażonym boczkiem/szynką, podsmażoną cebulką na toście. Polewamy sosem. Dekorujemy pomidorkami,szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.klarujemy masłowtłaczamy masło do żółtkajajko przed przekrojeniem

Bon Appetit Małgorzaty
Wypasiona sałatka (cieciorka,tuńczyk,roszponka,cukinia,słonecznik,jajka,ser itd...) 268

cukinię, cebulę, tuńczyka z puszki, cieciorkę z puszki, ćwiartki jajek, mieszankę warzywną, żółty ser, wszystko posypujemy prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, a na jajkach układamy kawior (jeśli mamy). Polewamy sosem.Sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą najlepiej trzepaczką by oliwa się "wtłoczyła"sałatka wypasiona

Bon Appetit Małgorzaty
Camembert z sosem wiśniowym i z czosnkiem niedźwiedzim 203

płynny a jednak nie pękł. Możemy serek zrobić także w panierce. Ja miałam na to zbyt mało czasu. Serek układamy na świeżych i umytych liściach czosnku niedźwiedziego i polewamy sosem. Całość bardzo dobrze smakuje, różnorodne smaki świetnie się komponują. Ja czosnek normalnie sobie zagryzam, ale Wy możecie go posiekać i dodać do sosu.Porady: ser możemy podawać

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 331

ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.Finał: Na każdy płat naleśnika dajemy farsz. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. U mnie sos pieczarkowy. Pieczarki podsmażyłam z cebulą, następnie dusiłam je w odrobinie wody przez 30 minut a następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 137

sosem.Sos: śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. Gnocchi polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem.wycinamy jak kopytkaGnocchi

Bon Appetit Małgorzaty
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 202

patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny pod przykryciem. zasada jest jedna na 1 kg mięsa pieczemy go 1 h. Po upieczeniu odstawiamy mięso

Bon Appetit Małgorzaty
Cykoria z sosem serowo - szałwiowym 137

śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. Każdy liść cykorii polewamy sosem. cykoria z sosem

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania