polewa - 11092 przepisów (strona:521/740)

Sałatka z grillowaną cukinią 182

plasterki. Sery kroimy w kostkę. Na patelni smażymy także piórka cebuli. Gdy cukinię usmażymy z obu stron to układamy ją na talerzu w raz z pozostałymi składnikami. Polewamy oliwą na której smażyliśmy cukinię albo sosem balsamicznym. sałatka z grillowaną cukinią

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowa z botwiną, kozim serem i kaparami 124

myjemy i suszymy. Botwinkę myjemy i porywamy. Ser kroimy w kostkę, Pomidor pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Na półmisku wykładamy szpinak, botwinę, pomidory, ser, kapary i polewamy swoim ulubionym sosem.sałatka szpinakowa z botwinka, kozim serem i kaparami

Bon Appetit Małgorzaty
Czosnkowa sałatka z surowego kalafiora i fety 328

opakowaniem jogurtu (tak jak ja to zrobiłam). Do sosu z jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy pieprzem i koperkiem. Solić nie trzeba gdyż ser jest słony. Sosem polewamy surowego kalafiora i zajadamy na grillu :) Sałatka z kalafiora i fety

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliatelle z kurkami w sosie serowym aromatyzowane tymiankiem 147

cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki), wlewamy wino i bulion, i czekamy aż się zredukuje.(Wszystko smażymy około  7-10 minut). Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Kurki duszone w sosie z serków topionych

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu 192

maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka. Na sam wierzch dajemy płatek masła i przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy w 220 stopniach C aż skórka będzie pomarszczona a całe jabłko miękkie. Gotowe danie można podawać z bitą śmietaną albo dla kontrastu z lodami.Pieczone jabłka o bogatym

Bon Appetit Małgorzaty
"sushi" z kurczakiem i brokułami ;) 226

ponad ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.Sos do ryżu:Na 250 g ryżu potrzebujemy 4 łyżeczki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli  wszystko mieszamy w małym garnuszku i podgrzewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 200

świeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszałoUdko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką, całość polewamy sosemduszony królik

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe SUSHI :D 161

małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później  polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.Sos do ryżu:Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z granatem i łososiem z sosem z sera pleśniowego 214

ogórek, pokrojone w ósemki jajka. Układamy także cząstki łososia. Granat przekrawamy na pół i uderzając drewnianą łyżką od spodu owoc wydobywamy kulki granatu, które dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem. Dekorujemy szczypiorkiem.sałatka z łososiem i granatem

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami 140

pomoc sobie wykałaczkami. Do środka dajemy mieszankę sałat oraz ulubione warzywa i serek. Ja swoje warzywa wycięłam w kształcie kwiatków. Składniki na sos łączymy ze sobą. Całość polewamy winegretem. składniki na kruche ciastowyrobione ciasto schładzamy w lodówcespód ziemniaczanyzaplatamy koszyk z ciasta smarujemy wierzch koszyka jajkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 168

plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mandarynkowe 129

Ciasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :)Składniki:3 szklanki maki4 jajka1 szklanka cukru3/4 szklanki

Bon Appetit Małgorzaty
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 239

masła ciągle miksując. Na koniec dodajemy rum. Mniam :) Gotowy krem wkładamy na 30 minut do lodówki. Tort: Gdy Biszkopt się wystudzi przekrawamy na 3 placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem 180

wkładamy paseczki sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Na półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym. sałatka z daktylami, orzechami i lazurem

Bon Appetit Małgorzaty
Houskove knedliky - czeskie knedle 133

wrzątku  gotujemy 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy widelcem.Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym.   knedle gotujemy we wrzątkuczeskie knedle

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania