masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony. Następnie dosmażamy z drugiej.Posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy śmietaną (albo jogurtem naturalnym).Smacznego
Słodkie Przyjemnościwsypujemy zioła i przyprawy, zakręcamy i mieszamy. Następnie tak przygotowaną mieszanką posypujemy kotlety. Smażymy na grillowej patelni posmarowanej lekko oliwą z oliwek . Odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na plasterki.Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i posypujemy sucharkami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościokoło 10 minutach wyłączamy gaz i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Na dno tortownicy ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut.Po tym czasie studzimy w formie, a następnie przekładamy ciasto do góry nogami
Słodkie Przyjemnościspód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym.Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180-190`C.Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościczasie mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia.Na wcześniej przygotowaną i całkowicie ostudzoną bezę nakładamy bitą śmietanę, którą rozprowadzamy po całym blacie. Na śmietankę wysypujemy ziarenka granatu, a te zaś polewamy rozpuszczoną czekoladą ( najlepiej za pomocą małej łyżeczki).Smacznego
Słodkie Przyjemnościmałe kawałki. Dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do średniej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 35 minut w 180`CStudzimy w formie.Ciasto możemy po ostudzeniu polać polewą kakaową albo posypać cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdługiej formy keksowej (podwójnej) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez koło 30 minut do tak zwanego suchego patyczka.Po przestudzeniu dekorować cukrem pudrem, lub polewą kakaową/czekoladową.Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki, którymi przy okazji można się najeść :). Przygotowałam dla Was Sernik na owsianym spodzie z niesamowicie słodką polewą kajmakową. Częstujcie się :)Składniki:Kruchy spód130 g płatków owsianych60 g masła50 g cukru50 g mąkijajkoMasa serowa600 g sera80 g cukru3 łyżki cukru waniliowego5 jajbudyń waniliowy4 łyżki maki pszennej tortowej2 łyżki
Słodkie Przyjemnościbardzo ważne. Choć nie ukrywajmy, smak jest kluczowy a eksperymentowanie w kuchni to podstawa! Tak właśnie było z tymi babeczkami. Robiłam je już kilkukrotnie, ale szczerze powiedziawszy dopiero z polewą i chrupiącym crunchy zasmakowały mi najbardziej! I pomyślałam sobie, że może i Wam przypadną do gustu? Zapraszam na Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy :)Składniki:2 jajkaszklanka mleka100
Słodkie Przyjemnościktóre następnie zrolujcie tworząc ciasteczka na kształt paluszków - układajcie je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasteczka pieczemy około 12 minut w 180`C.Po ostudzeniu ciasteczka cienko polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali gorzką czekoladą tworząc wzorki.Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzyprawami. Ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papierem do pieczenia albo papilotkami.Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut.Gotowe babeczki przestudzamy a następnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwycinać foremkami pierniczki. Na każdym kawałku ułożyć 1/4 łyżeczki marmolady i przykrywać drugą.Wstawić do piekarnika na 20 minut. Piec w 180`C.Po tym czasie pierniczki można lukrować albo polewać roztopioną czekoladą.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmokrych składników dosypujemy suche i mieszamy.Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego koloru w 180`CPo ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmieszankę dolewamy do ciasta i całość miksujemy końcówką a'la hak.Z przygotowanego ciasta tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego.Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny- po tym czasie kulki polewamy rozpuszczoną czekoladą ( można je również całe zanurzyć w czekoladzie) a następnie posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi i ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę.Zamiast w czekoladzie, bajaderki można dekorować cukrem
Słodkie Przyjemnościchwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy na papierowym ręczniku.Ostudzone polewamy lukrem ( szklanka cukru pudru i łyżeczka ekstraktu waniliowego).Smacznego
Słodkie Przyjemności