wkładamy do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut.Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy skórką pomarańczową.Smacznego
Słodkie Przyjemnościrulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciastka pieczemy około 15 - 20 minut, bądź do złotego koloru.Jeszcze ciepłe ciasteczka polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (możecie ją rozpuścić w mikrofali - włożyć do miseczki pokruszoną czekoladę i w odstępach 3 x 30 s mieszać ją aż do rozpuszczenia)Smacznego
Słodkie Przyjemnościbędzie to Miodownik który ostatnio wypróbowałam. Jest dużo fajniejszy w smaku niż piernik, a mimo wszystko ma w sobie coś zimowego. Bardzo fajnie komponuje się w smaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! "Składniki:600 g mąki200 g miodu150 g masła150 g cukru trzcinowego5 jaj50 g orzechów włoskich4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropiełyżeczka sodyDodatkowo
Słodkie Przyjemnościmasła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony. Następnie dosmażamy z drugiej.Posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy śmietaną (albo jogurtem naturalnym).Smacznego
Słodkie PrzyjemnościNajlepsze z najlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy?Czekoladowe ciasto z białekCiastka owsiane z czekoladąCiasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewąLekkie
Słodkie Przyjemności"Witajcie w Nowym Roku! Mam nadzieję, że impreza była udana, niebo kolorowe, a przekąski wyśmienite. Choć z dala od domu, mój Sylwester był bardzo fajny
Słodkie Przyjemnościogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki i wszystko mieszamy.Całość posypujemy ziarnami słonecznika, pestkami z dyni i suszonymi wiśniami (przecież musi być coś słodkiego! :))Sałatkę polewamy lekko sokiem z cytryny i dekorujemy bazylia. Łatwa, pyszna przekąska.Smacznego!Na koniec się jeszcze pochwalę. Od wczoraj możecie mnie spotkać nie tylko na blogu Słodkich Przyjemności i FB, możecie
Słodkie Przyjemnościpyszne, słodkie placuszki z owocami. Ja wprost uwielbiam takie poranki i jak tylko mam troszkę więcej czasu, zamiast chleba z szynką, albo tradycyjnej śniadaniowej jajecznicy, szykuję jakieś słodkie placuszki, polewane jogurtem z dodatkami dużej ilości owoców. Dziś kolejna słodka propozycja - placuszki z ananasem - bez cukru. Brzmi ciekawie? Spróbujcie jak smakuje!"Składniki:jajkoszklanka jogurtu owocowego ( np. brzoskwiniowy)szczypta soliszklanka mąkikawałki ananasaSposób
Słodkie Przyjemnościkromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polanej oliwą z oliwek. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ i kroimy na małe kwadraciki. Przekładamy do miski, polewamy lekko oliwą z oliwek i przyprawiamy według uznania. Oregano myjemy i dorzucamy do pomidorów, wszystko dokładnie mieszamy.Pomidory układamy na kromeczkach, a na wierzch ścieramy trochę żółtego sera albo mozzarelli.Pieczemy około
Słodkie Przyjemnościmikrofali (można też wrzucić je do garnka i dusić około 5-10 minut jak wolicie :) ) jabłek nie słodzimy, same w sobie oddadzą nam słodycz.Ugotowany ryż wykładamy na talerz, polewamy musem jabłkowym, a następnie jogurtem naturalnym albo niskoprocentową śmietaną.Smacznego
Słodkie Przyjemnościnaleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką J).Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym i składamy w trójkąty, możemy je lekko podsmażyć na maśle. Układamy na talerzu, polewamy serkiem waniliowym i posypujemy pokrojonymi na małe kawałki ulubionymi owocami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpłaty makaronu, posypujemy startym serem, następnie dodajemy mięso i wyrównujemy. Następnie zalewamy mięso 2,3 łyżkami sosu beszamelowego. Układamy kolejne płaty makaronu, posypujemy serem, dodajemy rukolę i wyrównujemy, ponownie polewamy 2,3 łyżkami sosu i kładziemy kolejne płaty makaronu, które posypujemy startym serem, mięsem, sosem beszamelowym, ponownie przykrywamy makaronem, zalewamy całość resztą sosu beszamelowego i posypujemy bogato startym żółtym serem.Wstawiamy
Słodkie Przyjemnościwstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść.Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy rozpuszczona białą czekoladą.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki, ale nie jest to konieczne.Smacznego
Słodkie Przyjemnościminut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 2 do 4 minut.Podajemy z ulubionymi dodatkami - cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, owocami czy polewą.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwysokiego naczynia przelewamy jogurt naturalny i śmietanę, mieszamy, a następnie dodajemy łyżeczkę cukru.Ugotowany pudding przekładamy do małej miseczki a następnie wykładamy na talerz ( tak jak babki z piasku :)). Ryż polewamy sosem śmietanowym, na który wykładamy około 2-3 łyżek duszonych owoców.Dekorujemy listkiem mięty, podajemy na ciepło.Smacznego
Słodkie Przyjemności