babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 - 50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w formie, a następie polewamy lukrem pomarańczowym - do cukru pudru dodajemy łyżkę soku pomarańczowego i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpiekarnika i pieczemy około 55-60 minut - do suchego patyczka ( pamiętajmy o tym, że ciasto jest z kawałkami czekolady, które zastygną dopiero po całkowitym ostudzeniu).Upieczone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez dodatków.Smacznego
Słodkie Przyjemnościsamo zdrowie i słodycz. :)Składniki:3 marchewkijabłko¼ soku z jednej cytrynySposób przygotowania:Jabłka obieramy, wydrążamy z gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do głębokiego talerzyka albo miseczki i polewamy sokiem z cytryny – pozostawiamy na około 15 minut.Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Za pomocą robota typu juice maker albo sokowirówki wyciskamy sok - można go również przygotować w blenderze
Słodkie Przyjemnościwystudzenia i lekkiego wysuszenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę (u mnie z syfonu, ale można ją ubić tradycyjnie mikserem z dodatkiem cukru waniliowego) i polewamy masą kajmakową.Smacznego
Słodkie Przyjemnościcząbrułyżeczka soli3 małe posiekane papryczki chilliSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną, owsianą i pełnoziarnistą, dosypujemy zioła (bazylię, tymianek i cząber), posiekane drobno papryczki, rozgnieciony czosnek i sól.Całość polewamy oliwą i letnią wodą. Zagniatamy ręcznie, lub tak jak w moim przypadku za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto, podsypujemy mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu
Słodkie Przyjemnościbabkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 25 minut, następnie temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą.Smacznego
Słodkie Przyjemnościczasie ciasto lekko rozwałkowujemy – lub rozciągamy ręcznie – a następnej przekładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Opuszkami palców lub końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w przygotowanym cieście, następnie polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami ( najlepiej świeżymi). Piekarnik nagrzewamy do do 200 `C. Pieczemy około 25 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.Smacznego
Słodkie Przyjemnościnagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut. Upieczone blaty pozostawiamy do ostygnięcia.Do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy blat ciasta który smarujemy kajmakiem, polewamy 3-4 łyżkami budyniu, posypujemy posiekanymi orzechami i przykrywamy kolejnym blatem z którym postępujemy tak samo. Piąty blat (wierzch ciasta) smarujemy kajmakiem i posypujemy posiekanymi orzechami. Drugie ciasto przygotowujemy
Słodkie Przyjemnościdługiej, prostokątnej formy 'keksowej' wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto powinno się zarumienić.Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy roztopioną czekoladą.Smacznego
Słodkie Przyjemnościokrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest już 'suche'.Ciasto pozostawiamy do ostudzenia.Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką i białą czekoladą, tworząc fikuśny wzorek.Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami.Podajemy na ciepło z lodami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościfolię, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny.Do miseczki wrzucamy 100 g malin i lekko je rozdrabniamy tworząc sos.Po 2 godzinach, tort wyjmujemy, dekorujemy resztą owoców i polewamy sosem malinowym.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła)Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, zawijamy w trójkąty i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju.Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, jabłka i świeże maliny - posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby boki ciasta były szczelnie zamknięte. Ciasto polewamy łyżeczką miodu.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 25-30 minut do zarumienienia.Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościproszkiem do pieczenia. Suche składniki dosypujemy stopniowo do masy jajecznej.Ciasto przelewamy do okrągłej blaszki, na wierzchu układamy maliny i pokrojone w cienkie paski gruszki. Całość posypujemy suszoną żurawiną i polewamy miodem.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka.Smacznego
Słodkie Przyjemności