jednolitą masę.Łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przekręcamy na drugą stronę.Usmażone pancakes układamy na talerzu i polewamy wszystko syropem. Smacznego
kulinarnyJamoje wypieki. Mój syrop ma aromat pomarańczy i wanilii. Stąd pytanie czy to jeszcze on, czy może już nie? Coś podobnego w wersji mini i bez wanilii robiłam jako polewę do szybkich tartaletek po portugalsku wg Jamiego Olivera, zresztą za jego dokładnymi instrukcjami z książki "30 minut w kuchni". Składniki:na pierwsze stopienie 100g cukru trzcinowego25g wodyna drugie stopienie10g
W kuchni wieczoremsoliszczypta pieprzuSposób przygotowania:Dresing można przygotować ucierając wszystkie składniki w moździerzu, ale ja używam do tego blendera ręcznego, który sieka wszystko błyskawicznie, a dodatkowo ładnie łączy oliwę z octem.Dresingiem polewamy wymieszane w misce pomidory, mozzarellę i oliwki. Sosu nie wlewajcie za dużo, żeby sałatka nie pływała. Nadmiar można wstawić do lodówki i wykorzystać następnego dnia
W kuchni wieczorempodsmażyć, wtedy będą bardziej miękkie, ale nie trzeba.Maliny smażymy z wodą i cukrem, aż sos zgęstnieje.Na półmisku układamy porwane liście sałaty, pokrojonego kurczaka i brzoskwinię, plasterki sera. Całość polewamy malinowym sosem.I jemy
W kuchni wieczoremgorącą patelnią.Obsmażamy z dwóch strony, tak by się przyrumienił, ale jednocześnie by cały się nie roztopił. Stąd dobrze by patelnia była dobrze nagrzana.Figi kroimy w ćwiartki i polewamy miodem.Jeśli chcecie możecie też pokroić w kostkę i podsmażyć z miodem na patelni
W kuchni wieczoremtalerzu układamy szpinak, pokrojone truskawki, porwany ser i czerwoną cebulę (plus orzechy lub pestki, jeśli używacie). Przygotowujemy dressing z 1 łyżki miodu, 2 octu balsamicznego i 3 oliwy. Polewamy zieleninę. Polędwiczki wyjmujemy, dajemy im odpocząć 3-5 minut. Kroimy w grube skośne plastry i układamy na naszej sałatce
W kuchni wieczorempiersi i wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.Po tym czasie wyjmujemy naczynie, do sosu dodajemy śmietanę i mieszamy. Gęś musi odpocząć 7 minut.Kroimy pierś w plasterki, polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami
W kuchni wieczoremzapobiecprzywarciu pierogów do dna. Gdy wypłyną na wierzch oznacza, że są już gotowe.Kremówkę podgrzewam z cukrem, na samym końcu dodaję jogurt naturalny,doprowadzam do wrzenia, doprawiam i polewam powstałym sosem pierogi.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiCebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę.Wszystkie składniki układamy na talerzu.Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy.Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, ale tuż przed podaniem.Jajko w koszulce:Jajko rozbijamy do miseczki, tak, żeby nie rozlało się żółtko. Do woreczka śniadaniowego dodajemy kilka kropel oleju i rozprowadzamy w środku
Czerwona Porzeczkamyjemy, wyjmujemy pestki i wrzucamy do miski, a następnie blenderem tworzymy mus. Winogrona kroimy na ćwiartki i układamy na dnie naczyń. Następnie posypujemy je crunchy czekoladowym i polewamy bitą śmietaną. Kolejną warstwą jest mus śliwkowy. Dekorujemy chrupiącym crunchy.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpieczenia gotujemy ryż pełnoziarnisty i podgrzewamy w rondelku sos Seczuański ( uwaga jest bardzo ostry!), dlatego będzie idealnie komponował się ze słodkim, łagodnym mięsem indyka. Mięso kroimy na plasterki.Ryż polewamy sosem seczuańskim, a na wierzch układamy mięso posypując żurawiną. Zdobimy ulubioną zieleniną ( u mnie pietruszka z ogródka).Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`CW tym czasie gotujemy ryż pełnoziarnisty i podgrzewamy sos słodko-kwaśny. Na talerzu wysypujemy na środek ryż, układamy sakiewki i polewamy to wszystko sosem z kawałami ananasa. Zjadamy we dwoje :)Smacznego
Słodkie Przyjemnościrozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali ( pokruszoną czekoladę wstawiamy w miseczce i włączamy 3 x 30 s. ).Upieczone i ostudzone eklerki przecinamy wzdłuż, środek napełniamy masą budyniową, a wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.Smacznego
Słodkie Przyjemnościlodówki na co najmniej 30 minut.Po ostudzeniu ciasto należy przekroić tak, aby powstały 3 blaty i przełożyć je ubitą kremówką.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali i polewamy nią wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki do stężenia :)Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki:4 jabłkacynamonmiód gryczanycukier brązowyorzechy włoskie 30 gkruszonka : masło 50 gcukier 60 gmąka 110 gmigdały 30 gSposób przygotowania:Jabłka myjemy i wydrążamy, a następnie przecinamy w pół. Połówki polewamy miodem i posypujemy cynamonem oraz szczyptą brązowego cukru. W środek wrzucamy drobno posiekane orzechy. Obie połówki układamy na siebie i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło ucieramy
Słodkie Przyjemności