polewa - 11092 przepisów (strona:528/740)

Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny 178

delikatny ubijamy go delikatnie mikserem  Międzyczasie gotujemy nasz grzybowy makaron oraz na suchej patelni prażymy nasze włoskie orzechy.    Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie się na moim stole wigilijnym.   Smacznego

Basia w kuchni
Pyzy z gotowanych ziemniaków 2197

bardzo elastyczne ciasto. Robimy z niego rulon i odcinamy równe kawałki, które formujemy w kule. Gotowe wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy kilka min od wypłynięcia. Gorące polewamy tłuszczem ze skwarkami. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Makowiec 197

minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy

Kolizje Smaków
Tortilla z kurczakiem i warzywami z parowaru 385

carne  tortilla z kurczakiem  chili jalapeno kruszone  Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony cały w oliwie. Przyprawiamy kminem rzymskim, chili con carne, tortillą z kurczakiem, chili jalapeno. Mięso odstawiamy na 20 minut

Parowar Faceta
Zjadłabym ciasto, ale piec nie umiem :( Najprostsze ciasto z jabłkami. 358

rozmieszane to dodajemy resztę składników. Ciasto ma być gęste. Wlewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką dużą blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej godzinę. Sprawdzamy patyczkiem. Można zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami. Smacznego

ladykitchen
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 142

Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry. Są strasznie słodkie, dlatego nie dodawałam żadnej polewy lub lukru. Uwielbiam kombinować z różnymi smakami i dodatkami, dlatego za każdym razem muffiny wychodzą inne. Smacznego

Kitchens Alphabet
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 279

nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub polewą czekoladową

Praktyczna pl
Lasagne.... warzywne 234

mieszankę warzywną,sos i płaty lasagne. Do pozostałego sosu wbijamy całe jajo i miksujemy- to górna warstwa- zrobi się taka fajna skorupka. Po zmiksowaniu dodajemy resztę sera i mieszamy. Polewamy całośc i wkąłdamy do piekarnika na około pół godziny. Można więcej, musicie obserwować . Po upieczeniu od razu nie wyjmujemy z piekarnika, ale uchylamy drzwiczki i zostawiamy aż sobie lasagne dojdzie

Z Kuchni Do Kuchni
Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym. 136

napełniamy małą szklaneczkę lub filiżankę, wcześniej zmoczyć woda , wtedy kasza ładnie odstanie.Wyjmujemy z formy i układamy na tacy lub talerzu.  Maliny, banan oraz cukier blendujemy na mus, którym polewamy nasze danie. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Stek z piersi kurczaka z cebulą , papryką i czerwonym pieprzem 154

obsmazamy teraz mieso.Po kilka minut z kazdej strony.Dodalam do piersi jeszcze rozmaryn.Jak ktos lubi moze dorzucic caly,zmiazdzony zabek czosnku.do cebuli z papryka dodajemy cukier i ocet winny.Mieszamy lopatka.Mieso polewamy wytworzonym sosikiem,Dodajemy lekko roztarty w mozdzierzu czerwony pieprz.Zmniejszamy ogien,przykrywamy calosc.Dusimy pod przykryciem jeszcze oklo 5 minut.Podalam z ziemniakami i jarmuzem. CZERWONY PIEPRZ wlasciwie nie jest w ogole pieprzem.Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką 141

byly zanurzone w wodzie lub na  parze.Jajka smazymy na wolnym ogniu,tak by zoltko w srodku bylo plynne,doprawiajac do smaku i obficie posypujac szczypiorkiem.Ukladamy na talerzu szparagi,polewamy roztopionym maslem,posypujemy startym parmezanem.Podajemy z usmazonym jajkiem i grzankami.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 125

środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają sie w tym przypadku,żadne podane czasy z przeróżnych przepisach typu na 0,5 kg miesa 25 minut pieczenia.Kaczkę,by była naprawdę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smaczne gofry waniliowe 146

Bardzo smaczne,delikatne i chrupiace gofry.W całości upieczone z mąki orkiszowej.Przepis bardzo podstawowy,ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy.Smaczne z samym cukrem pudrem i każdym innym dodatkiem - polewą owocową,nuetellą dżemem,czy bitą śmietaną.Smaczne,ponieważ już samo ciasto jest przepyszne.Sposób przygotowania ma również duże znaczenie.Szczególnie smakują ,gdy przygotowane są z miękkiego,utartego masła. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowo jagodowe ciasto 131

czekolady mlecznej 100 g białej polewy w drażetkach 3/4 szk mrożonych jagód 200 g drobnego cukru brązowego 150 g margaryny Kasia 1 łyżka kakao 3 jajka 150 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babeczki z nashi 120

który jest nagrodą za punkty na DS. I tak mnie korciło aby go wypróbować. Na pierwszy ogień na życzenie Kamilka upiekłam właśnie babeczki. Dodałam do nich nashi i oblałam polewą czekoladową. Piekarnik sprawdzony, teraz można szaleć. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania