polewa - 11092 przepisów (strona:528/740)

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI 194

miks sałat, na to pokojone na połówki pomidorków, ser feta,kązki cebuli, oraz układamy szparagi. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy zioła oraz delikatnie solimy i dopawiamy piepzem. Polewamy sałatkę

Z Majeczką w kuchni
PIERŚ KURCZAKA Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU 378

sosu sojowego słoik sosu chińskiego 500g  1 papryczka  chili pieprz,sól-do smaku olej do smażenia 2 szklanki ryżu Wykonanie: Piersi kurczaka  kroimy na małe paseczki,polewamy sosem sojowym,dokładnie mieszamy,zeby sos pokrywał całego kurczaka,odstawiamy na min.2 godz do lodówki.Po tym czasie smazymy an rogrzanym oleju ok 3 minut,wrzucamy zamrożone warzywa,dusimy

Z Majeczką w kuchni
POMIDORY POD PIERZYNKĄ 230

oprószenia 1 ząbek czosnku Wykonanie Pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu. Oprószamy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy pomidorki, posypujemy obficie starkowanym serem

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI 265

niej pokrojone  w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę. Ocet winny łaczymy z sokiem z cytryny, polewamy po sałatce. Jesli chcemy możemy jeszcze oprószyć solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
SWOJSKIE ZSIADŁE MLEKO 174

mleko do lodówki.Gotowe mleko nakładamy na talerze posypujemy pieprzem i drobno posiekanym koperkiem Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie.Boczek kroimy w drobną kosteczkę.podsmażamy.Gotowymi skwareczkami okraszamy ziemniaki,elikatnie polewamy tez wytworzonym tłuszczykiem.posypujemy posiekanym koperkiem

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI KASZUBSKIMI I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ 192

pieprz Wykonanie: Na talerzu układamy rukolę, na niej poprzekrajane na pół truskawki. Szynkę koimy w małe paseczki, układamy na talerzu. Ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polewamy sałatkę Ten przepis bierze udział w konkursie : Blog Ze Znakiem Smaku

Z Majeczką w kuchni
TYMIANKOWA PIERŚ KURCZAKA 302

rumiano z obu stron na masle klarowanym. Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej, sól, posiekany tymianek oraz sok z cytryny. Dokładanie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję piersi z kurczaka. Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU

Z Majeczką w kuchni
KOFTA EGIPSKA 206

lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki podłużne, nabijamy na zmoczone patyczki szaszłykowe.Grillujemy po ok 15 minut z każdej strony. Ser  kroimy w plastry, posypujemy czerwoną cebulą, polewamy olejem.  Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą, odstawiamy na conajmniej 20 minut, kiedy pusci sok,zlewamy, układamy na grilu, zapiekamy na rumiano z obu stron. Ten przepis bierze udział

Z Majeczką w kuchni
BRUKSELKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 230

Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy posiekany czosnek, wrzucamy ugotowane brukselki. Podsmażamy ok 3 minut. Wykładamy do salaterki. Na patelni rozpuszczamy resztę masła , dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Polewamy po brukselce. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, posypujemy obficie po brukselce. MOJA OPINIA IGLOTEX:  Brukselka Iglotex bardzo zaskoczyła mnie smakiem, ponieważ większośc mrożonych jest po obgotowaniu gorzkawa

Z Majeczką w kuchni
TORTILLA Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 395

kukurydzę. Całość solimy i dokładnie mieszamy. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na ciepły wykładamy na 1/3 placka sos, na to porcję warzyw,kilka kawałków kurczaka,po wierzchu też polewamy sosem czosnkowym, zwijamy tortille w półkopertę

Z Majeczką w kuchni
GOTOWANE PIEROGI Z JAGODAMI 184

zagotowujemy lekko ocukrzona wodę. Na wrzącą wrzucamy pojedyńczo pierogi, tak żeby nie przerywać wrzenia. Od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy 5 minut. Wyjmujemy, odkładamy na talerz. Śmietanę mieszamy z cukrem, polewamy nim pierogi, posypujemy też świeżymi jagodami

Z Majeczką w kuchni
PIECZONE LESZCZE Z ZIEMNIACZKAMI 207

blache do pieczenia obkładamy rozmarynem. Wkładamy go też po gałązce do środka ryby. Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, oprószamy solą. Mieszamy wszytskie zioła do ziemniaków, posypujemy nimi ziemniaki, polewamy kilkoma łyzkami oleju. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Po ok 20 minutach wkładamy także rybę do pieczenia. Po 20 minutach ryba i ziemniaki są dobre

Z Majeczką w kuchni
CARPACCIO Z BURAKA 211

myjemy, gotujemy ok 40 minut . Po tym czasie obieramy, kroimy w plastry, układamy na talerzu wyścielonym rukolą. Oprószamy solą oraz pieprzem.Orzechy rozdrabniamy, posypujemy nimi buraki. Mieszamy oliwę z octem, polewamy buraki

Z Majeczką w kuchni
ZAPIEKANE PORY W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 237

garnku zalewamy wodą, solimy, gotujemy od zagotowania wody ok 15 minut. Po tym czasie pory odcedzamy, studzimy. Każego pora zawijamy w 2 plastry szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy śmietanką, posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy, wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie odkrywamy,podpiekamy do zrumienienia sera

Z Majeczką w kuchni
GOLONKA W PIWIE 204

bulion, piwo, wrzucamy liście laurowe, wkładamy golonkę. Gotujemy 20 minut od zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy , przestudzamy, dobrze nacieramy solą. Układamy w naczyniu żarodopornym,pieczemy ok 80 minut. Polewamy co jakiś czas wywarem z gotowania golonki

Z Majeczką w kuchni