Posypuję solą, pieprzem, papryką i dużą ilością majeranku. Przykrywam folią i zostawiam na minimum 24 godziny. 2. Zwijam roladę i przewiązuję ją sznurkiem. Wkładam do foremki wyłożonej folią aluminiową. Polewam wierzch odrobiną oliwy a na spód foremki wlewam ok 1/4 szklanki wody. 3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam
UgotujmyTo.plblachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem. Smacznego Post Murzynek z malinami na oleju pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plnajlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami czy polewą czekoladową ale to tylko zepsułoby jego smak. Ten sernik nie potrzebuje żadnych dodatków, bo jest idealny :)! Najważniejsze o czym trzeba pamiętać przygotowując go, to że WSZYSTKIE składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej
UgotujmyTo.plkroimy w trójkątne kształty -usuwając pestki. Fetę kroimy w podobne kształty i razem z arbuzem przekładamy do dużej miski. Dodajemy oliwki, posiekaną pietruszkę i miętę oraz cebulę z sokiem. Polewamy oliwą i posypujemy lekko pieprzem. Delikatnie mieszamy. Smacznego Post Sałatka z arbuzem i fetą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpiekarnika wstawić wyrośnięte ciasto ze śliwkami, które przed włożeniem do piekarnika należy posypać 1/3 cukru czyli około 30-35 g. Pieczemy spód ze śliwkami około 5 min. Wyjmujemy i polewamy masą jajeczną i wkładamy do piekarnika – zmniejszając temperaturę do 180 stopni! – i pieczemy 40-50 min. Pod koniec pieczenia można wierzch przykryć folią, żeby za bardzo się
UgotujmyTo.plpieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/ ) lub polewą czekoladową ( https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/ ) lub taką https://ugotujmyto.pl/ciasto-czekoladowe-z-masa-kokosowa-na-oleju-rzepakowym/ i dowolnie udekorować (u mnie karmelizowany imbir). Smacznego Post Szybki piernik żydowski z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkażdą jeszcze na pół. Zwijamy każdy kawałek zaczynając od zewnętrznej części jak rogala. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 2 tortownice o średnicy 25 cm) Polewamy wierzch resztą masła i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Po tym czasie chlebek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem, czarnuszką czy makiem. Piec w piekarniku nagrzanym
UgotujmyTo.plrumienił w czasie pieczenia można go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do przestudzenia a po wystudzeniu zimny sernik wstawić na noc do lodówki. Można polać polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/ ) i posypać wiórkami. Smacznego Post Sernik kokosowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwrzącą wodą. Piec około 160-180 minut aż środek się zetnie. Zostawić do ostudzenia w piekarniku a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Dodatkowo można polać sernik czekoladową polewą lub rozpuszczoną czekoladą zmieszaną z kilkoma łyżkami śmietany. Smacznego Post Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpewno to ciasto czekoladowe na twarogu będzie Wam smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie i amatorzy słodkości muszą pamiętać o tym przy wyborze dodatków i ewentualnie użyciu polewy. Ja do tego czekoladowego ciasta na twarogu wybrałam dodatek orzechów laskowych zamiast kawałków czekolady i jestem z tego wyboru zadowolona. Przepis znalazłam u Kasi . Zapraszam Ciasto czekoladowe na twarogu Składniki
UgotujmyTo.plmokre składniki oddzielnie a potem je tylko połączyć. Jak przy przygotowaniu muffinek. Ciasto gruszkowe jest puszyste i wilgotne. Można oczywiście po ostygnięciu posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne. Samo w sobie, takie zwyczajne, bardzo nam smakowało. Zapraszam na chlebek gruszkowy/ciasto gruszkowe Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) Składniki: 180g mąki pszennej 80g cukru 2 jaja
UgotujmyTo.plczarny nugat - oznaczające dobro i zło, " fougasse a l'huile d'olive " płaski chlebek z oliwą, oreillettes - ciasteczka przypominające faworki, calissons - cukierki z masy migdałowej w lukrowej polewie, galaretka pigwowa oraz kandyzowane i świeże owoce. Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem, to chciałabym pojechać właśnie do Prowansji :) A jako przedsmak przygotowałam
Chilli Czosnek i Oliwapszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym spodzieSernik bajecznyTorcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczneMałe co niecoTrufelki z żurawinąKuleczki z makiemŚnieżna morelkaŚliwka w trufli z biaej czekoladyCukiereczki na choinkęŚliwka w czekoladzie z trufląMichałki - cukiereczki z orzechamiŻurawinkiTortyTort z żurawinąŚwiąteczny przekładaniecTort cytrynowyNapojeGorąca czekolada - domowa
Moje pyszne gotowanieułóż podłużną porcję szpinaku, na to wyłóż kawałek upieczonego łososia i posyp uprażonymi migdałami. Ryż basmati nakładaj łyżką do lodów lub zwykłą łyżka, w formie kulek. Polej dla ozdoby polewą balsamiczną i podaj z Kawałkom cytryny. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypysznego i rozgrzewającego na jesienne chłodne wieczory... Domowy likier Irish Cream... Gęsty, aksamitny, kremowy, z cudowną nutką kawy w tle... Do zrobienia w dwie minuty... Można go stosować jako polewę do lodów, czy jako dodatek do kremów i deserów. Najlepiej smakuje oczywiście popijany z malutkiego kieliszka w dobrym towarzystwie...:)) Przechowywany w lodówce wytrzyma nawet dwa miesiące, ale ja gwarantuję
Słodko-Słony Świat Ilony