polewa - 11092 przepisów (strona:164/740)

Szaszłyki wegetariańskie z papryki, cukinii i pieczarek 236

płaska łyżeczka tymianku sól pieprz olej rzepakowy Wykonanie: Pieczarki i warzywa przygotowujemy około 1 - 2 godziny przed grillowaniem.  Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do miski i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Pieczarki mieszamy, aby olej pokrył je z każdej strony. Tak przygotowane pieczarki z obu stron pieprzymy i dość mocno solimy. Następnie posypujemy je ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem(...)papierowym i kroimy na plastry o grubości około 0,5 - 1 cm. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Tak przygotowane cukinie i paprykę umieszczamy w misce i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Całość mieszamy, aby olej dokładnie pokrył warzywa.  Paprykę i cukinię dość mocno solimy i całość ponownie dokładnie mieszamy.  Tak przygotowane produkty na szaszłyki odkładamy

Smak mojego domu
Syrop z kwiatów czarnego bzu 298

rozgrzeje jeśli dodacie go do herbaty. A taki nierozcieńczony warto pić w małych ilościach przed snem, dla wzmocnienia organizmu. Możecie też spróbować np. polać nim naleśniki, tak jak polewa się syropem klonowym. Nie będziecie żałować. Możliwości użycia tego syropu są tak ogromne, że nie jesteśmy w stanie wypisać wszystkich. Ale chętnie dowiemy się jak wy go wykorzystujecie. Napiszcie

Marder&Marder Manufacture
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 231

cytryny Jeżyny umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy, aż puszczą sok. Następnie rozdrabniamy je (nie całkowicie) za pomocą blendera. Studzimy. Na pierwszą ostudzoną bezę kładziemy część budyniu herbatnikowego, polewamy sosem Custard, przykrywamy kolejną bezą, polewamy sosem Custard i na końcu sosem jeżynowym. Kawałek podawać oblany sosem Custard z łyżką budyniu herbatnikowego. Smacznego

Be Fit Be Strong
Tarta szpinakowo-serowa 153

pomidory. Wstawić do piekarnika na 30-45 min. Podawać na gorąco lub na zimno Ps. Polecamy dip czosnkowo-pomidorowy, wtedy do szpinaku nie dodawać czosnku. Wówcza s kto lubi, polewa sobie dipem swój kawałek tarty, świetnie razem smakuje, zapewniamy! Smacznego

kgwjanczewo
Lukier królewski. Lukier do pierniczków. 135

Lukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa do tworzenia ozdób z cukru . Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej soku z cytryny, uzyskując mniej lub bardziej gęstą konsystencję. Poniżej macie przepis na gęstą masę.   Lukier […] The post Lukier królewski

Kulinarne Przeboje
Szaszłyki drobiowe z pieczonym żółtym ryżem. 194

ryżu  1,5 l bulionu z kurczaka 1,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Nacieramy przyprawami i polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia smaków. Cebulę obieramy, z papryki wycinamy gniazdo nasienne i myjemy.Cebulę kroimy w grubsze plastry, paprykę w szerszą kostkę lub paski.   Do szaszłyków(...)miałam cieniutkie i krótkie ale też wyszły dobre.Na patyczek nabijamy na przemian raz kostkę z kurczaka, cebulę, paprykę, mięso i tak do końca patyczka.W blaszce układamy gotowe szaszłyki i polewamy olejem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut , ja piekę z termoobiegiem. Musicie sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.Do naczynia żaroodpornego wsypujemy 2 szklanki ryżu wymieszanego z kurkumą

Sama słodycz i szczypta chili
MURZYNEK Z TRUSKAWKAMI 132

DODATKOWO : truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku umieszczamy masło i olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao rozmieszane z wodą – podgrzewamy do uzyskania gładkiej masy. Pół szklanki odlewamy na polewę, resztę delikatnie chłodzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywną pianę – dokładnie, ale delikatnie mieszamy szpatułką(...)Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40-45 minut. Wierzch polewamy pozostałą masą kakaową i dekorujemy truskawkami. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto oczy carycy. 201

połowę kremu. Następnie kładziemy okrągłe biszkopty nasączone w naparze w z kawy. Wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia, a następbie kłądziemy pozostały krem . Przykrywamy drugą częścia ciasta. Można udekorować polewą, u mnie bez polewy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto Prince Polo 176

czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do momentu połączenia się składników.  Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - masa - wkładka - masa - biszkopt ciemny - polewa czkoladowa (rozpuszczona czekolada

kruche babeczki
Ciasto Afrykańczyk 181

pudrem. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Przełożenie ciasta: ciasto makowe - krem - ciasto białe - masa jabłkowa - krem -ciasto makowe - polewa

kruche babeczki
Czekoladowe fondant Gordona 117

wypływająca czekolada właśnie. Dodatkowo dodaliśmy bitą śmietanę i mrożone (na potrzeby deseru rozmrożone) już truskawki, ale idealnie też pasują lody waniliowe, sorbet truskawkowy bądź cytrynowy, a sam Gordon polewa jeszcze całość karmelem. Myślę, że każdy swój idealny dodatek znajdzie. A smak? Powiem wam tak – jak na osobę, która nie przepada za czekoladowymi deserami, ten smakuje wyśmienicie

gutfut
Kolorowo sałatkowo 147

nimi sałatkę. Opcjonalnie kiełbasę salami zwinąć w rulon i ułożyć na sałatce. Trochę ona zbędne, szczerze mówiąc, ale na zdjęciach jest, więc w składnikach dodałam. Nakładać na talerz i polewać sosem. Składniki na sos: 4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub innego dobrej jakości 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać(...)polewać sałatkę. Smacznego

gutfut
Babka rumowa 150

Białka – 4 szt Cukier puder –15   dag Rum – 2 łyzki Rodzynki –2 łyżki Mąka ziemniaczana –5 dag Mąka pszenna – 20 dag Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki POLEWA: Cukier puder –10 dag Rum   –1-2 lyżki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Camilla w kuchni
Drożdżówki z Malinami 190

przykrywamy i odstawimy w ciepłe miejsca do lekkiego napuszenia. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. Wyciągamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, po czym polewamy lukrem.   Nadzienie malinowe: 300 g malin mrożonych 80 g cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   Zamrożone maliny mieszamy z cukrem i mąką.   Lukier: 8 łyżek cukru pudru(...)łyżki soku z cytryny lub gorącej wody   Cukier rozcieramy z sokiem z cytryny lub wodą do białości. Polewamy nim upieczone drożdżówki. The post Drożdżówki z Malinami appeared first on Made

Made By Mom And Son
MURZYNEK SEROWY 179

szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę, cukier, kakao i wodę połączyć, mieszając zagotować. Odlać 1/2 szklanki na polewę a resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać delikatnie mieszając ubite jajka (najpierw ubić białka na sztywną pianę i dodać żółtka) i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. masa serowa(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z kolei masę serową i resztę ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 1h. Po upieczeniu i wystygnięciu polać polewą. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą

Proponowane wyszukiwania