polewa - 11092 przepisów (strona:172/740)

POLĘDWICA Z WARZYWAMI Z RĘKAWA 247

mieszamy ze sobą, smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach. Po upieczeniu(...)polędwicę kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z warzywami

słodki bratek
Muffinki jogurtowe z orzechami piniowymi 126

cukru trzcinowego 250 g jogurtu naturalnego 125 g masła 250 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 g orzechów piniowych dodatkowo na polewę: 50 g gorzkiej czekolady, 30 g jogurtu naturalnego WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, formy do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.  Do miski(...)przez 30 minut na złotobrązowy kolor. Upieczone muffinki wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkiem jogurtu naturalnego i posmarować każdą muffinkę. Można zamiast polewy, udekorować muffinki cukrem pudrem lub lukrem

Passions hobbies life
Sernik kajmakowy z jeżynami 159

Sernik upiekłam na Wielkanoc. Jest niezbyt słodki, słodycz masy kajmakowej przełamałam kwaśnymi jeżynami. Wierzch sernika stanowi polewa czekoladowa, a spód upiekłam z dodatkiem mąki żytniej, którą kupiłam specjalnie do zakwasu na żur. Bardzo w tej wersji smakowej polecam :) Spód: 1,5 szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej 1/3 szklanki cukru pudru 120 g masła, posiekanego 2 żółtka 1 łyżeczka

Czerwień i błękit
Ciasto Jamajka 412

gorącej wody i odstawiamy (jak ostygnie to wkładamy do lodówki).  Gdy biszkopt ostygnie, przecinamy go na pół. Jedną część wkładamy do blaszki, w której go piekliśmy i polewamy połową rozcieńczonego syropu (1:2) lub soku wiśniowego.   Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywną pianę. Dodajemy posiekaną drobno gorzką czekoladę i mieszamy. Połowę kremu(...)smarujemy je sokiem z cytryny lub syropem z pigwy (aby banany nie ściemniały). Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie schładzamy. Układamy drugi biszkopt dopiero jak galaretka ładnie stężeje i polewamy go sokiem wiśniowym. Wykładamy pozostałą część śmietanki i posypujemy startą czekoladą. Przepis pochodzi ze strony tutaj z moimi małymi zmianami

Aga w kuchni
Sałatka z szynką, mozzarellą i pomidorkami suszonymi 212

przechowujemy.  Łączymy szynkę szwarcwaldzką, ser mozzarella, mix sałat, oliwki zielone, całość ziołami i przyprawami  do smaku jest doprawione, na koniec pomidorki dokładamy i olejem z nich polewamy. Składniki: SUSZONE POMIDORKI W OLEJU: 200 g pomidorów koktajlowych, pieprz kolorowy świeżo mielony, suszona bazylia, sól himalajska, suszona papryczka chili świeżo mielona, olej rzepakowy, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren czarnego(...)Przechowujemy w lodówce. Sałatka: Na talerzu układamy  umyte i osuszone liście sałat, dodajemy zwiniętą w „trąbkę” szynkę, oliwki, mozzarellę pokrojoną w plasterki, pomidorki suszone i świeży tymianek. Całość polewamy olejem rzepakowym z pomidorków i doprawiamy pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Ziemniaki gratin 215

plastry, najlepiej za pomocą malaksera. Ser żółty mieszamy z parmezanem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nacieramy rozciętym ząbkiem czosnku. Na dnie układamy pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków doprawiamy je solą, polewamy łyżką śmietany i posypujemy łyżką sera. Układamy kolejną warstwę ziemniaków i postępujemy dokładnie tak samo do momentu aż skończą się ziemniaki. Całość polewamy resztą śmietany i posypujemy serem

Mango Papaja
Pieczone marchewki z sosem balsamicznym 206

Warto więc zadbać, by nasze dania były estetyczne. Marchewki kroimy na pół, a następnie na ćwiartki. Jeżeli mamy długie marchewki, możemy podzielić je na dwie części. tak przygotowane marchewki polewamy oliwą, dodajemy pieprz i sól. Posypujemy nasze marchewki rozdrobnioną suszoną papryczką chili. Jeżeli jej nie mamy, możemy użyć ostrej papryki w proszku. Ilość zależy od tego, jak ostre danie lubimy(...)Wcieramy wszystkie przyprawy by równomiernie doprawić marchewki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut. Gotowe marchewki polewamy odrobiną sosu balsamicznego, który podkreśli ich naturalną słodycz. Ja swoje marchewki przybrałem szczypiorkiem i bazylią. Jestem pewien, że smak tego znanego doskonale wszystkim ważywa Was zaskoczy! Smaczego

MarcinChef
Sernik gotowany z kajmakiem 144

Serniki uwielbiam. Pieczone, na zimno i gotowane.  Na święta przygotowałam sernik gotowany z polewą kajmakową. Polecam, bo robi się szybko, nie opada :) i w smaku jest rewelacyjny. Ja polałam go kajmakiem, ale można również polać czekoladą, polewą owocową. Próbowałam go zrobić z sera wiaderkowego, ale zdecydowanie polecam tradycyjny twaróg. Nie chciało mi się sera mielić przez maszynkę, dlatego potraktowałam

O kuchni z uczuciem
Ciasto bananowo - jogurtowe 174

Dziś przedstawiam Wam nie za słodkie ciasto jogurtowo -bananowe z polewa czekoladową. Mam nadzieję że podpasuje Wam ten przepis :) Już go mało zostało, dobrze że zrobiłam zdjęcie. Składniki biszkopt:  5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 2/3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy do nich stopniowo cukier

Panda i jej świat
Sernik Toffi 454

kropel olejku waniliowego - skórka z  1 cytryny ( sparzyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach ) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru - szczypta soli Polewa kajmakowa: - reszta kajmaku z puszki - 50 ml śmietanki 30 % - 50 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć do lodówki w woreczku

Wypieki Rene
Babka marmurkowa 147

posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki wlewamy na przemian masę jasną i ciemną. Pieczemy ok. 45 minut w temp. + 180 st.C. Patyczkiem sprawdzamy czy babka się upiekła. Polewa W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy kremówkę i dokładnie mieszamy. Gotową masą czekoladową smarujemy babkę. Ozdabiamy. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Mazurek orzechowo-daktylowy. 191

małej patelni rozpuszczamy olej. Dodajemy do niego kakao i cukier, dokładnie mieszając.  Na wystudzony spód nakładamy krem kakaowy. Następnie robimy na nim "bohomazy" z kremu orzechowego oraz polewamy polewą. Można posypać kawałkami gorzkiej czekolady.  WESOŁYCH ŚWIĄT

More food, love and dreams
wielkanocna babka gotowana 223

smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . Polewa Oblewam czekoladą lub tym czym lubimy ...albo z 2-3 bialek robimy tak.... białko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru , ciągle

w mojej kuchni
Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową 162

Włożyć do piekarnika na około 70 minut. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Wykładamy po upieczeniu. W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
NIebiański Sernik 244

sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.  Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Dodatkowo: Masa kajmakowa do polania na wierzch. Opcjonalnie: Polewa czekoladowa oraz rozpuszczona biała czekolada do ozdobienia ciasta

The Sweet Damsel

Proponowane wyszukiwania