polewa - 11092 przepisów (strona:179/740)

Całkowicie domowe hamburgery 188

masy to bym umarła więc wrzuciłam wszystko do robota kuchennego i dokładnie wymieszałam.- Efekt idealny. Formujemy kotlety pod wielkość naszych bułeczek ale tak by miały min 2 cm grubości. Polewamy olejem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy. Robimy bułeczki według tego przepisu lub rozcinamy gotowe :) Oraz sos według tego przepisu. Grillową patelnię spryskujemy olejem i smażymy mięsko w zależności jaki(...)wysmażenia lubimy, ja well done wiec 4 min z każdej strony. Jak już przerzucimy na druga stronę układamy na mięsie ser. Na bułeczkach kładziemy rukolę, roszponkę, układamy kawałek mięsa polewamy sosem układamy cebulę, pomidora i ogórka, przykrywamy drugą częścią bułki i spinamy żeby na się nie rozleciało patyczkiem do szaszłyków

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka owocowa z żurawiną i orzechami 146

czekolady jest zdrową przekąska, która sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach. Każdy z owoców dostarcza organizmowi niezbędnych witamin. 2 pomarańcze Kiść winogron Garść suszonej żurawiny Garść orzechów włoskich 100 g polewy dekoracyjnej białej  Helio Pomarańcze dokładnie myjemy. Kroimy na pół, tak aby powstały miseczki. Środek wydrążamy widelcem i kroimy na małe kawałeczki. Winogrona myjemy i kroimy na ćwiartki. Owoce mieszamy(...)żurawiną i posiekanymi orzechami. Polewę podgrzewamy aby miała płynną konsystencję. Przelewamy ją na dno każdej pomarańczowej miseczki. Do środka wkładamy owocową sałatkę. Jeżeli chcemy aby sałatka miała więcej czekolady możemy polać nią wierzch każdej owocowej miseczki

VioletoweKucharzenie
Kurcze pieczone czyli kurczak na butelce lub słoiku 351

zalewamy ją wodą. Podczas pieczenia woda będzie odparowywać, i należy na bieżąco ją uzupełniać. Pieczemy w 180˚C, a czas zależy od wagi kurczaka, i od czasu do czasu polewamy go wodą. Przyjmuje się, że na każdy 1 kg piec trzeba 60minut. A więc w moim przypadku – 2 godziny. Czas pieczenia może się jednak różnić w zależności od piekarnika(...)samo jego moc. Warto więc podpatrywać kuraka co jakiś czas, polewać go wodą z brytfanki , a jeśli za bardzo się rumieni – zmniejszyć temperaturę o 20˚C. I gotowe do zajadania! ;) Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros 214

porcję) 1 tortilla 2 liście sałaty 1 mały ogórek kiszony 2 kabanosy drobiowe lub drobiowo-wieprzowe 1 plaster żółtego sera np. gouda sos kebab-gyros Folwark Przygotowanie: Tortillę polewamy delikatnie sosem kebab gyros tworząc "esy-floresy" na placku. Na to układamy 2 liście sałaty. A następnie pokrojone w drobne plasterki kabanosy i ogórek kiszony. Na wierzch układamy pokrojony w plastry(...)Całość znów delikatnie polewamy sosem kebab-gyros. Tortille zwijamy w rulon. Układamy na rozgrzanej patelni (minimalny płomień) i podpiekamy chwilę z obu stron, aż ser zacznie się topić, a tortille nabiorą lekko złotego koloru (lekko się podpieką). Ściągamy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Słodkie okruszki
Sernik gotowany na herbatnikach 151

Kolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru(...)gorącą masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać ponownie gorącą masę (jeśli mamy mniejszą blachę możemy zrobić 3 warstwy, przy większej wyjdzie nam 2 warstwy). Na wierzchu ułożyć herbatniki. Polać polewą czekoladową przepis -  tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto "kubusiowe" 155

mąki ziemniaczanej 2 łyżki  mąki pszennej Masa śmietanowa 0,5  śmietany 30 % 3-4  3-4 łyżki cukru pudru 1 galaretka Dodatkowo herbatniki [ u mnie kakaowe] polewa lub inna dekoracja Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie

Moje domowe kucharzenie
Murzynek Mamy 138

pieczenia 1 cukier waniliowy 5 łyżek wody   Margarynę rozpuścić z 3 łyżkami wody, cukrami i kakao. Podgotować 3 minuty (na małym ogniu). Odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Resztę ostudzić i dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników.   Ciasto(...)posypanej bułką tartą (ja wyściełam papierem do pieczenia). Piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. (Piekę kilka minut mniej w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka".) Masę na polewę lekko podgrzać i posmarować nią wierzch ostudzonego ciasta. (Ja to robię jak ciasto jest jeszcze ciepłe

Di gotuje
Sałata z wątróbką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym 157

miarę podgrzewania będzie robił się coraz rzadszy, a potem zacznie gęstnieć. Ważne, aby nie podgrzewać go zbyt długo. Powinien być gęsty, ale wciąż płynny i najlepiej polewać sałatkę dressingiem, gdy jeszcze jest lekko ciepły.  W międzyczasie gruszkę przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy na cienkie plasterki wzdłuż długiej osi owocu. Na dużej patelni rozgrzewamy pół(...)zależności jakiej wielkości są kawałki wątróbki). Doprawiamy solą i pieprzem już po wyłączeniu gazu. Na talerzu układamy porwaną sałatę, nakładamy plasterki gruszki i kawałki wątróbki. Całość polewamy dressingim i ewentualnie posypujemy ziarenkami różowego pieprzu. Voilà!   Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku

Simple Dish
sałatka z wędzonym łososiem 329

naturalny sól, pieprz Sposób wykonania: Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Sałatkę układamy warstwowo.  Na dno naczynia wykładamy ziemniaki rozdrobnione na tarce o średnich oczkach, posypujemy solą i pieprzem, polewamy majonezem. Łososia kroimy w drobną kostkę , wykładamy. Szczypiorek drobno kroimy, posypujemy łososia. Jajka rozdrabniamy na tarce o średnich oczkach , wykładamy na szczypiorek. Oprószamy solą i pieprzem, polewamy majonezem

Darcia w kuchni
Wybuchowa sałatka z gorgonzolą i granatem 103

papierowym talerz. Na miejsce cukinii lądują pieczarki. Gotowe plastry bakłażana przekładam na deskę. Na talerzu z zieleniną układam cukinie bakłażana gotowe pieczarki doprawiam szybko solą i pieprzem, rozkładam gorgonzole, polewam olejem sezamowym, posypuje granatem i prażonymi ziarnami. Całość polewam sosem balsamico i gotowe

Piekielna Kuchnia Pati
Łosoś w sosie teriyaki z sezamem 141

złapała trochę oleju, odwracam - więc mamy ja już stroną bez skóry do góry. Solimy, pieprzymy. Robimy mieszankę do polania. Sos teriyaki dokładnie mieszamy z płynnym miodem. Przyprawionego łososia polewamy dokładnie naszą miksturą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku pod przykryciem - u mnie folią aluminiową stroną matową do góry- przez 15 min góra dół(...)czasie zdejmujemy folię i zmieniamy na termoobieg- pieczemy jeszcze 5-10 min w zależności jak grube mamy kawałki łososia. Polewamy całość sosem z naczynia żaroodpornego i pałaszujemy :) Podajemy np z tą sałatką

Piekielna Kuchnia Pati
ORZECHOWO- KOKOSOWA PYCHOTKA 911

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki 2 kostki margaryny dodatkowo: polewa czekoladowa na wierzch Wykonanie: *Kruche: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dobrze wyrobić, podzielić na 2 części. Upiec w dwóch blaszkach w temp 170 st do zrumienienia. *kokosowe:Białka ubijamy

Z Majeczką w kuchni
Figi zapiekane z octem balsamicznym 107

brązowego 2 łyżeczki masła starta skórka z cytryny 2 łyżeczki płatków migdałów 3 patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Patyczkiem od szaszłyka przekuwamy górę fig. Następnie oprószamy je cukrem pudrem i polewamy octem balsamicznym (ok. 1 łyżka).  Na patelni przygotowujemy karmel: 2 łyżkami cukru brązowego posypujemy patelnię i czekamy aż się roztopi(nie można w tym czasie ruszać patelnią). Następnie przykręcamy(...)się cukier zrobi brązowy zdejmujemy z gazu i dodajemy masło, delikatnie mieszamy trzepaczką i wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego. Syropem polewamy figi i wkładamy do piekarnika, zapiekamy 10 min w 190 st.  Zapieczone figi posypujemy skórką z cytryny oraz płatkami migdałów

Łycha smaków
BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY 226

cukru pudru 50 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z cytryny owoce: 2 słoiczki żurawiny do mięs i serów sok i skórka z 1 cytryny 2 łyżki cukru polewa: 150 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% 20 g masła dodatkowo: czekoladowe gwiazdki do ozdoby rum do nasączenia biszkoptu     Po cały przepis zapraszam Was tutaj

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w piwie 162

naczyniu żaroodpornym, zalewamy 250 ml piwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, kurczaka z wierzchu polewamy pozostałą częścią piwa, zamykamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy zegar na 15 minut. Kurczaka polewamy z wierzchu piwem z naczynia w którym się piecze, aby mięso było soczyste. Czynność powtarzamy

kulinarnyswiatdomi