polewa - 11092 przepisów (strona:187/740)

TATAR!!! 182

drobno ogórki i cebulę. Oddzielamy żółtka od białek. Cytrynę kroimy w ósemki. Każdy na swój talerzyk nakłada sobie mięso, ogórka, cebulę w ilości według uznania. Dodaje do tego jajko, polewa sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (ilość według uznania) i miesza bardzo dokładnie aż mięso wsiąknie cytrynę i żółtko. Przyprawiamy. Odstawiamy na ok 5 minut i gotowe. Genialnie smakuje

sierotka maRysia w kuchni
Fish Burger 179

stron na chrupiąco. Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik aby wsiąkł nadmiar oleju. Grahamki przekrajemy na pól wkładamy do opiekacza (piekarnika) aby zrobiły się ciepłe i chrupiące. Grahamkę polewamy majonezem. Kładziemy na nią sałatę, kilka plastrów pomidora i ogórka, na to rybę. Rybę po wierzchu polewamy ketchupem. Przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego!!! Przepraszam za słabą jakość zdjęcia

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak w sosie z rozmarynu i musztardy 123

przesolony!). Bulionu dodajemy tyle aby nasza "mikstura" rozcieńczyła się w płynie i utworzyła dość rzadki sos, który będziemy odparowywać. Mięso wraca na  patelnię (aby doszło w środku) i polewamy po wierzchu kurczaka gotującym się sosem do momentu aż sos zgęstnieje i mięso po naciśnięciu palcem nie będzie "sprężynować" (ale też nie będzie bardzo twarde). Układamy wedle uznania(...)wszystkie gotowe produkty, obficie polewamy soczystego kuraka sosem z rozmarynu i musztardy francuskiej.  Hm, można by chyba dodać na koniec odrobinę cytryny... za późno, do diaska

Right Behind The Kitchen
Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą na słodkiej fasolce szparagowej 133

rwiemy na mniejsza kawałki, z roszponki odrywamy korzonki, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a rzodkiewkę na cieniutkie plasterki. Kromki chleba pszennego kroimy na podłużne kawałki, wrzucamy do miski i polewamy solidnie oliwą . Świeżą fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej i osłodzonej cukrem wodzie. Obtoczone w oliwie pieczywo rozkładamy na blasze, a do tej samej miski wrzucamy delikatnie ostudzoną(...)kawałki.  Rusza nasza twórcza wyobraźnia i uaktywnia się zmysł artystyczny - komponujemy wszystkie składniki na talerzu.  PS Przed wyłożeniem ciepłych grzanek i fasolki oraz rzecz jasna makreli, całość polewamy konkretną racją oliwy i skrapiamy octem balsamicznym

Right Behind The Kitchen
Przepiórki na trzy sposoby 190

wierzchu i wstawiacie do pieca rozgrzanego do 190 stopni na 5 minut. Zmniejszacie temperaturę do 160 stopni i pieczecie kolejne 10-12 minut. Potem wkładacie do pieca warzywa, polewacie je wytopionym z przepiórki masłem i pieczecie jeszcze ok. 8 minut. Wykładacie wszystko na talerz, rozwiązujecie przepiórkę i podajecie. Przepiórka flambirowana miodową wódką krupnik z topinamburem i rozmarynem 1 przepiórka(...)wysuszyło. Użyjcie do tego łyżki i róbcie to energicznie, by nie spadała Wam temperatura. Wlewacie wódkę na patelnię, tylko nie podpalcie domu! Na koniec dodajecie zwykłe masło i znowu polewacie mięso przez kilka minut. Topinambura dokładnie myjecie, przecinacie wzdłuż na pół i smażycie na maśle. Po kilku minutach dodajecie rozmaryn, sól i pieprz. Na koniec dodajecie startą skórkę z cytryny

GRUBY WAŁEK
Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą 167

Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było(...)minut początkowo studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć i studzić na kratce w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować babkę polewą czekoladową                                                            SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5434

szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym lub pominąć)   1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty(...)temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut (na funkcji góra-dół 180oC), aż troszkę się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Polewę z białej czekolady lub czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać do niej barwnik spożywczy i wymieszać. 7. Z ostygniętych ciasteczek wyjmować migdały maczać je z jednej strony w czekoladzie

Mała Cukierenka
Krwawe drinki na Halloween 738

stwierdziłam, że takie drinki przypadną wszystkim do gustu. Mi one mega smakowały i na pewno będę je powtarzała jeszcze na nie jednej imprezie :)   2 porcje  Składniki:  polewa krwawa szklanka 4 łyżki wody 5 łyżek cukru odrobina barwnika czerwonego spożywczego drinki 50 ml wódki 4 gałki lodów waniliowych  100 ml mleka kokosowego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Niezły Młynek
łopatka wieprzowa pieczona z cebulą i pomidorowym sosem 167

Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki. Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy warstwę cebuli, na nią układany kawałki mięsa ( na skos), każdy z nich przekładając cebulą. Całość polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 25-30 minut. Następnie otwieramy piekarnik, całość polewamy sosem, nakrywamy naczynie przykrywką

Miód i pieprz
Nutella Zebra Cake (na spodzie Oreo) 446

filmie. Przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut, następnie chłodzę przez noc w lodówce. Składniki na polewę umieszczam w misce i podgrzewam w kąpieli wodnej do momentu aż wszystkie się połączą. Przygotowanym ganache polewam ostudzone ciasto i dekoruję orzechami laskowymi. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sernik leko cytrusowy z sosem śliwkowym. 153

łyżka mąki ziemniaczanej łyżkę lub więcej posiekanej skórki z cytryny i pomarańczy łącznie.Można zamiast tego dać wanilię. 2 łyżki soku z cytryny        Polewa: 200 ml śmietany 18% cukier do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączeniami składników. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę i wylać masę. Wstawić do nagrzanego

Malinowe Pocałunki
Schab faszerowany - wiem, co jem 345

pęczka natki pietruszki WYKONANIE. Schab płuczemy, obieramy z błony. Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką warstwę. Wkładamy do miski, posypujemy przyprawami przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy sosem sojowym.  Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Można to zrobić dzień przed pieczeniem. Mięso mielone łączymy ze składnikami i wyrabiamy. Farsz rozkładamy na rozbity(...)stopni C i tak pieczemy ok. 30 min. Następnie zmniejszamy  grzanie do 180 stopni C i pieczemy jeszcze 1.5 godziny. W naczyniu wytworzy się woda , możemy nią polewać mięso w trakcie pieczenia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 158

biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty  i podsmażam na maśle na patelni.   Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami. Polecam jako polewę różne owoce maliny,truskawki i ostatnio wypróbowany zmiksowany świeży ananas. Pychotka

potrawyregionalne
CIASTO MEKSYKAŃSKIE 138

dwiema szklankami cukru,  połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao. Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę. Całość ostudziłam, a w międzyczasie oddzieliłam białka z czterech jajek  i zmiksowałam je na sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.  dodałam(...)kakaową masę. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekłam w temp.180 stopni. Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.   Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki). Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami. ... zaparzyć aromatyczną kawę  i delektować się tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem

potrawyregionalne
PIEROGI Z SEREM I MALINAMI 129

robienia i degustacji. Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej łyżka masła szklanka gorącej wody szczypta soli Farsz: 0,5 kg białego półtłustego sera cukier waniliowy 2 żółtka Polewa: śmietana maliny Połączyłam mąkę z miękkim masłem, szczyptą soli  i dolewałam powoli gorącą wodę. Ugniatałam aż powstało miękkie ciasto na pierogi. Cieniutko je rozwałkowałam i szklanką wykraiwałam koła

potrawyregionalne