mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Ubite białka z jajek Wykonanie: Z cukru, tłuszczu, kakao i wody gotujemy ( przez 5 minut ) czekoladową masę. Mieszamy podczas gotowania. Odlewamy ½ szklanki – posłuży jako polewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką
Smaki Ewymałego słoiczka wlewamy oliwę, ocet, miód, dodajemy ziarnistą musztardę, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy posiekane listki rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem, aż składniki się połączą. Polewamy marynatą mięso i dokładnie obtaczamy. Rękaw umieszczamy w dużej blaszce lub naczyniu. Zamykamy rękaw za pomocą opaski dołączonej do rękawa z jednej strony. Do środka rękawa wkładamy podpieczone szalotki oraz(...)dół) na ok. 2 godziny i 45 minut dla 1 kg tuszki, a ok. 3 godziny dla 1,2 kg tuszki. Potem rozcinamy rękaw i wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumundurkach cebula Przygotowanie: Umyte papryki kroimy w kostkę, mięso podobnie Tak też postępujemy z ziemniakami, cebulą i ogórkami ( te po pokrojeniu zawsze odciskam na sicie) Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Składniki na sos : 4 łyżki oliwy sok z cytryny ewentualnie łyżka cukru pudru Do małego słoiczka ( z zakrętką ) odmierzamy składniki i energicznie mieszamy, polewamy sałatkę i mieszamy ją dokładnie
Proste Potrawyjasne raz ciemne. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut ( polecam jednak sprawdzać patyczkiem czy to już) Po upieczeniu i wystudzeniu robimy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej śmietankę . Rozpuszczoną polewamy babkę i dekorujemy kuleczkami czekoladowymi
Różowa kuchniapapierem do pieczenia (ja dałam jedno i drugie – najpierw folię, a na nią papier). Butelkę piwa otwieramy i odlewamy 1/3, np. do kubka, czy innej butelki (będzie do polewania kurczaka podczas pieczenia). Ponownie ją zakręcamy, ustawiamy na blaszce i nakładamy na butelkę kurczaka (jeżeli nie założymy kapsla przyprawy mogą zatkać butelkę). Skórę wokół szyjki butelki spinamy wykałaczkami. Zdejmujemy kapsel, wsypujemy(...)piwa wypłynęła na kurczaka. Wstawiamy do piekarnika (najniżej, jak się da) nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 2 godzin (1 godzina na 1 kg mięsa). Po 30 minutach polewamy kurczaka pozostawionym piwem (dzielimy na 3 porcje – polewając co ok. 30 min.). Aby piwo nam wypłynęło z butelki, już podczas pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, jeżeli to nie zadziała wystarczy lekko
mojewypiekiinietylkoprzekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko
Mango Papajaludzie prześcigają się jak skomplikować przepis na te puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku do pieczenia z sodą zmienia ich smak, jednak rzadko jemy je same, najczęściej polewamy je sosami, dodajemy owoce, czy bitą śmietanę, więc te subtelne różnice w smaku pewnie będą niezauważalne. My chcemy przedstawić prosty do bólu przepis na pancakes. Oczywiście zachęcamy do eksperymentowania(...)naleśniku pojawiają się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę, gdy wszystkie pękną. Następnie chwila na drugiej stronie i pancake gotowy. Tak jak pisaliśmy na początku, świetnie smakują z polewami, czy syropami, owocami, lodami, bitą śmietaną. My najczęściej używamy syropu klonowego, czyli wybieramy taką typową amerykańską wersję. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plgarście miksu sałat 4 średnie ogórki kiszone 3/4 czerwonej papryki 4 plastry żółtego sera, np. Gouda 3 łyżki prażonej cebulki Rafex łagodny keczup Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Każdą część polewamy keczupem (zygzak). Na tak przygotowany spód nakładamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Następnie układamy plasterki ogórka. Wszystko posypujemy prażoną cebulką - około 1 1/2 łyżki na obie zapiekanki. Na wierzch układamy(...)sera. Jeśli bagietki nie są dość chrupkie można włożyć je go piekarnika wcześniej (zanim nałożymy wszystkie składniki) na parę minut w celu podpieczenia i pozyskania ulubionej chrupkości. Przed podaniem polewamy zapiekanki keczupem. ... taka zapiekanka zaspokoi każdy głód Smacznego
Słodkie okruszkisztuk do dekoracji, zaś pozostałe przekroimy na pół i wybieramy z nich pestki. Tak pokrojone winogrona układamy na dnie pucharków. Owoce wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia, ale wcześniej polewamy łyżeczką alkoholu. Ubijamy następnie serek homogenizowany wraz z jogurtem, cukrami: waniliowym i pudrem. Sosem polewamy winogrona, zaś na wierzchu przybieramy owocami odłożonymi wcześniej
Camilla w kuchnibiałej kapusty, olej smakowy czosnek – bazylia, pikantna przyprawa z chilli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świrze listki bazylii. Przygotowanie: ziemniaki grillowane: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię. Układamy na rożnie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności(...)wielkości ziemniaków. kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy pikantną przyprawą, pieprzem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.) Rada: jeśli nie macie pokrywy przy grillu wystarczy odwrócić podczas pieczenia kapustę i ziemniaki. Smacznego
Moniki SmakołykiJeżeli w cieście jest zielenina, to prawie sałatka, prawda? ;) Jeśli o mnie chodzi, tak dostarczana codzienna porcja warzyw podoba … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnibędą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy nie są już gorące, ale ciągle są jeszcze płynne przekładamy
Ciastkozercybędzie idealny) 50 g cukru (brązowy mile widziany) 1 mały bardzo dojrzały banan Karmel: 1 l mleka sojowego (sojowego, to ważne) szklanka cukru 3 łyżki masła kokosowego/oleju kokosowego/roślinnego Polewa czekoladowa: 2 gorzkie czekolady (70% kakao) bez obaw, ciacha są tak słodkie, że nie zwrócicie uwago na to, że czekolada jest gorzka Przygotowanie: Z mąki, oleju, cukru i zblendowanego
greenscarfcukrem. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy masło i smażymy 2 jajka sadzone – koniecznie tak, aby żółtko było płynne. Gdy mięso jest prawie gotowe polewamy każdą połowę 2 łyżkami miodu z cytryną i kładziemy polaną stroną do patelni, żeby mięso się skarmelizowało i przyrumieniło. Polewamy drugą stronę i przewracamy na nią na chwilę. Mięso wykładamy
Pociąg Do Kuchnibyć miękkie). W międzyczasie na czystą patelnię przelewamy pozostałą po mięsie marynatę, dosypujemy łyżkę cukru i redukujemy na małym ogniu (ma być bardzo gęsta). Skrzydełka wyjmujemy, zdejmujemy folię i polewamy zredukowaną marynatą. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut (nie zakrywamy), żeby marynata skarmelizowała się na skrzydełkach i nadała im błyszczącej, rumianej glazury. Sałatę lodową (wyjątkowo) kroimy na cieniutkie paski(...)Mieszamy z roszponką i rukolą (dla mnie jest ona w tym daniu niezbędna, dodaje ostrości sałatce). W misce mieszamy oliwę z sokiem z yuzu, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem. Polewamy sałaty i dokładanie mieszamy. Sałatę wykładamy na talerz, na niej układamy upieczone skrzydełka. Podobne przepisy Zupa limonkowa z kurczakiem Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Chili
Pociąg Do Kuchni