polewa - 11092 przepisów (strona:189/740)

Stefania 182

jednej cytryny Mleko zagotować z masłem i cukrem. Dodać kaszę manną, a gdy zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i skórkę. Gotową masę odstawić do ostygnięcia. Polewa: 4 łyżki masła, mleka, cukru i kakao Oczywiście można użyć innej dowolnej kombinacji lub gotowca. To tylko szczegół. Gdy jesteśmy zbyt leniwi na zabawę w pieczenie ciasta, spokojnie możemy użyć herbatników

Karczma Honorietty
Hebanowy sernik 189

gorzkiej czekolady (razem 360 gramów) 50 gramów masła 82% 4 jajka 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru waniliowego Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika. Dodatkowo aby zrobić polewę czekoladową będziesz potrzebować dodatkową tabliczkę czekolady - wybierz mleczną, bo sernik zawiera stosunkowo mało cukru. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Wykonanie: Herbatniki rozkrusz na drobny piasek. Rozpuść(...)dolną półkę.  Piecz sernik przez 70 minut.  Po upieczeniu wystudź go w uchylonym piekarniku, następnie włóż sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.  Udekoruj owocami i polewą

Garniec Magalie
Piwne brownie z waniliowym sosem i malinami 187

odcinamy zbyt wyrośniętą górę. 4. Wszystkie składniki na sos miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Jeden blat brownie kładziemy na talerzu, posypujemy połową malin (możemy je lekko zgnieść) i polewamy sosem. Przykrywamy kolejnym blatem, znów polewamy sosem i dekorujemy resztą malin i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem możemy polać dodatkową porcją sosu :) Smacznego

My Culinary Art
Letnie przekąski: Jak zrobić miseczki z czekolady 204

zamrożeniem wkładamy patyczek lub wykałaczkę. Owoce myjemy i odstawiamy na ściereczkę, żeby wyschły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli Wasza biała czekolada po rozpuszczeniu wygląda bardziej jak kluska niż polewa, dodajcie do niej łyżeczkę oleju kokosowego. W rozpuszczonej czekoladzie zanurzamy pojedynczo kostki lodu trzymając za patyczek. Szybko wyciągamy i odstawiamy na papier do pieczenia. Ważne, żeby kostki lodu były

Ciastkozercy
piernik 174

poczciwy piernik Niezwykle smaczne, a przy tym również bardzo proste w wykonaniu, ciasto. Przyozdobione czekoladową polewą i przełożone powidłami, może śmiało konkurować z najbardziej wyszukanymi deserami. Jedyny problemem jest fakt, że poczciwy piernik najsmaczniejszy jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety bardzo rzadko można się o tym przekonać, ponieważ ciasto znika o wiele prędzej. składniki 2 1/2 szklanki mąki(...)ciasta w środku Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5-10 minut. Następnie studzimy, kroimy nożem wzdłuż i przekładamy ulubiona konfiturą, a na wierzch ciasta układamy czekoladową polewę

Miód i pieprz
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 160

przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko

Mango Papaja
Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowym z rozmarynowym tagliatelle 179

dodajemy poszatkowany imbir (ile, to zależy od naszego smaku), musztardę, sól i pieprz. Po 3 minutach duszenia, wlewamy sherry oraz śmietanę. Podgrzewamy jeszcze chwilkę, znowu jakieś 3 minuty i polewamy odstawione wcześniej mięso. Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 90 stopni, przez 10 minut.  Składniki na rozmarynowe tagliatelle: - 450 gram tagliatelle - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)gram masła Przygotowanie rozmarynowego tagliatelle: W garnku gotujemy lekko osoloną wodę z 2 łyżkami oliwy i rozmarynem. Wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Polewamy rozpuszczonym masłem lub podsmażamy chwilkę na patelni.  Podajemy z polędwiczkami i sosem śmietanowym. Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 167

końcu wykładamy różową masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wyjątkowo nie sugerujemy się tak zwanym "suchym patyczkiem", masa musi się jedynie ściąć.  Składniki na polewę śmietanową: - 380 mililitrów kwaśnej śmietany 18% - 3 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie polewy śmietanowej: Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na dopiero co upieczony sernik, wyrównujemy

Życie zamknięte w smaku
Jajka po benedyktyńsku (+ jak zrobić sos holenderski, jak ugotować jajka w koszulce) 246

Wrzucamy jajko w środek "wiru" z możliwie małej wysokości. Gotujemy około 2,5-3 minuty, pilnując, żeby woda nie zaczęła wrzeć. Na toście układamy bekon, na bekonie jajko, całość polewamy sosem holenderskim. Składniki do sosu holenderskiego: - 100 gram masła klarowanego - 4 żółtka - 2 łyżki soku z cytryny (lub octu) - 1 łyżkę zimnej wody - biały pieprz - sól Przygotowanie sosu holenderskiego: Masło(...)Polecam ubijać je mikserem, nie trzepaczką, bo trochę to potrwa. Ubijamy do białości. Następnie zdejmujemy miskę z garnka, wciąż ubijając. Stopniowo dolewamy klarowane masło, nie przestając ubijać masy. Doprawiamy. Polewamy grzanki z bekonem i jajkami. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniaczany, gulasz wołowy, surówka mieszana, sos czosnkowy 161

cukru - sól - pieprz Przygotowanie surówki: Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem.  Składniki na sos czosnkowy: - 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego (340 gram) - 1 łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku (zależnie od własnych preferencji) - sól - pieprz Przygotowanie: Czosnek przeciskamy(...)pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania. Przygotowanie placka w całości: Na talerz wykładamy placek ziemniaczany. Na jego połowę wykładamy gulasz. Na mięso wykładamy surówkę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Składamy placek. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Czekoladowe ciasto – murzynek 313

mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Ubite białka z jajek Wykonanie: Z cukru, tłuszczu, kakao i wody gotujemy ( przez 5 minut ) czekoladową masę. Mieszamy podczas gotowania. Odlewamy ½ szklanki – posłuży jako polewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką

Smaki Ewy
Królik pieczony w winie 392

małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet, miód, dodajemy ziarnistą musztardę, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy posiekane listki rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem, aż składniki się połączą. Polewamy marynatą mięso i dokładnie obtaczamy. Rękaw umieszczamy w dużej blaszce lub naczyniu. Zamykamy rękaw za pomocą opaski dołączonej do rękawa z jednej strony. Do środka rękawa wkładamy podpieczone szalotki oraz(...)dół) na ok. 2 godziny i 45 minut dla 1 kg tuszki, a ok. 3 godziny dla 1,2 kg tuszki. Potem rozcinamy rękaw i wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka z kurczakiem i papryką 203

mundurkach cebula Przygotowanie: Umyte papryki kroimy w kostkę, mięso podobnie Tak też postępujemy z ziemniakami, cebulą i ogórkami ( te po pokrojeniu zawsze odciskam na sicie) Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Składniki na sos : 4 łyżki oliwy sok z cytryny ewentualnie łyżka cukru pudru Do małego słoiczka ( z zakrętką ) odmierzamy składniki i energicznie mieszamy, polewamy sałatkę i mieszamy ją dokładnie

Proste Potrawy
Przepyszna babeczka łaciata na białkach 205

jasne raz ciemne. Pieczemy  w 180 stopniach 45 minut ( polecam jednak sprawdzać patyczkiem czy to już) Po upieczeniu i wystudzeniu robimy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej śmietankę . Rozpuszczoną polewamy babkę i dekorujemy kuleczkami czekoladowymi

Różowa kuchnia
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 211

papierem do pieczenia (ja dałam jedno i drugie – najpierw folię, a na nią papier). Butelkę piwa otwieramy i odlewamy 1/3, np. do kubka, czy innej butelki (będzie do polewania kurczaka podczas pieczenia). Ponownie ją zakręcamy, ustawiamy na blaszce i nakładamy na butelkę kurczaka (jeżeli nie założymy kapsla przyprawy mogą zatkać butelkę). Skórę wokół szyjki butelki spinamy wykałaczkami. Zdejmujemy kapsel, wsypujemy(...)piwa wypłynęła na kurczaka. Wstawiamy do piekarnika (najniżej, jak się da) nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 2 godzin (1 godzina na 1 kg mięsa). Po 30 minutach polewamy kurczaka pozostawionym piwem (dzielimy na 3 porcje – polewając co ok. 30 min.). Aby piwo nam wypłynęło z butelki, już podczas pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, jeżeli to nie zadziała wystarczy lekko

mojewypiekiinietylko