polewa - 11092 przepisów (strona:193/740)

Dwukolorowy murzynek z masą jogurtową 211

Wylewamy połowę ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta i wyrównujemy. Na Pieczemy w temp 160 C około godziny. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

e-PrzepisyKulinarne
sernik nowojorski 725

wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy ok. 50 – 60 min., w 180 st. C, aż sernik się zetnie. (bez termoobiegu) składniki na polewę śmietanową: 150 ml kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na wierzch sernika wylewamy polewę śmietanową i wyrównujemy. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Pieczony kurczak po portugalsku? 169

mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra virgin) sok z małej słodkiej pomarańczy Rano kurczaka marynujemy w misce: polewamy 100 ml wina, potem oliwą, a na koniec obsypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka z cieczą z marynaty przelewamy na blachę, układając kurczaka(...)się spalą. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze kwadrans lub dłużej - mięso powinno rozpadać się przy byle dotknięciu widelcem. Po wyjęciu z piekarnika polewamy całość (jeszcze na blasze) sokiem wyciskanym z pomarańczy. Podajemy np. z pomidorami. ----------- Podobne: I jeszcze zdjęcia z niezapomnianych miejsc w Portugalii

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto żurawinowe z mascarpone 135

minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z 2 łyżkami mleka w kąpieli wodnej. Przechowywać w lodówce

Pobite gary Barbary
Stefania 163

jednej cytryny Mleko zagotować z masłem i cukrem. Dodać kaszę manną, a gdy zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i skórkę. Gotową masę odstawić do ostygnięcia. Polewa: 4 łyżki masła, mleka, cukru i kakao Oczywiście można użyć innej dowolnej kombinacji lub gotowca. To tylko szczegół. Gdy jesteśmy zbyt leniwi na zabawę w pieczenie ciasta, spokojnie możemy użyć herbatników

Karczma Honorietty
Aromatyczne wegeburgery z ciecierzycy i frytki z marchewki 154

łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli - czosnek granulowany - ostra papryka Przygotowanie:  1. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w słupki. 2. Wkładamy marchewki do pojemnika, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. Mieszamy tak, aby przyprawy pokryły wszystkie kawałki. 3. Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy około 30 minut w temperaturze ok. 180C (jednocześnie z burgerami) . Burgery i marchewki idealnie dopełni(...)tahiną Czego potrzebujemy? - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - jedna łyżeczka tahiny - kilka kropel sosu z cytryny Przygotowanie:  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Podajemy w małej miseczce lub od razu polewamy danie. Mam nadzieję, że spodobał Wam się ten przepis i wkrótce wykorzystacie go w swojej kuchni

two broke sisters
Hebanowy sernik 174

gorzkiej czekolady (razem 360 gramów) 50 gramów masła 82% 4 jajka 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru waniliowego Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika. Dodatkowo aby zrobić polewę czekoladową będziesz potrzebować dodatkową tabliczkę czekolady - wybierz mleczną, bo sernik zawiera stosunkowo mało cukru. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Wykonanie: Herbatniki rozkrusz na drobny piasek. Rozpuść(...)dolną półkę.  Piecz sernik przez 70 minut.  Po upieczeniu wystudź go w uchylonym piekarniku, następnie włóż sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.  Udekoruj owocami i polewą

Garniec Magalie
Piwne brownie z waniliowym sosem i malinami 165

odcinamy zbyt wyrośniętą górę. 4. Wszystkie składniki na sos miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Jeden blat brownie kładziemy na talerzu, posypujemy połową malin (możemy je lekko zgnieść) i polewamy sosem. Przykrywamy kolejnym blatem, znów polewamy sosem i dekorujemy resztą malin i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem możemy polać dodatkową porcją sosu :) Smacznego

My Culinary Art
Letnie przekąski: Jak zrobić miseczki z czekolady 181

zamrożeniem wkładamy patyczek lub wykałaczkę. Owoce myjemy i odstawiamy na ściereczkę, żeby wyschły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli Wasza biała czekolada po rozpuszczeniu wygląda bardziej jak kluska niż polewa, dodajcie do niej łyżeczkę oleju kokosowego. W rozpuszczonej czekoladzie zanurzamy pojedynczo kostki lodu trzymając za patyczek. Szybko wyciągamy i odstawiamy na papier do pieczenia. Ważne, żeby kostki lodu były

Ciastkozercy
piernik 156

poczciwy piernik Niezwykle smaczne, a przy tym również bardzo proste w wykonaniu, ciasto. Przyozdobione czekoladową polewą i przełożone powidłami, może śmiało konkurować z najbardziej wyszukanymi deserami. Jedyny problemem jest fakt, że poczciwy piernik najsmaczniejszy jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety bardzo rzadko można się o tym przekonać, ponieważ ciasto znika o wiele prędzej. składniki 2 1/2 szklanki mąki(...)ciasta w środku Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5-10 minut. Następnie studzimy, kroimy nożem wzdłuż i przekładamy ulubiona konfiturą, a na wierzch ciasta układamy czekoladową polewę

Miód i pieprz
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 146

przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko

Mango Papaja
Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowym z rozmarynowym tagliatelle 162

dodajemy poszatkowany imbir (ile, to zależy od naszego smaku), musztardę, sól i pieprz. Po 3 minutach duszenia, wlewamy sherry oraz śmietanę. Podgrzewamy jeszcze chwilkę, znowu jakieś 3 minuty i polewamy odstawione wcześniej mięso. Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 90 stopni, przez 10 minut.  Składniki na rozmarynowe tagliatelle: - 450 gram tagliatelle - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)gram masła Przygotowanie rozmarynowego tagliatelle: W garnku gotujemy lekko osoloną wodę z 2 łyżkami oliwy i rozmarynem. Wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Polewamy rozpuszczonym masłem lub podsmażamy chwilkę na patelni.  Podajemy z polędwiczkami i sosem śmietanowym. Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 153

końcu wykładamy różową masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wyjątkowo nie sugerujemy się tak zwanym "suchym patyczkiem", masa musi się jedynie ściąć.  Składniki na polewę śmietanową: - 380 mililitrów kwaśnej śmietany 18% - 3 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie polewy śmietanowej: Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na dopiero co upieczony sernik, wyrównujemy

Życie zamknięte w smaku
Jajka po benedyktyńsku (+ jak zrobić sos holenderski, jak ugotować jajka w koszulce) 220

Wrzucamy jajko w środek "wiru" z możliwie małej wysokości. Gotujemy około 2,5-3 minuty, pilnując, żeby woda nie zaczęła wrzeć. Na toście układamy bekon, na bekonie jajko, całość polewamy sosem holenderskim. Składniki do sosu holenderskiego: - 100 gram masła klarowanego - 4 żółtka - 2 łyżki soku z cytryny (lub octu) - 1 łyżkę zimnej wody - biały pieprz - sól Przygotowanie sosu holenderskiego: Masło(...)Polecam ubijać je mikserem, nie trzepaczką, bo trochę to potrwa. Ubijamy do białości. Następnie zdejmujemy miskę z garnka, wciąż ubijając. Stopniowo dolewamy klarowane masło, nie przestając ubijać masy. Doprawiamy. Polewamy grzanki z bekonem i jajkami. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniaczany, gulasz wołowy, surówka mieszana, sos czosnkowy 141

cukru - sól - pieprz Przygotowanie surówki: Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem.  Składniki na sos czosnkowy: - 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego (340 gram) - 1 łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku (zależnie od własnych preferencji) - sól - pieprz Przygotowanie: Czosnek przeciskamy(...)pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania. Przygotowanie placka w całości: Na talerz wykładamy placek ziemniaczany. Na jego połowę wykładamy gulasz. Na mięso wykładamy surówkę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Składamy placek. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku