pyszne3 ciastka na patyczkach, na pewno zasmakują Waszym pociechom Składniki: 500 g suchego ciasta no babka, biszkopt 150 g serka mascarpone 90 g nutelli kolorowe posypki lub cukiereczki polewa czekoladowa: 3 mleczne czekolady Goplana 2 łyżki mleka Wykonanie: Ciasto kruszymy.Mascarpone mieszamy z nutellą, dodajemy ciasto, mieszamy.Formujemy kulę, którą wkładamy na ok 10 minut do zamrażarki
Z Majeczką w kuchniLekko ostudzoną przekładamy do blendera, dodajemy masło, cukier lub miód i miksujemy na gładki krem. Taką masą smarujemy naleśniki, które składamy w trójkąt lub rulon. Przed podaniem podgrzewamy i polewamy owocowym sosem. Gorący sos owocowy: 2-3 łodygi rabarbaru ok. 10 polskich truskawek 1 łyżka cukru Rabarbar myjemy, nieobrany kroimy w paski o szerokości 2-3 cm. Umyte(...)odszypułkowane truskawki kroimy na pół. Owoce przekładamy do rondelka , podgrzewamy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż puszczą sok. Takim sosem polewamy naleśniki. Smacznego! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
bistro mamalodówki na min. 3 godziny aż masa stężeje. Po tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na 2-3cm kawałki. Rozkładamy go w brytfance tak by zajmował jedną warstwę. Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy(...)pojemności 1/3 szklanki (80ml). Żelatynę (4g) rozpuszczamy w wodzie. Zdejmujemy sos z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Na wierzchu panna cotty układamy kawałki rabarbaru i polewamy przestudzonym lekko sosem. Całość chłodzimy w lodówce kolejne 30 minut
W kuchni wieczorempieprzu Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę, drobno posiekany czosnek, kukurydzę oraz kapary. Składniki polewamy miodem, sosami, magii oraz solą i pieprzem, wszystko razem smażymy około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem z mięsem i warzywami
Zainspirowana w kuchniPancakes są zupełnie inne niż polskie: mniejsze, grubsze a do ciasta dodaje się maślankę. Najczęściej polewa się je syropem klonowym, ale smakują również z dżemem czy masłem orzechowym. Spróbujcie:). P.S. Przepis pochodzi z książki Kuchnia filmowa Pauliny Wnuk. Składniki na ok. 10 sztuk: 300 g mąki pszennej 200 ml maślanki 100 ml mleka 1 jajko 4 łyżki oliwy
Qlinarnie i Qlinarnieszczypiorkiem 5 szparagów zielonych 2 rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : zioła toskańskie pieprz ziołowy Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Następnie przyprawiamy pieprzem ziołowym i ziołami toskańskimi. Po czym odstawiamy na bok. Szparagi płuczemy i odłamujemy z nich końcówki. Pieczarkę myjemy(...)poziom układamy na folii szparagi i plastry pieczarki . Dymkę wraz ze szczypiorkiem myjemy i kroimy. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry. Po skończeniu parowania na sitku odcedzamy makaron. Polewamy go oliwą z oliwek, dokładamy do niego dymkę ze szczypiorkiem, pieczarki, rzodkiewki, kawałki piersi z kurczaka i kroimy szparagi, które również dorzucamy. Wszystko razem mieszamy i nakładamy na talerz, tudzież miseczkę
Parowar Facetadelikatnie rozbijamy i smarujemy marynatą. Przekładamy do foliowego woreczka spożywczego i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Można pozostawić na całą noc. Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem z papryką, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy je. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i dodajemy ząbki czosnku. Ziemniaki szczelnie zawijamy w folię. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki(...)samo doprawiamy jak ziemniaki. Również zawijamy (porcjami w folię aluminiową). Cebulę kroimy w plastry, oprószamy solą, polewamy olejem czosnkowym i „zamykamy” w foli aluminiowej. Karkówkę 30 min przed grillowaniem wyciągamy z lodówki, żeby była w temperaturze pokojowej. W tym czasie na grillu układamy warzywa zwinięte w folię. Kiedy będą al dente zaczynamy grillować karkówkę. Karkówkę podajemy z cebulą, ziemniakami
Moniki Smakołykimomentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy. wykonanie placka: biszkopt makowy – masa budyniowa – placek z białek – mus jabłkowy – masa budyniowa – biszkopt makowy – polewa czekoladowa. Gotowe ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce
Domowy Smak JedzeniaEklery to podłużne ciastka z ciasta parzonego, które po przekrojeniu nadziewa się ubitą śmietanką. Najczęściej wierzch polewa się czekoladą, ale ja dzisiaj swoje polukrowałam. Ten przepis mam od dawna - piekłam takie eklerki już wiele razy i są naprawdę smakowite. Zarówno do bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest
Smaczna Pyzaciasta listkowego, które u nas można kupić pod grecką nazwą "filo". Warstwy ciasta przekłada się siekanymi orzechami - włoskimi, laskowymi, migdałami - i zapieka. Po upieczeniu ciasto kroi się na kawałki, polewa syropem z miodu i cukru i posypuje siekanymi orzechami, najczęściej niesolonymi pistacjami. Do zrobienia mojej bakławy użyłem dwóch rodzajów ciasta - francuskiego i listkowego. To pierwsze wykorzystałem na spodzie, drugie
W SMAKciasto z marchwi: ¾ szklanki oleju roślinnego 1 szklanka cukru 2 jajka 1 ½ łyżeczki. wanilii 1 szklanka mąki 1 łyżeczka. soda oczyszczona 1 ½ łyżeczki. Cynamonu 1 ½ szklanki startej marchewki Polewa 100 g - kremowego słonego serka śmietankowego 2 łyżki - masła 4 łyżki - miodu Na sernik: Zmiksować ser, wanilię i cukier, na gladką masę Dodać budyń i jajka {pojedynczo}. Dokładnie wymieszać
w mojej kuchnikażde rozpoczęte 0,5 kg mięsa (4 kg indyk powinien piec się równo 3 godziny). Co 30 minut wyciągamy go z piekarnika, odwracamy mięso na inną stronę i polewamy sosem z pieczenia. Przy pierwszej takiej okazji dodajemy również resztę wina. Po upływie 1,5 do 2 godzin zaczynamy sprawdzać stan mięsa przy pomocy np. wykałaczki. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. Cukier(...)koniec dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści i dokładnie mieszamy całość. Przez ostatnie 30 minut pieczemy indyka na grzbiecie (piersią do góry) i bez przykrycia. Polewamy go natomiast glazurą w kilku partiach. Na tym etapie indyk powinien nabrać rumiano-złotej barwy i chrupiącej skórki. Jeśli piekarnik ma funkcję opiekacza, można włączyć ją teraz na chwilę, ale należy zachować
Kulinarna Pokusabudyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem budyniowy – placek miodowy. Całość polewamy polewą czekoladową. /inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej(...)oprószonej kakao foremki i pieczemy babkę w 180 stopniach przez około 50 minut .Po upieczeniu zostawiamy ciasto w foremce na 20 minut ,dopiero potem je wyjmujemy i dekorujemy polewą .Smacznego . Przepis z bloga ilovebake.pl
Ladylaura.