polewa - 11092 przepisów (strona:208/740)

Babka z limonką 132

ciasta. Całośc przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 ° C Po wystudzeniu babkę lukrujemy według uznania. U mnie jest to polewa karmelowa

Przysmaki Karolki
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 126

rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy(...)solą, cukrem, papryczką i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Gotową fasolkę polewamy roztopionym masłem. ***** We cook pasta al dente (I used almost the whole package of pasta 500 g to dish). We fry the meat in olive oil to hot pan. We add to meat a pinch of salt, chicken of seasoning, garlic and mix. The whole

Projekty ze smakiem
Babka serowa z rodzynkami 179

tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka

Monia miesza i gotuje
Babka z michałkami 117

jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki *, ja dodałam czekoladę deserową cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na puch, tak by kryształki cukru nie były wyczuwalne Dodajemy po jednym jajku i ucieramy Dosypujemy

Proste Potrawy
Torcik „Panczo” 190

łyżki kakao, 2 szklanki mąki,1/2 łyżki proszku do pieczenia,1/2 łyżki soku z cytryny. Krem: 1 puszka ananasa(krążki), 800g śmietany 20% – 30%, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 50 g ciemnej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę z paroma kroplami soku z cytryny. Podczas ubijania stopniowo

kulinarnajamka.blogspot.com
Prosta pomarańczowa babka 152

czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1 1/3 szklanki cukru(...)uchylonych drzwiczkach. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babkę

Kulinarne przygody Gatity
Babka kawowo- orzechowa 133

bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję płatkami migdałowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sękacz domowy 162

wojnę światową, jednak na Suwalszczyźnie sękacz jest specjalnością do dziś. Sękacz domowy Sękacz jest na pewno ciastem niezwykłym. Prawdziwy pieczony jest na wielkim rożnie. Kolejne warstwy tworzą się przez polewanie płynnym ciastem rożna, który jest wolno obracany nad otwartym ogniem. Podczas pieczenia nadmiar ciasta spływa tworząc zastygające sople - sęki. Aby sęki były większe do ciasta wkłada się czasem całe migdały(...)Kiedyś w pieczeniu musiały brać udział przynajmniej 2 osoby, ponieważ trzeba przygotowywać ciasto i polewać rożen, jednocześnie nim kręcąc. Aby otrzymać 70 cm sękacz potrzeba co najmniej 50 żółtek i po kilogramie masła, mąki i cukru. Od 5 lat sękacz jest także tradycyjnym ciastem wielkanocnym w moim domu. Oczywiście nie pieczony na rożnie, tylko w formie babkowej ;) Z czasem stał

Pełny talerz
Tropikalne śniadanie w wiśniowo-truskawkowej polewie, czyli zacznijmy dzień od ananasa 143

Ostatnio moje śniadania nie są zwyczajną kanapką. Upodobałam sobie wszelakie sałatki, koktajle lub pucharki pełne witamin. Dziś zapraszam Was na tropikalne śniadanie w wiśniowo-truskawkowej polewie. Innymi słowy mówiąc pyszne owoce, pożywne płatki kukurydziane i jogurtowy sos w jednym, czyli zdrowo, szybko, a co najważniejsze smacznie. Składniki: 1 1/2 plastra ananasa z puszki 1 połówka brzoskwini w lekkim syropie(...)Wykonanie jak zawsze jest bardzo proste. Miksujemy jogurt wraz z truskawkami i wiśniami. Pozostałe owoce kroimy na większe kawałki. Układamy na dnie pucharka. Na nie kładziemy płatki kukurydziane. Całość polewamy obficie przygotowanym jogurtowo-owocowym sosem. Smacznie, szybko i zdrowo. Smacznego

Słodkie okruszki
Proste muffiny kakaowe 149

sztuk) suche 200g mąki pszennej 160g vrązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki kakao mokre 100ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżka porto 150ml coca-coli polewa 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania Wymieszać suche składniki w misce. W mniejszej misce wymieszać trzepaczką wszystkie mokre składniki. Dolać składniki mokre

W kuchni wieczorem
Szybkie ciasto orzechowe 248

trzeba przygotować coś do kawy, bo na przykład zapowiedzieli się "za pięć minut" goście. Lekko ciepłe ciasto można podać na stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Zresztą, sami skuście się i upieczcie je :) Składniki: 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych - użyłam mielonych włoskich(...)ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką.  Piec w temperaturze 170 stopni przez około pół godziny. Lekko przestudzone polałam polewą zrobioną z tabliczki czekolady i kilku łyżek mleka. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym kawałkiem ciasta, który ułamał się podczas wyjmowania z blaszki :) Skusicie się, aby je upiec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Bananowe z Syropem Klonowym 203

łyżka wykładamy na banany. Rozsmarowujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. Ciepłe ciasto nakłuwamy wykałaczką, polewamy 4 łyżkami syropu. Pozostawiamy na około 10 minut by syrop wsiąknął w ciasto. Następnie odwracamy ciasto bananami do góry i polewamy dodatkowo syropem klonowym. Smakuje na ciepło lub na zimno

Made By Mom And Son
Babka piaskowa z kajmakiem 186

naszym stole. Na drugi dzień już jej nie było... ;) Troszkę odeszłam od oryginalnego przepisu - w miejsce esencji waniliowej dałam ziarna z laski wanilii, z kajmaku, który pozostał, zrobiłam polewę.  Zobacz również przepisy na inne -----> BABKI Babka z kajmakiem - przepis: Składniki: (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki(...)minut lub to tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę przestudź, wyjmij z formy i dowolnie udekoruj - lukrem lub posyp cukrem pudrem. Ja podgrzałam pozostały kajmak i zrobiłam z niego polewę. Domowy kajmak - przepis: (z przepisu wychodzi około szklanka kajmaku) Składniki: 150 g cukru 1 łyżka cukru domowego cukru waniliowego (opcjonalnie) 200 ml płynnej śmietanki kremówki 30-36% 50 g masła

Moje Qulinaria
Zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, orzechami, amarantusem i sezamem 455

zmielonych orzechów włoskich - użyłam mielonych orzechów włoskich BackMit , 3 łyżki masła orzechowego , 1 łyżeczka cynamonu mielonego , 1 szklanka ekspandowanego amarantusa , 2/3 szklanki łuskanego słonecznika - użyłam Kresto , 2 jajka; dodatkowo: polewa czekoladowa , ziarna sezamu - użyłam Kresto . Mleko wraz z masłem i cukrem zagotować na niewielkim ogniu, dodać masło orzechowe i cynamon - wymieszać. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, lekko przestudzić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jeż - ciasto biszkoptowe z kremem ganache 217

jeża, czyli ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache.  Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 360 g śmietany

Ugotować