polewa - 11092 przepisów (strona:212/740)

Wyśmienita surówka na 4 talerze 2586

kroimy w plasterki podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron, posypujemy kardamonem i odstawiamy do wystudzenia. Rozkładamy sałatę na talerzach, skrapiając sosem, posypać pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryki. Polewamy delikatnie sosem posypujemy pestkami dyni i rozkruszonymi orzechami. Układamy wystudzone plastry jabłka i gruszki, polewamy pozostałym sosem dekorujemy konfiturą z borówek. Smacznego

kgwjanczewo
Domowe ptasie mleczko 3911

serek mascarpone czy też śmietana. Efekt na pewno jest bardzo smaczny, ale to nie to samo. Mój przepis zawiera prawie wszystkie składniki słynnego mleczka, pianka jest sprężysta, waniliowa, polewa czekoladowa przyjemnie chrupie i można ją obłamywać po kolei po każdej ściance.. :-) aż zostanie puchaty, słodki środek. Minus domowego mleczka? Stanowczo za szybko znika - zupełnie nieproporcjonalnie do czasu poświęconego

maniapieczenia
Makaron ze szpinakiem 142

osolonej wodzie do miękkości ( nie rozgotować) . Następnie pomidorki kroimy na połówki i podsmażamy tak aby się nie rozlały, posypujemy w trakcie smażenia oregano. Łączymy szpinak, makaron oraz pomidorki polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Używam takiego oto makaronu. Po ugotowaniu makaronu polewam go oliwą z oliwek i doprawiam solą i pieprzem. Szpinak płukamy i następnie osuszamy ręcznikami papierowymi. Rozpuszczamy łyżkę masła i dajemy nasz szpinak na patelnie. Podsmażamy go nie długo ma wyglądać

Sprawdzone przepisy kulinarne
Muffinki czekoladowe z bananem 233

łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym 1 duży banan - pokrojony w kostkę - dla smakoszy 2 sztuki też nie będą za dużo... 1 czekolada gorzka - posiekana w kostkę opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu .  W oddzielnym naczyniu wymieszać

Grunt to przepis!
Dwa herbaciane desery tropikalne 218

gdyż są proste w przygotowaniu, cieszą oko i podniebienie małych i dużych..i nawet niespodziewanych gości. Gdy obydwie galaretki porządnie stężeją, wyciągamy czerwona z foremek i kladziemy na talerzyki. Polewamy sosem do deserów z mango. Układamy kawałki owoców. Można dodać miód, pestki moreli... Do pucharków z zieloną galaretką dajemy lody, dużo lodów. Polewamy sosem do deserów, posypujemy płatkami migdałowymi

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik z rosą 318

jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyklejając również jej brzegi. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w jednym garnku, masa musi sie połączyć i powinna być rzadka jak polewa.  Powstałą masę serową wylać na ciasto . Piec w piekarniku około 50 minut w temp 200 stopni. Gdy brzegi ciasta sie zrumienią wyłożyć ubite białka z cukrem. Piec jeszcze około

Garnkowe fanaberie
Profiterolki z ajerkoniakiem 141

masła  1 szklanka mąki pszennej 5 jajek  szczypta soli Składniki na krem: 1 szklanka ajerkoniaku 1 szklanka smietanki 36% 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki cukier puder Sposób przygotowania: W garnku zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę i energicznie mieszając, połączyć w całość. Gotowe ciasto

Gosia gotuje
Izaura czyli murzynek z serem 944

gotuję, odstawiam do wystudzenia.  ( w  tym czasie przygotowuję masę serowa ) Do zimnej masy wbijam  4 żółtka i dokładnie mieszam . Odlewam jakieś  pół szklanki na polewę. Do pozostałej przesiewam mąkę i proszek do pieczenia , miksuję i dodaję ubitą  pianę z białek.  Mieszam mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto przelewam do formy (34x25)  wyłożonej papierem(...)porcjami ser.  Jednolitą masę  wylewam na ciasto, mieszam wierzch, delikatnie widelcem( powstaną fajne fale) Ciasto piekę  godzinę w temp. 180 st. C Po upieczeniu polewam pozostawioną wcześniej masą i posypuje wiórkami kokosowymi .  Pozostawiam do całkowitego wystudzenia.  muszę "upolować " tę książkę

Takie tam pichcenie
Sałatka z rukolą i winogronami 185

winogrona przetrwają świeże dłużej, jeśli sałatkę chcemy zabrać do pracy. Owoc granatu pasuje tutaj równie znakomicie. Dobre byłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :) Sosem polewamy tuż przed podaniem. Do pracy sos transportuję w małych słoiczkach :)  składniki: proporcje wg uznania rukola i baby szpinak (ew. mix sałat) ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur) suszona żurawina(...)myjemy, jeśli mają pestki, każdy owoc kroimy na pół i wyłuskujemy pesteczki. Bezpestkowe pozostawiamy w całości. Na zielonych liściach układamy: orzechy, żurawinę, pestki owocu granatu, winogrona. Nie mieszamy. Sosem polewamy tuż przed podaniem.  sos: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 ml oleju rzepakowego  szczypta soli szczypta pieprzu W szklanej misce

bistro mama
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 124

łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Polewamy całość oliwą i sokiem z wyciśniętej limonki. Mieszamy i gotowe :) Jako dodatek gotujemy szklankę ryżu basmati, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sajgonki polewamy tajskim słodkim sosem z chili i posypujemy sezamem

vegetanie
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana :) 207

cebulą. Na warzywa układamy plasterki buraka i posypujemy rozdrobnionym twarogiem, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Kolejna warstwa to ponownie ziemniaki i na nie reszta warzyw z patelni, które polewamy jogurtem rozkłóconym z jajkiem, oregano, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dobrze rozprowadzamy masę jajeczno-jogurtową, aby pokryła całość warzyw. Możemy to zastąpić sosem beszamelowym, jednak my wolimy wersję z jogurtem. Teraz(...)układamy pozostałe plasterki szalotki i np. oliwki lub cokolwiek innego co lubicie :) Wstawimy zapiekankę na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. To wszystko podajemy i polewamy np. ketchupem, sosem chili lub czosnkowym, co kto woli :) Jeśli macie inny pomysł na sosy, proszę bardzo, tylko nie zapomnijcie nas o tym powiadomić. Chętnie wypróbujemy Wasze pomysły. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 164

Lisice kapusty szatkujemy w drobne paseczki. Dodajemy pestki granata z sokiem, który z niego wycieknie. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki na połówki i razem z kukurydzą dodajemy do kapusty. Polewamy sokiem z wyciśniętej połowy limonki, posypujemy pieprzem i polewamy oliwą. Wszystko mieszamy i gotowe :) Trochę pracy to wymagało, ale zapewne będziecie zachwyceni efektem. Gołąbki są delikatne i bardzo smaczne. Poza

vegetanie
Warstwowa sałatka warzywna 304

mała cebula koperek ketchup, majonez " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Na dno salaterki ścieramy na drobnych oczkach tarki ser żółty. Wyrównujemy i wykładamy na niego odsączony groszek, który polewamy ketchupem (ilość dowolna). Wyrównujemy. Następnie wysypujemy odsączoną kukurydzę i polewamy ją majonezem (ilość również dowolna). Wyrównujemy. Następnie ścieramy na grubych oczkach jajka ugotowane na twardo. Na wierzch kroimy w kosteczkę ogórki

CoolinarniePL
Sałatka z selerem, szynką i orzechami 361

szynkę kroimy w drobną kostkę. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu cayenne. W dwóch szklaneczkach układamy warstwowo seler, szynkę, ser i połówki orzechów. Polewamy połową sosu jogurtowo-majonezowego. Następnie posypujemy kukurydzą i szczypiorkiem i resztą żółtego sera. Polewamy pozostałym sosem. Posypujemy szczypiorkiem. Przybieramy kawałkiem sera, orzechami włoskimi, odrobiną selera, oraz resztą kukurydzy. Smacznego! The post Sałatka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warstwowa sałatka z brokułem, łososiem, czerwoną fasolą i ryżem 266

osobnym rondelku gotujemy ryż, a w trzecim garnuszku jajka gotujemy na twardo. Na spód dużej przezroczystej miski wsypujemy ostudzony ryż. Na niego układamy pokrojone w kostkę jajka. Polewamy je połową sosu (majonez+musztarda). Następnie układamy odcedzoną kukurydzę i fasolę (po 2 łyżki zostawiamy do dekoracji). Układamy kawałki łososia, polewamy pozostałym sosem. Na samej górze układamy różyczki brokuła i dekorujemy odłożoną

Aga w kuchni